Ettél már finomfőzeléket úgy, hogy tényleg finom volt?

Na majd most. Érdemes esélyt adnod ennek a zöldséges, tejszínes, kicsit édeskés fogásnak, amit a koleszterinpokolba való mielőbbi bezötyögésünk érdekében néhány kocka frissen sült baconnel is feldobtunk.

Nyilván nehezen szeded össze magad az iskolai finomfőzelékek rémálma után, és nem egyszerű esélyt adni a második felvonásnak, de ha megbocsátasz a mindent egy vagon cukorral és negyvenszer annyi liszttel készítő konyhásnéniknek, akkor egy egészen új arcát ismerheted meg a tejszínes, vajas zöldségeknek. A finomfőzelék tényleg finom. Ta-dam!
 

Ez így tényleg finom.
Ez így tényleg finom.sorendls

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 bögre felkockázott vegyes zöldségkeverék
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 deci tejszín
  • 1 kisebb csésze lereszelt ementáli sajt
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 bögre zöldségalaplé
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 0.5 bögre baconkockák
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 3 darab felaprított fokhagymagerezdek
Recept idők

Elkészítés:

Kockázd fel a zöldségeket vegyesen, mindet, amit szeretsz a répától, a friss karalábén át a burgonyáig, de zöldborsó és fehérrépa is kerülhet bele. Dobd a puha vajra a hagymákat, majd öt perc után mehet hozzá a zöldségkeverék is úgy 10 percre. 

Ekkor öntsd fel az alaplével, add hozzá a cukrot, és adj neki még 10 percet, majd sűrítsd be a tejszínnel elkevert liszttel, és ha már nem túl forró, ízlés szerint sózd és borsozd. A reszelt sajtot elég a legvégén hozzáadnod. Ha pedig az egészet egy-egy evőkanál friss petrezselyemmel és sült baconnel tálalod, a húsevőket is meggyőzheted arról, hogy ez a tejszínes, sajtos finomság jóval több, mint amennyit anno a menzán beletettek. 

kapcsolódó Főzelék - szuper alternatíva a diétában
Főzelék - szuper alternatíva a diétában

Bármikor, gyorsan, könnyen elkészíthetőek és a végtelenségig variálhatóak.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A reggeli tojásrántotta még finomabb egy kis spenóttal és jó sok füstölt sajttal

Ha a rántotta ezúttal zöld színű, remélhetőleg a gyerekek is szívesebben megeszik majd, de úgy is fogalmazhattunk volna, hogy ha a spenót most tojással készül, talán nem veszik észre a trükköt.

július31., 11:24

Ez a kéksajtos zöldborsópogácsa remek szendvicsekben és sült krumpli mellett is

Hús nélkül is remek fogásokat dobhatunk össze, erre bizonyíték ez a zöldségfasírt, amit most tárkonyos-kéksajtos változatban készítettünk el. Ha így megunod, ízesítsd köménnyel, fokhagymával és füstöltpaprika-porral.

május6., 10:44

Borsós-bazsalikomos lasagne – jó sok sajttal és ricottával igazán finom ez az egyszerű, vega fogás

Ez a rakott tészta akkor a legfinomabb, ha az összes, hűtőben felejtett sajtot lereszeled és felhasználod bele.

július28., 12:52

Kókuszos halcurry – gyors, nyári fogás, amiben a kedvenc zöldségeid is elférnek

Percek alatt összedobható, igazán különleges és nagyon finom fogás, ami a téli esték mellett nyáron is tökéletes.

július29., 10:44

Ez az édeskés, vegán karalábéfőzelék egy gyors, petrezselymes fasírttal a legfinomabb

A tavasz egyik legfontosabb kísérője nálunk az édeskés, nagyon petrezselymes karalábéfőzelék, amit vegán változatban is kipróbáltunk, és kiderült: a hús- és tejtermékmentes verziója is egészen remek tud lenni, ha a semleges ízű rizstejszínnel sűrítjük be. Ha lehet egy kicsit még egészségesebb, akkor miért ne legyen alapon nálunk így is maradt meg a házi recepttárban.

május5., 10:20

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

2020. július13., 06:04

Mustra