Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Salátának nevezni ugyan talán nem egészen pontos, de mégsem hívhatjuk húsos, majonézes, zöldséges keveréknek. És a neve talán mindegy is: a legjobb, hogy van egy isteni étel, amiben a tegnapi hideg húsok is elférnek úgy, hogy az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lehet, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

Elődje az Olivier-saláta volt, ami nevét a francia–belga Lucien Olivierről kapta, aki az moszkvai Ermitage séfje volt, és valamikor az 1800-as évek végén alkotta meg az akkor még fekete kaviárral, kapribogyóval és fácánhússal készült fogást. Az egész egy rétegezve felszolgált finomság volt, amit az étterem látogatói kevertek össze tévedésből – ez volt az első lépés a ma ismert majonézes saláta felé. A mienk fokhagymás szószt és egy kevés kapribogyót is kapott!

Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.
Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 bögre hideg pulykasült felkockázva
  • 2 darab nagy burgonya megfőzve
  • 2 darab alma
  • 4 darab csemegeuborka

A mártáshoz

  • 0.5 bögre majonéz (hagyományos, 2,5 decis)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • só és fehér bors
  • 2 evőkanál kapribogyó (elhagyható)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 darab főtt tojás
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor
Recept idők

Kockázd fel viszonylag apróra a hozzávalókat, majd egy tálban keverd össze őket. Dolgozd össze a szósz hozzávalóit, és forgasd meg benne az összetevőket. Ha teheted, hagyd a hűtőben néhány órán át. A legjobb, ha friss jégsalátalevelekkel tálalod, de néhány gerezd koktélparadicsom is jól áll neki.

Ha zöldségesebbre szeretnéd, kaliforniai paprikával és az újhagyma zöldjével dobd fel. 

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével
Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább »

Még több recept

Van otthon egy adag kelt tészta? Készítsd el ezeket a gyors, almás csigákat!

Nincs is jobb reggeli ezeknél a remek almás-fahéjas csigáknál, és ha ezt a fűszert megunod, készítsd keleti hangulatban: szerecsendióval és sáfránnyal.

június18., 10:44

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Ez itt a legfinomabb csokis muffin receptje

Ezzel nem tévedhetsz – a csokis muffint mindenkit szereti, és ha még nincs gyakorlatod a konyhában, akkor is remekül sikerül majd.

június19., 10:24

Duplán fügés-ricottás pirítós

Ha a gazdag, kolbászos és szalonnás reggelik után valami egyszerűbbet, kalóriaszegényebbet, mégis izgalmasat próbálnál ki, kezdd ezzel a fügés finomsággal. Talán egy kis kanálnyi méz is elfér a gyümölcsök tetején.

június17., 10:44

Citromos-narancslekváros bukta

A hagyományos buktákkal sincs semmi baj, de most arra gondoltunk, legyen a kedvencünk egy kicsit nyári hangulatú, hogy tökéletesen passzoljon a délutáni virgin mojito mellé.

június20., 10:44

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

Mustra