Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Salátának nevezni ugyan talán nem egészen pontos, de mégsem hívhatjuk húsos, majonézes, zöldséges keveréknek. És a neve talán mindegy is: a legjobb, hogy van egy isteni étel, amiben a tegnapi hideg húsok is elférnek úgy, hogy az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lehet, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

Elődje az Olivier-saláta volt, ami nevét a francia–belga Lucien Olivierről kapta, aki az moszkvai Ermitage séfje volt, és valamikor az 1800-as évek végén alkotta meg az akkor még fekete kaviárral, kapribogyóval és fácánhússal készült fogást. Az egész egy rétegezve felszolgált finomság volt, amit az étterem látogatói kevertek össze tévedésből – ez volt az első lépés a ma ismert majonézes saláta felé. A mienk fokhagymás szószt és egy kevés kapribogyót is kapott!

Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.
Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.LauriPatterson

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 bögre hideg pulykasült felkockázva
  • 2 darab nagy burgonya megfőzve
  • 2 darab alma
  • 4 darab csemegeuborka

A mártáshoz

  • 0.5 bögre majonéz (hagyományos, 2,5 decis)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • só és fehér bors
  • 2 evőkanál kapribogyó (elhagyható)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 darab főtt tojás
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor
Recept idők

Kockázd fel viszonylag apróra a hozzávalókat, majd egy tálban keverd össze őket. Dolgozd össze a szósz hozzávalóit, és forgasd meg benne az összetevőket. Ha teheted, hagyd a hűtőben néhány órán át. A legjobb, ha friss jégsalátalevelekkel tálalod, de néhány gerezd koktélparadicsom is jól áll neki.

Ha zöldségesebbre szeretnéd, kaliforniai paprikával és az újhagyma zöldjével dobd fel. 

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Klasszikus új ruhában: pimpeld a franciasalátát sült pulykával, friss zellerrel és ementálival

Ha szereted a franciasalátát és szívesen összedobnál belőle valamit, ami már vacsorára is teljes értékű fogás, keverd el sült pulykacsíkokkal, sajttal, friss zellerrel és almával.

2021. január29., 06:04

Citromos pulykamell

Görög hangulatban készül nálunk leggyakrabban ez a könnyű, pulykás fogás. Ha te is szereted a sovány húsokat, érdemes kipróbálnod faszenes és kontaktgrillen készítve is!

2021. június10., 10:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Süss pulykát édesburgonyaágyon egy kevés rozmaringgal, majoránnával és sok fokhagymával!

Ki ne szeretné az édesburgonyát, mi is imádjuk. Még jobb, ha úgy készül el, hogy nincs túl sok munkánk vele. Ez a recept is ilyen, amit mi rengeteg édesre sült fokhagymával szeretünk a legjobban.

2021. január30., 06:04

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek