Mézeskalács-sajttorta, hússaláta és halpástétom – ezt készítsd a karácsonyi maradékokból

A karácsonyi időszakban jobb egy kicsit biztosra menni, és felhalmozni egy rakás ételt otthon, hogy az ünnepek már csak a nyugodt, közösen eltöltött időről és persze az indokolatlan falatozgatásról szólhassanak. Arra gondoltunk, ezen a héten sorra vesszük, hogy milyen isteni fogások készülhetnek egy-egy maradék adag sült húsból, mézeskalácsból és akár még a forralt borból is.

Ha maradt néhány falat hús, abból egy gazdag saláta is összeállítható, de akár szendvicsben is finom, főleg, ha egy adag különleges, fahéjas-szárított paradicsomos szósszal töltöd meg a kenyérszeleteket. A karácsonyi magvak pedig akár a sajtos makaróni tetején, de egy speciális, kávés csokiszalámiban is új értelmet kaphatnak. Mutatjuk, nálunk mi lesz a karácsonyi maradékokból!

Ebben a különleges sajttortában tökéletes helye van a már megpuhult, akár néhány hetes mézeskalácsoknak is. Egy kis vajjal szuper alap lesz belőlük a joghurtos sajtkrém mellett.



Az orosz hússalátát mindannyian ismerjük, és annyiféle receptje van, hogy talán még az is belefér, hogy vörös húsok helyett néhány falat jó kis karácsonyi pulyka kerüljön bele.



Ha a forralt bort a salátaöntethez kevered, egy nagyon extra, karácsonyi hangulatú salátád lesz úgy, hogy nem kellett kidobni azt a maradék néhány kortyot sem a buli után.



A pástétomok azért szuper fogások, mert mindenféle finom maradék elfér bennük, amiket összetart egy nagy adag friss vaj, és persze a kedvenc fűszereid sem maradhatnak ki belőle. Nálunk egy garnélás-halas változat készült.



Ez a tojáslikőr-smoothie azoknak a hedonistáknak való, akik szívesen tennének valamit az egészségükért, de mellette azért a maradék tojáslikőrre is gondolnak. A #zerowaste az #zerowaste akkor is, ha egy kis reggeli szalonspicc lehet a vége. 



Ha maradt néhány szelet kalácsos tésztából készült bejgli, egy kis tojáshabbal és tejjel szuper almás felfújt lehet belőle, ami akár egy gazdagabb leves után is tálalható második fogásnak. Ha nem úgy sikerült a bejgli idén, ahogy szeretted volna, vagy a bolti nem volt épp olyan, amilyet elképzeltél, aprítsd fel, és mehet a felfújtba!


A sajtos tésztát mindenki imádja, az igazi ínyencek pedig akkor is szeretik, ha egy jó adag pirított mandula és néhány kocka aszalt barack vagy vörös áfonya is kerül rá. 



Ez a magvakból készült csokiszalámi jóval egészségesebb alternatívája a hagyományos, kekszes változatnak. Akár mandulából és dióból, akár kekszből készíted, az biztos, hogy az összes maradék elfér benne – ahogy egy jó adag presszókávé is. 



Szendvicset készíteni nyilván mindenki tud, de egy szenyát fancy vacsorává varázsolni már egy kicsit nehezebb. Ez az aszalt paradicsommal és fahéjjal készült öntet tényleg új szintre emeli az egyszerű húsos szendvicset, ráadásul akár a munkahelyedre is magaddal viheted. 



Ha idén szívesen magaddal vinnéd a megmaradt csokimikulásokat a szilveszteri buliba, csak olvaszd bele őket egy jó kis csokilikőrbe, és máris veled lesznek. Legalábbis néhány percig. Aztán készíthetsz egy újabb adagot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek