Menő ünnepi vacsora: libamájburger birsalmacsatnival

Ki mondta, hogy nem kerülhet streetfood az ünnepi asztalra? Mutatunk egy egyszerű, elegáns és nagyon izgalmas burgert libamájjal és édeskés birsalmacsatnival.

Ez egy olyan fogás, ami előző napi libamájból percek alatt elkészül, mondjuk, karácsony másnapján, amikor már semmi kedved főzni, csak a Reszkessetek betörőket megnézni századszorra. Krémes libamáj, fűszeres csatni és egy kicsit megpirított buci egy kis mustárral vagy vajjal. A húspogácsa már nem is hiányzik ebből az ünnepi streetfoodból.

Mi nagyon szeretjük.
Mi nagyon szeretjük.Fotó: vvmich

Hozzávalók 4 személyre:

A burgerekhez

  • 4 szelet sült libamáj
  • 1 nagyobb birsalma
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 édes hamburgerzsömle
  • a csatni fűszerezéséhez oregánó, só, fehér bors
  • 2 marék rukkola
  • 1 nagy evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 4 evőkanál majonéz
  • 4 teáskanál mustár

A libamájhoz

  • 40 deka hízott libamáj
  • 40 deka libazsír
Recept idők

Elkészítés:

A sült májhoz a zsírt felhevítjük egy lábasban. Beletesszük a májat, 10 percig sütjük, majd megfordítjuk, és hagyjuk még ugyanennyit sülni. Ezt akár előző nap is elkészítheted, ekkor hőálló tában, a zsírral leöntve tedd a hűtőbe másnapig. 

A csatnihoz hevíts vajat, majd dobd bele a megtisztított, apró kockákra vágott birsalmát. Mehet hozzá a cukor, az ecet, a kis kanál só és a fűszerek. Fedő alatt puhítsd. Várd meg, míg szinte szétfő. Ha szükséges, közben 1-1 deci vizet vagy fehébort löttyints alá.

A hamburgerekhez vajazd és pirítsd meg a félbevágott zsömléket, vékonyan kend meg őket mustárral, majd mehet rá egy-egy adag rukkola is. Erre kerüljön egy kanál majonéz, arra a libamájszeletek megsózva és borsozva, végül rá a fűszeres csatni. 

Karácsonyi receptek: libamáj-terrine házilag

A libamáj az egyik legkülönlegesebb és legdekadensebb luxusfinomság.

Tovább »

Még több recept

Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit.

december10., 11:20

Egy gyors reggeli ajándékba: füstölt paprikás-fokhagymás muffin üvegben

Ezzel a szuper muffinnal abban segíted a megajándékozottat, hogy egy-egy nagyon extra hétvégi reggelit süssön magának, szinte nulla energiabefektetéssel.

december10., 09:24

Meglepetés, amivel nem tudsz tévedni: fehér csokoládé liofilizált eperrel

Nem is kérdés, hogy bármilyen csokiból és gyümölcsből készítheted, a mi kedvencünk ez az epres változat, amivel nem nagyon lehet mellélőni.

december9., 12:04

Sütiajándék, amiről később is eszébe jutsz: mandulás-fehér csokis muffin üvegben

A megajándékozottat megkíméled a piszkos munkától, és épp a süti legjobb részével ajándékozod meg: azzal, hogy ő készítheti el, ráadásul be is falhatja éppen akkor, amikor jólesik.

december9., 11:24

Házi levendulás méz – az édesszájúak imádni fogják!

Mehet a teába, vajas kenyérre, sajttortára, és persze sajtok és egy pohár bor mellett is elfér egy-egy csepp, vagy egy különleges melange-ot is készíthetsz belőle.

december9., 09:24

A legtutibb lakásdísz télen, ami ajándékba is tökéletes: mézeskalács ház

Nagy konyhai tapasztalat nem kell hozzá, inkább csak idő és kreativitás. Legalább kétemberes móka, pont ettől alkalmas arra, hogy elhívd a tesód, a barátaid vagy a szerelmed, és közösen bénázzatok/menőzzetek egyet a készítésével.

december11., 09:24

Mustra