Szuper előétel lesz: Füstölthal-kocsonya kaporral és céklával

Szuper, ha van időd egy nagy adag friss halból a hagyományos módon készíteni halkocsonyát, ám mi most annak az expressz változatát mutatjuk meg. Az eredetihez semmi köze, és végül is a kocsonyához sem, de attól még nagyon szeretjük ez a jól szeletelhető, halas, tejszínes előételt.

Ebben az előételben az a legjobb, hogy ezerféleképpen készítheted: feltuningolhatod a kedvenc fűszereiddel és alapanyagaiddal, sokféle szósszal, pestóval, algalapokkal, főtt céklaszeletekkel és változatos halfélékkel. Mi most egy fültölt halas-kapribogyós-besameles változatot mutatunk.

Hozzávalók 3 személyre

  • 30 deka füstölt hal
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 deci tej
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál friss kapor és kapribogyó
  • ízlés szerint só és fehér bors
  • 0.5 fél mokkáskanál fokhagymapor
  • 1 zacskó zselatin (azért olvasd el, mennyi folyadékhoz elég)
  • 2 deci tejszín
  • 1 darab biocitrom héja
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 4 darab egészben főtt cékla
Recept idők

Készíts egy kicsit speciális besamelt úgy, hogy a vajat egy serpenyőben melegíteni kezded, és amikor már forró, hozzáadod a lisztet is. Néhány keverés után öntsd fel a tejjel és a tejszínnel, ha besűrűsödött és forró, akkor add hozzá az előre beáztatott zselatinlapokat. Ekkor mehet a keverékhez só, fehér bors, szerecsendió, barna cukor és egy kevés fokhagymapor, majd a kapor, a citromhéj és a kapribogyó is. Keverd el forrón az egészet, majd tedd félre egy kicsit. Helyezd el egy őzgerincbe a hajszálvékonyra vágott céklaszeleteket, (de akár algalapot vagy baconszeleteket is tehetsz a fóliával kibélelt formákba), erre mehet a langyos, tejszínes keverék és a halszeletek összevágva. Néhány óra alatt megdermed a hűtőben, akkor már szeletelhető. Ne spórolj a zselatinnal, inkább egy kicsit több menjen bele, mint túl kevés. 

Mennyire ártalmas a halakban található higany? Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek