Helló, megvetted már az ajándékokat?

Néhány nap múlva szenteste. Te hogy állsz a készülődéssel? Mézeskalácsillatban úszik a ház, esténként meleg fényű égősorok csinálnak hangulatot, kész a bejgli, és gondosan becsomagolva megvan minden ajándék? És ha igen, akkor miért nem?

Az év végi időszak furcsa természetű. Az ünnepek közeledtével egyszerre kellene lelassulnunk, hogy átélhessük a várakozás örömét, miközben – hogy idejében előkészítsünk mindent – jó lenne felpörögni is. Vannak, akik már hetekkel, hónapokkal korábban elrendeznek mindent, de olyanok is, akik minden évben az utolsó utáni pillanatban szaladgálnak ajándékok, ennivaló és hangulat után. Te melyik csoportba tartozol? Heti kérdésünk így szól: Te megvetted már az ajándékokat?

Minden kész, köszi!

Vannak, akik számára elképzelhetetlen, hogy az ünnepi várakozás legklasszabb pillanatait fejvesztett rohangálással és plázafényben csoszogással töltsék. Ők azok, akik minden évben jó előre átgondolják, kinek és mit fognak venni, sőt akár év közben is lecsapnak egy-egy klassz ajándékra, akik menüt terveznek, és akiknek a szekrényében varázsdoboz rejlik, aminek a tartalmával december elsején instant karácsonyi hangulatot tudnak teremteni. Te is közéjük tartozol? Gratulálunk! Ha mindezt úgy sikerült tető alá hoznod, hogy közben elkerülted a túlköltekezést, és olyan ajándékokat tudtál vásárolni, aminek biztosan hasznát veszi az, akit meg szeretnél lepni, csodálunk is. 

Nincs kész semmi

Vannak ugyanakkor, akik a karácsonyt megelőző időszakot kellemetlen, gyomortáji szorító érzéssel kezdik, amit a szentestét megelőző napokra kiadós görccsé érlelnek. Ajándékot kellene venni, valami jót kellene enni, a lakás is milyen, kéne egy kis hangulat – kezdik az önnyomasztást, 24-e közvetlen közelében pedig pattanásig feszül a helyzet. Nincs kész semmi, és elkapkodták a Legót is, amit a gyereknek akartam venni. Hogy lehetek ilyen béna? 

Mindkettőt volt alkalmam megtapasztalni, és most is van olyan, hogy jó évet rosszabb követ, még akkor is, ha a fentebb említett dobozom azért már megvan. Az utóbbi rohanós, szorongós forgatókönyv nagyon vacak tud lenni. És nem azért, mert hangulatvilágítás vagy tökéletes ajándék nélkül nem lehetne karácsonyozni, hanem mert csapnivaló érzés azzal szembesülni, hogy az ember képtelen megfelelni a saját elvárásainak.

Ha ugyanis nincs magas elvárás, akkor a szorongás is elkerül. Ha neked teljesen oké, hogy nincs különösebben extra kaja karácsonykor, és ha teljesen jól elvagy azzal, hogy zoknit adsz és kapsz, akkor szuper: egy sor stressztől megkíméled magad és a környezetedet is. De vajon miért halogatnak azok is, akik vágynának a hangulat megteremtésére és a tökéletes ajándékra?

Miért halogatunk?

Sokszor éppen azért, mert nagyon is fontos a számunkra az eredmény. Bár elsőre az tűnne logikusnak, a nagy halogatók valójában nem mind lusta emberek, sőt jellemzően egy sor más tevékenységet beiktatnak a folyton odébb tolt feladat elé. Náluk inkább arról van szó, hogy valamilyen szorongás lassítja az ügymenetüket. Nézzük, melyek a leggyakoribb hátráltatók. 

Önbizalomhiány

Sokunkban él egy kép az ideális karácsonyról. A szerencsésebbeknek ez valami olyasmi, amit gyerekkorukban a családjukban maguk is átéltek, mások filmekből, ismerősöknél tapasztaltakból építik fel az ideált. Akár így, akár úgy, a halogatók egy részében közös, hogy egyszerűen nem hiszik el, hogy ők is tudják ilyen jól csinálni, vagy úgy gondolják, csak az ideálnak megfelelően tökéletes karácsony fogadható el. Ezért bele se mernek vágni. 

Bizonytalanság

Másoknak épp mintha az ideális kép hiánya okoz gondot: szeretnének karácsonyi hangulatot teremteni, de igazából nem tudják pontosan, hogyan is kéne. Ezért hosszasan bizonytalankodnak, mielőtt lépnének. Éppígy nehezen választják ki a jó a ajándékot, és kötnek végül idő hiányában nem túl szerencsés kompromisszumot. 

Még nem érezzük az időnyomást

Igaz, újabban már októberben kikerülnek a boltokba a karácsonyi dolgok, de ha magas ingerküszöbű halogatók vagyunk, az igazi nyomást csak az utolsó napokban kezdjük el érezni. Amikor fenyőből már csak a satnyább van, és amikor mintha kétszeres sebességre gyorsulna az idő, na akkor jön el az igazi szorongás ideje. 

Idegesítő az egész felhajtás

Sokan vannak, akik azért nem sietik el a vásárlást, mert az egészhez nincsen semmi kedvük, nem szeretnének beszállni az őrületbe, és inkább kellemetlen feladatként, kötelező, de annál feleslegesebb gesztusként gondolnak a karácsonyi ajándékozásra. 

És te? Megvetted már? Vagy még szorongsz? Esetleg nem is érdekel az egész hajcihő?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Mustra