Szuper előétel lesz: Füstölthal-kocsonya kaporral és céklával

Szuper, ha van időd egy nagy adag friss halból a hagyományos módon készíteni halkocsonyát, ám mi most annak az expressz változatát mutatjuk meg. Az eredetihez semmi köze, és végül is a kocsonyához sem, de attól még nagyon szeretjük ez a jól szeletelhető, halas, tejszínes előételt.

Ebben az előételben az a legjobb, hogy ezerféleképpen készítheted: feltuningolhatod a kedvenc fűszereiddel és alapanyagaiddal, sokféle szósszal, pestóval, algalapokkal, főtt céklaszeletekkel és változatos halfélékkel. Mi most egy fültölt halas-kapribogyós-besameles változatot mutatunk.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 30 deka füstölt hal
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 deci tej
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál friss kapor és kapribogyó
  • ízlés szerint só és fehér bors
  • 0.5 fél mokkáskanál fokhagymapor
  • 1 zacskó zselatin (azért olvasd el, mennyi folyadékhoz elég)
  • 2 deci tejszín
  • 1 darab biocitrom héja
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 4 darab egészben főtt cékla
Recept idők

Készíts egy kicsit speciális besamelt úgy, hogy a vajat egy serpenyőben melegíteni kezded, és amikor már forró, hozzáadod a lisztet is. Néhány keverés után öntsd fel a tejjel és a tejszínnel, ha besűrűsödött és forró, akkor add hozzá az előre beáztatott zselatinlapokat. Ekkor mehet a keverékhez só, fehér bors, szerecsendió, barna cukor és egy kevés fokhagymapor, majd a kapor, a citromhéj és a kapribogyó is. Keverd el forrón az egészet, majd tedd félre egy kicsit. Helyezd el egy őzgerincbe a hajszálvékonyra vágott céklaszeleteket, (de akár algalapot vagy baconszeleteket is tehetsz a fóliával kibélelt formákba), erre mehet a langyos, tejszínes keverék és a halszeletek összevágva. Néhány óra alatt megdermed a hűtőben, akkor már szeletelhető. Ne spórolj a zselatinnal, inkább egy kicsit több menjen bele, mint túl kevés. 

Mennyire ártalmas a halakban található higany?
Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább »

Még több recept

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

Megehetnéd külön a nektarint és a camembert sajtot, de miért tennéd, ha együtt ilyen finom?

Semmi értelme külön enni őket, ha együtt, grillezve is fogyaszthatók, és nem is kell melléjük más, csak egy nagy adag jégsaláta a kompozíció alá és egy kevés Cayenne-borsos méz az egész tetejére.

július4., 06:04

A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

Egy szuper téli desszert, ami nagyon sokáig eláll.

2019. december20., 10:44

A kapros rakott burgonya nálunk jó sok tejföllel és mozzarellával készült

Ha még különlegesebbé tennéd, hideg füstöltlazac-szeletekkel tálald.

július2., 06:04

Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva nagyszerűen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

2019. december20., 11:24

Ehhez a klassz minimáltésztához szinte csak néhány szelet sonka és sajtkrém kell

Ha te is szereted az olyan minimálfogásokat, mint a rózsaborsos-fügés tészta, a tejszínes-zöld borsos tagliatelle, akkor imádni fogod ezt is.

július3., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.