Ír krémlikőrös torta kávés piskótával – ennél elegánsabb desszert az ünnepekre sem kell

Olvasási idő kb. 2 perc

Ha azok között vagy, akik legszívesebben egész este innák a krémlikőröket, készíts egy tortát velük, így félreteheted a „csak még egy kis pohárka” – önámítást. Te csak megeszel egy sütit, amiben a édes likőr mellett egy kis kávé is segíti a délutáni rebootot.

A kesernyés kávé nagyon jól kihoz minden csokoládés ízt, és remek társa az édes krémeknek is. A sok hagyományos édesség között ez a különleges, likőrös lesz a király, aminek tejszínes krémjében egy kis mogyorókémet is elrejtettünk. 

Ezeket a fenyőfákat egy perc alatt megrajzolod olvasztott csokiból.
Ezeket a fenyőfákat egy perc alatt megrajzolod olvasztott csokiból.Dragonvanish

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0.5 deci feketekávé
  • 6 darab tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 5 deka puha vaj
  • 7 evőkanál mogyorókrém
  • 50 deka mascarpone
  • 0.5 mokkáskanál
  • 1 deci ír krémlikőr
  • 1.5 deci habtejszín felverve

Az étcsokis bevonathoz:

  • 10 deka nem túl keserű étcsoki
  • 8 deka tejszín
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál ír krémlikőr
Recept idők

Elkészítés:

Állítsd össze a tésztát, majd süss belőle 3 lapot egy kisebb tortaformában. Ehhez verd fel a tojások fehérjét, majd dolgozd el óvatosan az egymással alaposan elkevert többi hozzávalóval, és oszd 3 részre. Süsd 170 fokon úgy 35 percen át a karikákat, de tűpróbával látni fogod, amikor már készen vannak. (Ha nem szeretnél 3 emelettel dolgozni, akár felezheted is a tésztát.)

A kémhez robotgéppel dolgozz el minden hozzávalót, a tölteléket felezd el, és töltsd meg vele a lapokat. Az egész tortát egy finom, krémlikőrös ganache vonja majd be, amihez csak össze kell olvasztanod az összetevőit, és amikor egy kicsit visszahűlt, bevonni vele a sütit. A sötét csokinak tökéletesen áll szinte minden dekoráció a szirupos narancshéjtól a cukorgyöngyökig, de önmagában is tökéletes, úgyis az íze a lényeg, ugye.  

Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag

Ismerős íz, egyszerű elkészítés, nagyszerű ajándék.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek