3 könyv a bejglimámoros karácsonyestére

Elfogyott a bejgli, hazamentek a rokonok, és megnézted a Reszkessetek, betörők! összes részét? Akkor készíts magadnak egy bögre forró teát, dőlj hátra a kanapén, és feledkezz bele egy izgalmas könyvbe.

Az Ízek, imák, szerelmek szerzőjének legújabb regényét, Mike Pearl izgalmas spekulációit a jövőről és a Greta Thunberg életéről szóló könyvet ajánljuk.

1. Elizabeth Gilbert: New York lányai

Partvonal Kiadó, 4490 forint

Elizabeth Gilbert 2006-ban az Ízek, imák, szerelmek című regényével lopta be magát a szívünkbe, aminek a sikerét a belőle készült film csak fokozta. Aztán négy évvel később megjelent a történet folytatása, de a magyar olvasóközönség azóta nem hallott róla. Legújabb regénye viszont végre hozzánk is eljutott.

A New York lányaiban Gilbert az 1940-es évek bohém színházi világába repít el, amit a főhős, az immár nyolcvanas évei végén járó Vivian visszaemlékezéséből ismerhetünk meg. Miután a lányt kirúgták a főiskoláról, szülei a New Yorkban élő nagyvilági nagynénihez küldik, aki a Liliom Teátrum nevű színházat vezeti. Vivian revügörlök és színészek társaságában fedezi fel a várost, a szexualitást, a szerelmet, és azt is megtanulja, hogy mi a szabadság ára.

A regény lebilincselő olvasmány a csillogásról, a hírnévről és azok árnyoldaláról. A történet hamarosan filmvásznon is megelevenedik. – Már az írás első napjától kezdve filmként képzeltem el a sztorit... – mondta az írónő. – Alig bírok magammal, úgy várom, hogy végre vizuálisan megvalósítva is láthassam a rengeteg csillogást és ragyogást!

Olvass a fa alatt!
Partvonal, Athenaeum és Pagony

2. Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik – Üzenet az űrből, dinóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

Athenaeum Kiadó, 3699 forint

Félsz attól, hogy egy napon atomháború végez velünk? Esetleg eszedbe jutott már, hogy mi történne, ha az emberek halhatatlanok lennének? Vagy ha jelet kapnánk az űrből intelligens földönkívüliektől? Egyáltalán megtörténhet? A globális felmelegedés inspirálta rettenetesebbnél rettenetesebb víziók valószínűleg mindannyiunk fantáziáját meglódítják. Úgy hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki már megpróbálta elképzelni, hogyan festene a Föld, vagy mi történne az emberiséggel, ha eljönne az egyre többet emlegetett világvége.

Mike Pearl könyve olyan kérdésekre keresi a választ, amik a legtöbbünk fejében már biztosan megfordultak, nem csak a klímaváltozással kapcsolatban. Az írót szorongásos betegsége késztette arra, hogy olyan dolgok valószínűségét mérlegelje, amiktől halálosan retteg. Az egyik legelső nyomozása arra irányult, hogy vajon mennyi az esélye annak, hogy megharapja egy kutya. Tovább kutatta félelmeinek racionalitását, és belekezdett Mennyire kell félnem? című cikksorozatába, ahonnan már egyenes út vezetett A nap, amikor megtörténik megírásához.

A könyvben nemcsak az egyes események valószínűségével foglalkozik és azzal, hogy mennyire kellene ettől tartanunk, hanem ezeknek a várható következményeivel is. Vajon mit tenne egy tech milliárdos, ha átvenné a világ irányítását? Elszabadulnának-e a dinók, ha képesek lennénk létrehozni egy valódi Jurassic Parkot? Érdemes lenne-e világra hozni egy gyereket a Holdon?

3. C. Hecking – C. Schönberger – I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért

Pagony, 2990 forint

A klímaváltozásról nem lehet eleget beszélni. Valószínűleg Greta Thunberg is így gondolja, aki tizenöt évesen kiült a svéd parlament elé és iskolasztrájkba kezdett, hogy felhívja a küszöbönálló katasztrófára az ország vezetőinek figyelmét. Azóta a világ számos más országában is csatlakoztak a Fridays For Future mozgalomhoz, és a világ sorsáért aggódó diákok tíz- és százezrei vonulnak az utcára.

A jövőnk most kezdődik című könyv kötelező olvasmány minden fiatalnak: megismerhetik belőle Greta történetét, inspirálódhatnak a harcaiból, megérthetik a klímaváltozás jelenségét, és tippeket kaphatnak egy tudatosabb és fenntarthatóbb élethez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra