Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Salátának nevezni ugyan talán nem egészen pontos, de mégsem hívhatjuk húsos, majonézes, zöldséges keveréknek. És a neve talán mindegy is: a legjobb, hogy van egy isteni étel, amiben a tegnapi hideg húsok is elférnek úgy, hogy az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lehet, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

Elődje az Olivier-saláta volt, ami nevét a francia–belga Lucien Olivierről kapta, aki az moszkvai Ermitage séfje volt, és valamikor az 1800-as évek végén alkotta meg az akkor még fekete kaviárral, kapribogyóval és fácánhússal készült fogást. Az egész egy rétegezve felszolgált finomság volt, amit az étterem látogatói kevertek össze tévedésből – ez volt az első lépés a ma ismert majonézes saláta felé. A mienk fokhagymás szószt és egy kevés kapribogyót is kapott!

Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.
Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 bögre hideg pulykasült felkockázva
  • 2 darab nagy burgonya megfőzve
  • 2 darab alma
  • 4 darab csemegeuborka

A mártáshoz

  • 0.5 bögre majonéz (hagyományos, 2,5 decis)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • só és fehér bors
  • 2 evőkanál kapribogyó (elhagyható)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 darab főtt tojás
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor
Recept idők

Kockázd fel viszonylag apróra a hozzávalókat, majd egy tálban keverd össze őket. Dolgozd össze a szósz hozzávalóit, és forgasd meg benne az összetevőket. Ha teheted, hagyd a hűtőben néhány órán át. A legjobb, ha friss jégsalátalevelekkel tálalod, de néhány gerezd koktélparadicsom is jól áll neki.

Ha zöldségesebbre szeretnéd, kaliforniai paprikával és az újhagyma zöldjével dobd fel. 

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével
Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább »

Még több recept

Próbáld ki a csilis babot hús helyett könnyű változatban, padlizsánnal

Ha néha beiktatnál egy-egy egy vega fogást a hagyományos vacsorák és ebédek helyett, kezdd azokkal, amikben ismerős ízekkel találkozol. Ez a ragu rizs mellett és tortillába töltve is finom, de egy adag reszelt sajttal akár melegszendvicset is készíthetsz belőle.

szeptember26., 06:04

Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

2019. december17., 09:24

Ha csak egy furcsaságnak adsz esélyt idén, válaszd a mangócsatnit!

Nemcsak arra jó, hogy a legegyszerűbb csirke-rizs vagy saláta- grillsajt párost feldobja, de akkor is remek, ha épp vendégek jönnek, és már csak egy hidegtálra van idő. A sajtok, sonkák, kekszek és csonthéjasok között remek lesz ez a fura mártogatós, ami mindegyik falatot izgalmasabbá teszi.

szeptember26., 06:04

Mexikói penne avokádóval – ne csak olasz tésztákban gondolkodj!

Mexikói hangulatban is készülhetnek klassz tésztaételek, amiket könnyen egészségesebbé varázsolhatsz friss jalapeño paprikával, friss avokádóval és apróra kockázott paradicsomokkal.

szeptember26., 06:04

Egyszerű, ünnepi vendégváró: parmezános sajtgolyók snidlingbundában

Szeretjük, mert egy kicsit izgalmasabb, mint néhány szelet keksz és sós mogyoró, mégis hamar elkészül, és azok a vendégek is örülnek majd neki, akik nem rajongói az édes vendégváró falatkáknak.

2019. december17., 11:20

Pimp my Fanta-szelet: narancslikőrös túrótorta kandírozott narancshéjjal és dupla narancsos réteggel

Tortaformában készítve nagyon klassz karácsonyi süti lesz a nagymama klasszikusából. Főleg így, hogy az alapját egy nagy adag vajas Oreo-keksszel készítettük.

2019. december19., 10:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.