Gombás-aszalt szilvás karaj őszi hangulatban

Ha neked nem elég a gyorsan grillezett hússzelet, dobj ösze mellé egy különleges, fűszeres ragut. Ha pedig az egészet egy tökéletes körettel koronáznád meg, ne készíts semmi mást, csak egy forró burgonyapürét jó sok vajjal, egy kevés tejszínnel és szerecsendióval. Annyira finom, hogy még akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Ha krémesíted a ragut, remek szósz lesz belőle.
Ha krémesíted a ragut, remek szósz lesz belőle.Ryzhkov

Hozzávalók 2 személyre

A húshoz

  • 4 közepes darab karajszelet
  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy ek. puha vaj
  • ízlés szerint só, bors, zsályalevelek

A raguhoz

  • 30 deka csiperke gomba
  • 10 deka aszalt szilva
  • 10 deka vargánya (elhagyható)
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. barna cukor
  • ízlés szerint só, bors, gyömbér, fahéj, szerecsendió, római kömény
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 deci vörös bor
  • 1 kisebb fej vöröhagyma
  • 1 nagy ek. puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

A raguhoz vágd apróra a zöldségeket és a szilvát. A forró olajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd 5 perc után mehetnek hozzá az összevágott alapanyagok. Adj nekik is nagy lángon 3-4 percet, majd locsold meg a borral a keveréket, és a vajat és fokhagymát is add hozzá. Fedő nélkül főzd legalább 5 percen át, végül fűszerezd, és már el is készültél. Ha krémesen szeretnéd, adj még neki öt percet, egy deci tejszínben elkevert teáskanálnyi liszttel. 

A húshoz forrósítsd fel a zsiradékot, és melegítsd a húst szobahőmérsékletre. Sózd és borsozd ízlés szerint, majd mindkét oldalát süsd pirosra a zsályalevelek mellett. Az sem árt neki, ha időközben egy kicsit locsolgatod is a zsiradékkal a tetejét.

Ha a hús megpuhult, tálalad, majd kanalazd a tetejére a ragut. 

kapcsolódó Teszt: az olcsó zöld tea is lehet jó?
Teszt: az olcsó zöld tea is lehet jó?

Ahhoz képest, hogy a legolcsóbb és legdrágább termék ára között kilencszeres különbség volt, nem is álltak olyan messze egymástól.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

San Francisco-karaj – jó sok mázzal és friss zöldhagymával a tetején szeretjük a legjobban

Egy kis adag sült hagymás krumplipüré mellett lesz igazán tökéletes ez a sült, ha pedig valamivel egészségesebb változatban készítenéd, egy nagy adag coleslaw mellett tálald.

2021. május11., 12:52

Ezt az őszi clafoutis-t kardamommal, szilvával és dióval készítettük

Nem kell megállnod a meggyes változatnál, ezt a sűrű palacsintatésztában sült, egyszerű desszertet akár a hűtőben várakozó, jobb sorsra érdemes szilvákból is összedobhatod. Ha kihűlt, szeleteld fel, mint egy tortát, és citromhéjjal elkevert porcukorral tálald.

2021. október3., 10:44

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Karaj fűszeres, kecskesajtos vajjal – fokhagymás, párolt zöldbabbal a legfinomabb

Ha pedig nem fokhagymásan szeretnéd, készítsd a zöldbabot mézes-csilis, szójaszószos öntettel, egy kevés pirított szezámmaggal a tetején.

2021. július10., 10:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mustra