Ír krémlikőrös torta kávés piskótával – ennél elegánsabb desszert az ünnepekre sem kell

Ha azok között vagy, akik legszívesebben egész este innák a krémlikőröket, készíts egy tortát velük, így félreteheted a „csak még egy kis pohárka” – önámítást. Te csak megeszel egy sütit, amiben a édes likőr mellett egy kis kávé is segíti a délutáni rebootot.

A kesernyés kávé nagyon jól kihoz minden csokoládés ízt, és remek társa az édes krémeknek is. A sok hagyományos édesség között ez a különleges, likőrös lesz a király, aminek tejszínes krémjében egy kis mogyorókémet is elrejtettünk. 

Ezeket a fenyőfákat egy perc alatt megrajzolod olvasztott csokiból.
Ezeket a fenyőfákat egy perc alatt megrajzolod olvasztott csokiból.Dragonvanish

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0.5 deci feketekávé
  • 6 darab tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 5 deka puha vaj
  • 7 evőkanál mogyorókrém
  • 50 deka mascarpone
  • 0.5 mokkáskanál
  • 1 deci ír krémlikőr
  • 1.5 deci habtejszín felverve

Az étcsokis bevonathoz:

  • 10 deka nem túl keserű étcsoki
  • 8 deka tejszín
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál ír krémlikőr
Recept idők

Elkészítés:

Állítsd össze a tésztát, majd süss belőle 3 lapot egy kisebb tortaformában. Ehhez verd fel a tojások fehérjét, majd dolgozd el óvatosan az egymással alaposan elkevert többi hozzávalóval, és oszd 3 részre. Süsd 170 fokon úgy 35 percen át a karikákat, de tűpróbával látni fogod, amikor már készen vannak. (Ha nem szeretnél 3 emelettel dolgozni, akár felezheted is a tésztát.)

A kémhez robotgéppel dolgozz el minden hozzávalót, a tölteléket felezd el, és töltsd meg vele a lapokat. Az egész tortát egy finom, krémlikőrös ganache vonja majd be, amihez csak össze kell olvasztanod az összetevőit, és amikor egy kicsit visszahűlt, bevonni vele a sütit. A sötét csokinak tökéletesen áll szinte minden dekoráció a szirupos narancshéjtól a cukorgyöngyökig, de önmagában is tökéletes, úgyis az íze a lényeg, ugye.  

kapcsolódó Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag
Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag

Ismerős íz, egyszerű elkészítés, nagyszerű ajándék.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Ha maradt egy kis hideg kacsasült, sárgadinnyével készíts belőle salátát!

A kacsával is remek a sárgadinnye, ahogy minden húsos és sajtos salátát remekül feldob egy-egy édeskés falat gyümölcs. Próbálhatod körtével, nektarinnal, almával – mi kihasználjuk azt, hogy szezonja van, és a sárgadinnyét vetettük be.

augusztus3., 12:52

Paella tenger gyümölcseiből – egy kis sáfránytól lesz igazán szép színe

Egy igazán klasszikus nyári fogás, aminek a tetejéről nem hiányozhat néhány szelet citrom és egy nagy csokor friss petrezselyem.

augusztus1., 12:52

Az egyik legfinomabb nyári ragu kacsahússal és szilvával készül

Frissen főtt olívaolajos-parmezános házi tészta mellett a legfinomabb ez a pikáns ragu, amit a vörösbor és a balzsamecet tesz még izgalmasabbá.

augusztus2., 11:24

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Sütés nélküli lime-citrom torta – remek tavaszi édesség, ami gyorsan elkészül

Sütő helyett a zselatin végzi majd a munkát ebben a desszertben, így a meleg napokon is kényelmesen összedobhatod egy-egy grillezés vagy szülinapi buli előtt néhány órával. Ha ezt a változatot megunod, készítsd el az ananászos-kókuszlikőrrel készült verzióját is!

május9., 12:52

Mustra