Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval

A velős pirítós óta tudjuk, hogy a velő tényleg a legegyszerűbb ételeket is feldobja, de ha ez nem lenne elég, készítettünk mellé egy nagy adag fehérboros, mazsolás ragut is.

Ez a fogás azért elbír egy kis sós köretet is, de mivel olyan különleges és izgalmas, elég ha egy friss, fűszerpaprikás hasábburgonyával tálalod. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni, készíts tejszínnel és fehér borssal pasztinákpürét és forró olajban ropogós zöldségchipseket mellé. Azzal és az édes, fehérboros szőlőszemekkel extra különleges fogás lesz egy egyszerű, frissen sült velővel töltött húsból is.

Sütőben és panírban is finom.
Sütőben és panírban is finom.Fotó: Pekic

Hozzávalók 2 személyre:

A húshoz:

  • 50 deka karaj
  • 30 deka sertésvelő
  • ízlés szerint só, majoranna és bors
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva

A körethez

  • 40 deka mag nélküli fehérszólő
  • 1 kis csésze mazsola
  • 2 deci fehérbor
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Hártyázd le a velőt, süsd meg a hagymával, egy kis sóval, majorannával és borssal egy kis olajon, majd töltsd a kiklopfolt hússzeletekbe. Tekerd fel a besózott húsokat, tűzd össze fokpiszkálóval és tedd egy zsírral kikent tepsibe. Süsd lefedve egy órán át úgy 180 fokon. Ekkor vedd le róla az alufóliát és adj neki még negyedórát. Dobhatsz mellé felkockázott gyökérzöldségeket is egy kis olajjal és sóval, így lesz egy-egy  pluszadag köreted. (Ha pedig úgy jobban tetszik, ki is ránthatod a megtöltött húsokat.)

Párold meg a forró vajban és borban a szőlőszemeket és a mazsolát a szegfűszeggel. Elég neki nagy lángon úgy 5-10 perc, aztán mehet a hús mellé. Izgalmas karácsonyi köret, ami a vörös húsok mellett is szuper.

8 dolog, amit nem kéne a konyhapulton tartanod
8 dolog, amit nem kéne a konyhapulton tartanod

Soha nem férsz a pulton főzés közben? Mutatjuk, hogy juss némi szabad mozgástérhez.

Tovább »

Még több recept

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

Egy szuper téli desszert, ami nagyon sokáig eláll.

2019. december20., 10:44

Csilis bab húsgolyókkal – ezzel nem lesz sok munkád

Így is készülhet babos-húsos fogás: egy kicsit olaszos, egy kicsit mexikói hangulatú lesz a végeredmény, amit rizzsel, szendvicsbe töltve, de akár egy szelet friss kenyérrel is tálalhatsz.

szeptember27., 06:04

Kevés munkával szeretnél isteni desszertet? Ez a gesztenyetorta meggyel biztos siker lehet!

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor süti, ha süti, akkor nem akarunk vele sokat vesződni, de legyen látványos és finom. Tádám!

2019. december18., 12:31

Próbáld ki a csilis babot hús helyett könnyű változatban, padlizsánnal

Ha néha beiktatnál egy-egy egy vega fogást a hagyományos vacsorák és ebédek helyett, kezdd azokkal, amikben ismerős ízekkel találkozol. Ez a ragu rizs mellett és tortillába töltve is finom, de egy adag reszelt sajttal akár melegszendvicset is készíthetsz belőle.

szeptember26., 06:04

A mustáros-sörös karaj egy adag egyszerű snidlinges burgonyasaláta mellett is tökéletes

A karaj a sertéshúsfélék legnépszerűbbike: készülhet belőle rántott hús, tölthető kolbásszal és akár le is darálható. Elég sovány hús, ami emiatt viszonylag könnyen kiszáradhat sütés közben – erre érdemes vigyázni. Ezen a héten 5 egyszerű, karajjal készült receptet mutatunk.

június3., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.