Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Salátának nevezni ugyan talán nem egészen pontos, de mégsem hívhatjuk húsos, majonézes, zöldséges keveréknek. És a neve talán mindegy is: a legjobb, hogy van egy isteni étel, amiben a tegnapi hideg húsok is elférnek úgy, hogy az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lehet, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

Elődje az Olivier-saláta volt, ami nevét a francia–belga Lucien Olivierről kapta, aki az moszkvai Ermitage séfje volt, és valamikor az 1800-as évek végén alkotta meg az akkor még fekete kaviárral, kapribogyóval és fácánhússal készült fogást. Az egész egy rétegezve felszolgált finomság volt, amit az étterem látogatói kevertek össze tévedésből – ez volt az első lépés a ma ismert majonézes saláta felé. A mienk fokhagymás szószt és egy kevés kapribogyót is kapott!

Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.
Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 bögre hideg pulykasült felkockázva
  • 2 darab nagy burgonya megfőzve
  • 2 darab alma
  • 4 darab csemegeuborka

A mártáshoz

  • 0.5 bögre majonéz (hagyományos, 2,5 decis)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • só és fehér bors
  • 2 evőkanál kapribogyó (elhagyható)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 darab főtt tojás
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor
Recept idők

Kockázd fel viszonylag apróra a hozzávalókat, majd egy tálban keverd össze őket. Dolgozd össze a szósz hozzávalóit, és forgasd meg benne az összetevőket. Ha teheted, hagyd a hűtőben néhány órán át. A legjobb, ha friss jégsalátalevelekkel tálalod, de néhány gerezd koktélparadicsom is jól áll neki.

Ha zöldségesebbre szeretnéd, kaliforniai paprikával és az újhagyma zöldjével dobd fel. 

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével
Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább »

Még több recept

Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol christmas pudding!

Persze, hogy nem puding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

2019. december20., 09:20

A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

Egy szuper téli desszert, ami nagyon sokáig eláll.

2019. december20., 10:44

Kevés munkával szeretnél isteni desszertet? Ez a gesztenyetorta meggyel biztos siker lehet!

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor süti, ha süti, akkor nem akarunk vele sokat vesződni, de legyen látványos és finom. Tádám!

2019. december18., 12:31

Egyszerű, ünnepi vendégváró: parmezános sajtgolyók snidlingbundában

Szeretjük, mert egy kicsit izgalmasabb, mint néhány szelet keksz és sós mogyoró, mégis hamar elkészül, és azok a vendégek is örülnek majd neki, akik nem rajongói az édes vendégváró falatkáknak.

2019. december17., 11:20

Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

2019. december17., 09:24

A gluténmentes, tejmentes, tojásmentes banánkenyér receptje

Egyszerű, elronthatatlan, gyors, variálható és laktató recept. Intenzív, de nem erőszakos banáníz és végtelen puhaság. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, sőt, ha eritrittel készítjük, akkor hozzáadott cukortól is mentes.

február18., 10:44

Mustra