Még egy menő újévi leves: pofonegyszerű bableves virslivel

A szilveszteri virslifogyasztás hagyománya jó eséllyel az újévi malachoz kapcsolódik, aki a föld alól is előtúrja a szerencsénket. A bökkenő csak az, hogy a szilveszterkor eladott virslik egy nagy része baromfiból készül, úgyhogy, ha nem akarsz kimaradni az egész éves jóból, válaszd inkább a sertéshúsból készületeket.

Ezzel a fogással pénzt és szerencsét is csalogathatsz a házhoz, már ha lehet hinni a babonának. Az apró tallérokat jelképező lencse és pezsgőbuborékok mellett a bab és minden apró szemű étel tökéletes az év első napján. Tudják ezt az olaszok is, akik kolbásszal kevert lencsét fogyasztanak ilyenkor, de a japánok is, akik babot esznek az újév első három napján. Koreában rizzsel készült leves a menü, Brazíliában pedig biztosra mennek: lencse és rizs is kerül az asztalra. 

Mivel újév környékén, főleg az év első napján talán egyikünk sem akar órákig főzni, olyan receptet hoztunk, amivel pillanatok alatt elkészül ez a gazdag babos fogás. Újév napján dolgozni ugyanis csak akkor ér, ha olyasmit csinálsz, amit egész évben szívesen tennél – legalábbis a babona szerint. Ezért mi most lazán adjuk elő: nem áztatunk babot, nem vagdosunk zöldséget, nem csipetkézünk, csak összedobjuk, ami az egészbe kell, és egy adag friss kenyérrel megesszük.

Ebbe mehet minden kedvenced a kolbásztól a friss fűszerekig.
Ebbe mehet minden kedvenced a kolbásztól a friss fűszerekig.Mariha-kitchen

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 deka fagyasztott zöldségkeverék
  • 1 lecsöpögtetett fehérbabkonzerv
  • 1 lecsöpögtetett vörösbabkonzerv
  • 20 deka karikára vágott virsli
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy 2 leveskocka és víz)
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 deka kolbászkarikák
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors és csilipor
  • 1 nagy teáskanál vaj
  • 40 deka apróra vágott, hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 nagy evőkanál (füstölt) pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsd fel az olajat, és dobd rá a hagymákat, majd puhítsd úgy öt percen át. Ekkor mehet rá a zöldségkeverék és egy kanál vaj, és ez is kapjon ugyanennyi időt. Ezek után add hozzá a paradicsomkonzervet, a pirospaprikát és a babot, majd öntsd fel az alaplével (vagy a vízben elmorzsolt leveskockákkal). Elég neki 10-15 perc lassú tűzön. (Ha van otthon egy kis vörösbor, zeller, füstölt szalonna és tejföl, azokkal még izgalmasabb lehet a levesed.)

Süsd meg a kolbászarikákat, és a végén, a felkarikázott virslivel együtt add a keverékhez, majd zárd le alatta a gázt – ezeknek már nem kell főni. Amikor már nem forró a leves, kóstold meg, és sózd, borsozd ízlés szerint, és ha szeretitek enyhén csípősen, egy kis Cayenne-borsot is adhatsz hozzá. 

 

Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab? Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab?

Van, amit Bud Spencer is megevett volna? Kiderült!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Egy igazi retró szilveszteri fogás: 4 összetevős korhelysaláta

Keverd össze a 4 alapanyagot, és hűtsd le jól – nem is kell mást tenned ehhez a szuper, savanykás, virslis fogáshoz. Ezt még extra másnaposan is simán összedobod – a jó kis retró saláta szuper kísérője egy jó kis esti nosztalgiázásnak arról, hogy régen mennyivel jobb volt minden.

2020. január2., 10:40

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

A virsli a leveseknek is jól áll: tejszínes burgonyaleves grillezett virslivel

Ha egy egyszerű levessel indítanád a szilveszteri buli utáni másnapot, ez a sűrű burgonyaleves a roppanós virslikarikákkal tökéletes választás lehet.

2020. január2., 09:20

Naná, hogy ezen a héten is hoztunk lecsót – bulgurral és virslivel még tartalmasabb

Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.

2020. január23., 11:36

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Tökéletes reggeli az újévre: egyszerű, virslis muffinok

Ez a szuper virslis muffin önmagában is rágcsálható, de akár egy kis majonézzel és omlettel is megtölthető, és még fagyasztva sem lesz baja. Csoda, hogy ott van a kedvenc újévi reggelijeink között?

2020. január1., 10:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek