Még egy menő újévi leves: pofonegyszerű bableves virslivel

A szilveszteri virslifogyasztás hagyománya jó eséllyel az újévi malachoz kapcsolódik, aki a föld alól is előtúrja a szerencsénket. A bökkenő csak az, hogy a szilveszterkor eladott virslik egy nagy része baromfiból készül, úgyhogy, ha nem akarsz kimaradni az egész éves jóból, válaszd inkább a sertéshúsból készületeket.

Ezzel a fogással pénzt és szerencsét is csalogathatsz a házhoz, már ha lehet hinni a babonának. Az apró tallérokat jelképező lencse és pezsgőbuborékok mellett a bab és minden apró szemű étel tökéletes az év első napján. Tudják ezt az olaszok is, akik kolbásszal kevert lencsét fogyasztanak ilyenkor, de a japánok is, akik babot esznek az újév első három napján. Koreában rizzsel készült leves a menü, Brazíliában pedig biztosra mennek: lencse és rizs is kerül az asztalra. 

Mivel újév környékén, főleg az év első napján talán egyikünk sem akar órákig főzni, olyan receptet hoztunk, amivel pillanatok alatt elkészül ez a gazdag babos fogás. Újév napján dolgozni ugyanis csak akkor ér, ha olyasmit csinálsz, amit egész évben szívesen tennél – legalábbis a babona szerint. Ezért mi most lazán adjuk elő: nem áztatunk babot, nem vagdosunk zöldséget, nem csipetkézünk, csak összedobjuk, ami az egészbe kell, és egy adag friss kenyérrel megesszük.

Ebbe mehet minden kedvenced a kolbásztól a friss fűszerekig.
Ebbe mehet minden kedvenced a kolbásztól a friss fűszerekig.Mariha-kitchen

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 deka fagyasztott zöldségkeverék
  • 1 lecsöpögtetett fehérbabkonzerv
  • 1 lecsöpögtetett vörösbabkonzerv
  • 20 deka karikára vágott virsli
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy 2 leveskocka és víz)
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 deka kolbászkarikák
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors és csilipor
  • 1 nagy teáskanál vaj
  • 40 deka apróra vágott, hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 nagy evőkanál (füstölt) pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsd fel az olajat, és dobd rá a hagymákat, majd puhítsd úgy öt percen át. Ekkor mehet rá a zöldségkeverék és egy kanál vaj, és ez is kapjon ugyanennyi időt. Ezek után add hozzá a paradicsomkonzervet, a pirospaprikát és a babot, majd öntsd fel az alaplével (vagy a vízben elmorzsolt leveskockákkal). Elég neki 10-15 perc lassú tűzön. (Ha van otthon egy kis vörösbor, zeller, füstölt szalonna és tejföl, azokkal még izgalmasabb lehet a levesed.)

Süsd meg a kolbászarikákat, és a végén, a felkarikázott virslivel együtt add a keverékhez, majd zárd le alatta a gázt – ezeknek már nem kell főni. Amikor már nem forró a leves, kóstold meg, és sózd, borsozd ízlés szerint, és ha szeretitek enyhén csípősen, egy kis Cayenne-borsot is adhatsz hozzá. 

 

kapcsolódó Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab?
Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab?

Van, amit Bud Spencer is megevett volna? Kiderült!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mézes-narancsos tengeri hal – hideg lencsesalátával még tartalmasabb

Egy jó kis tartalmas nyári fogás, ami a kissé narancsos-snidlinges hideg lencse mellett lesz igazán finom.

augusztus1., 10:24

Olasz húskenyér – szendvicsekben és nyári főzelékek mellett is tökéletes

Egy gyors húskenyér, amiben helyet kaptak kedvenc olasz fűszereid, és ha van még 10 perced, egy nagy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére. Paradicsomos tésztával és saláta mellett is remek.

július30., 10:24

A reggeli tojásrántotta még finomabb egy kis spenóttal és jó sok füstölt sajttal

Ha a rántotta ezúttal zöld színű, remélhetőleg a gyerekek is szívesebben megeszik majd, de úgy is fogalmazhattunk volna, hogy ha a spenót most tojással készül, talán nem veszik észre a trükköt.

július31., 11:24

Kókuszos halcurry – gyors, nyári fogás, amiben a kedvenc zöldségeid is elférnek

Percek alatt összedobható, igazán különleges és nagyon finom fogás, ami a téli esték mellett nyáron is tökéletes.

július29., 10:44

Naná, hogy ezen a héten is hoztunk lecsót – bulgurral és virslivel még tartalmasabb

Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.

2020. január23., 11:36

Szilveszteri lencsevariációk LVL végtelen: lencsefasírt egzotikus fűszerekkel

Ha nem szereted a lencsét, és az sem lenne jó, ha a jövő évi fizetésemelés a babonán bukna el, akkor érdemes szuper fasírtokba és burgerekbe keverni, így szinte láthatatlan alapanyag marad.

2019. december27., 11:12

Mustra