Ír krémlikőrös torta kávés piskótával – ennél elegánsabb desszert az ünnepekre sem kell

Ha azok között vagy, akik legszívesebben egész este innák a krémlikőröket, készíts egy tortát velük, így félreteheted a „csak még egy kis pohárka” – önámítást. Te csak megeszel egy sütit, amiben a édes likőr mellett egy kis kávé is segíti a délutáni rebootot.

A kesernyés kávé nagyon jól kihoz minden csokoládés ízt, és remek társa az édes krémeknek is. A sok hagyományos édesség között ez a különleges, likőrös lesz a király, aminek tejszínes krémjében egy kis mogyorókémet is elrejtettünk. 

Ezeket a fenyőfákat egy perc alatt megrajzolod olvasztott csokiból.
Ezeket a fenyőfákat egy perc alatt megrajzolod olvasztott csokiból.Dragonvanish

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0.5 deci feketekávé
  • 6 darab tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 5 deka puha vaj
  • 7 evőkanál mogyorókrém
  • 50 deka mascarpone
  • 0.5 mokkáskanál
  • 1 deci ír krémlikőr
  • 1.5 deci habtejszín felverve

Az étcsokis bevonathoz:

  • 10 deka nem túl keserű étcsoki
  • 8 deka tejszín
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál ír krémlikőr
Recept idők

Elkészítés:

Állítsd össze a tésztát, majd süss belőle 3 lapot egy kisebb tortaformában. Ehhez verd fel a tojások fehérjét, majd dolgozd el óvatosan az egymással alaposan elkevert többi hozzávalóval, és oszd 3 részre. Süsd 170 fokon úgy 35 percen át a karikákat, de tűpróbával látni fogod, amikor már készen vannak. (Ha nem szeretnél 3 emelettel dolgozni, akár felezheted is a tésztát.)

A kémhez robotgéppel dolgozz el minden hozzávalót, a tölteléket felezd el, és töltsd meg vele a lapokat. Az egész tortát egy finom, krémlikőrös ganache vonja majd be, amihez csak össze kell olvasztanod az összetevőit, és amikor egy kicsit visszahűlt, bevonni vele a sütit. A sötét csokinak tökéletesen áll szinte minden dekoráció a szirupos narancshéjtól a cukorgyöngyökig, de önmagában is tökéletes, úgyis az íze a lényeg, ugye.  

Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag

Ismerős íz, egyszerű elkészítés, nagyszerű ajándék.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek