Ír krémlikőrös torta kávés piskótával – ennél elegánsabb desszert az ünnepekre sem kell

Ha azok között vagy, akik legszívesebben egész este innák a krémlikőröket, készíts egy tortát velük, így félreteheted a „csak még egy kis pohárka” – önámítást. Te csak megeszel egy sütit, amiben a édes likőr mellett egy kis kávé is segíti a délutáni rebootot.

A kesernyés kávé nagyon jól kihoz minden csokoládés ízt, és remek társa az édes krémeknek is. A sok hagyományos édesség között ez a különleges, likőrös lesz a király, aminek tejszínes krémjében egy kis mogyorókémet is elrejtettünk. 

Ezeket a fenyőfákat egy perc alatt megrajzolod olvasztott csokiból.
Ezeket a fenyőfákat egy perc alatt megrajzolod olvasztott csokiból.Fotó: Dragonvanish

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0.5 deci feketekávé
  • 6 darab tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 5 deka puha vaj
  • 7 evőkanál mogyorókrém
  • 50 deka mascarpone
  • 0.5 mokkáskanál
  • 1 deci ír krémlikőr
  • 1.5 deci habtejszín felverve

Az étcsokis bevonathoz:

  • 10 deka nem túl keserű étcsoki
  • 8 deka tejszín
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál ír krémlikőr
Recept idők

Elkészítés:

Állítsd össze a tésztát, majd süss belőle 3 lapot egy kisebb tortaformában. Ehhez verd fel a tojások fehérjét, majd dolgozd el óvatosan az egymással alaposan elkevert többi hozzávalóval, és oszd 3 részre. Süsd 170 fokon úgy 35 percen át a karikákat, de tűpróbával látni fogod, amikor már készen vannak. (Ha nem szeretnél 3 emelettel dolgozni, akár felezheted is a tésztát.)

A kémhez robotgéppel dolgozz el minden hozzávalót, a tölteléket felezd el, és töltsd meg vele a lapokat. Az egész tortát egy finom, krémlikőrös ganache vonja majd be, amihez csak össze kell olvasztanod az összetevőit, és amikor egy kicsit visszahűlt, bevonni vele a sütit. A sötét csokinak tökéletesen áll szinte minden dekoráció a szirupos narancshéjtól a cukorgyöngyökig, de önmagában is tökéletes, úgyis az íze a lényeg, ugye.  

Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag
Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag

Ismerős íz, egyszerű elkészítés, nagyszerű ajándék.

Tovább »

Még több recept

Lehet a kelbimbó is elegáns köret a halak mellett mogyoróval, mézes öntettel és vörös áfonyával

Nem csoda, hogy sokunk szemében mumus a kelbimbó, főleg, ha párolva, egy kevés sóval tálalva vagyunk kénytelenek enni. Ebben a változatban jó sok rózsaborssal, vörös áfonyával és egy klassz öntettel már mindjárt más a helyzet.

november27., 06:04

Imádjuk a vörösáfonya-szószt, és most megmutatjuk, milyen egyszerűen elkészítheted

A tengerentúlon hálaadás és karácsony környékén is feltálalnak belőle egy adagot, és nem is teszik rosszul, mert a legegyszerűbb húsok, fasírtok, húskenyér mellett remek. Inkább az a furcsa, ha nem válik a hétköznapi fogások részévé ez a klassz, pikáns gyümölcsragu, ami akár egy adag krumplipürét és sertésszeletet különlegessé varázsol. Ha találsz friss mentát, tálaláskor abból szórj a tetejére.

november27., 06:04

Egy kis mandulalikőrrel még érdekesebb ez a lazacos-céklás főétel

Egy kevés likőr különleges aromát ad ennek a köretnek, ami akkor lesz igazán ünnepi, ha pirított mandulával a tetején tálalod. Egy kevés erdeigomba-ragut is készítesz mellé aszalt szilvával, még több izgalmas íz lesz az ünnepi tányérokon.

november26., 06:16

Sülthagyma-leves kecskesajttal – hétköznap és ünnepekkor is bevetheted

Egy-egy egyszerű fogás előtt érdemes tálalnod ezt az aromás levest, ami akkor a legfinomabb, ha nem marad ki belőle egy kevés fehérbor sem.

november22., 06:04

Ez a kacsa nálunk narancsos édesburgonyapürével lett igazán ünnepi

Ha még izgalmasabb fogást varázsolnál belőle, tálald egy kevés forró, vajas mézben átforgatott főtt gesztenyével és rumos mazsolával.

november22., 06:04

Ez az angol karácsonyi puding lesz az ünnepi menü koronája

Nem egy nehezen elkészíthető desszert, inkább gazdag és izgalmas, tökéletes pedig akkor lesz, ha a mellé kínált tejszínhabot egy kevés konyakkal és narancshéjjal is ízesíted.

november25., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.