Menő ünnepi vacsora: libamájburger birsalmacsatnival

Ki mondta, hogy nem kerülhet streetfood az ünnepi asztalra? Mutatunk egy egyszerű, elegáns és nagyon izgalmas burgert libamájjal és édeskés birsalmacsatnival.

Ez egy olyan fogás, ami előző napi libamájból percek alatt elkészül, mondjuk, karácsony másnapján, amikor már semmi kedved főzni, csak a Reszkessetek betörőket megnézni századszorra. Krémes libamáj, fűszeres csatni és egy kicsit megpirított buci egy kis mustárral vagy vajjal. A húspogácsa már nem is hiányzik ebből az ünnepi streetfoodból.

Mi nagyon szeretjük.
Mi nagyon szeretjük.Fotó: vvmich

Hozzávalók 4 személyre:

A burgerekhez

  • 4 szelet sült libamáj
  • 1 nagyobb birsalma
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 édes hamburgerzsömle
  • a csatni fűszerezéséhez oregánó, só, fehér bors
  • 2 marék rukkola
  • 1 nagy evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 4 evőkanál majonéz
  • 4 teáskanál mustár

A libamájhoz

  • 40 deka hízott libamáj
  • 40 deka libazsír
Recept idők

Elkészítés:

A sült májhoz a zsírt felhevítjük egy lábasban. Beletesszük a májat, 10 percig sütjük, majd megfordítjuk, és hagyjuk még ugyanennyit sülni. Ezt akár előző nap is elkészítheted, ekkor hőálló tában, a zsírral leöntve tedd a hűtőbe másnapig. 

A csatnihoz hevíts vajat, majd dobd bele a megtisztított, apró kockákra vágott birsalmát. Mehet hozzá a cukor, az ecet, a kis kanál só és a fűszerek. Fedő alatt puhítsd. Várd meg, míg szinte szétfő. Ha szükséges, közben 1-1 deci vizet vagy fehébort löttyints alá.

A hamburgerekhez vajazd és pirítsd meg a félbevágott zsömléket, vékonyan kend meg őket mustárral, majd mehet rá egy-egy adag rukkola is. Erre kerüljön egy kanál majonéz, arra a libamájszeletek megsózva és borsozva, végül rá a fűszeres csatni. 

Karácsonyi receptek: libamáj-terrine házilag

A libamáj az egyik legkülönlegesebb és legdekadensebb luxusfinomság.

Tovább »

Még több recept

Készüljön idén az ünnepi trifle egy kevés mandulalikőrrel!

Adtunk már néhány trifle-receptet idén is, amit nagyon szeretünk, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár a gyerekekkel is. Itt egy újabb téli, almás és fahéjas változat, amit most kezdőbarát változatban, pudingporral készítettünk el.

december2., 06:24

Így lesz a mézeskalács egy kicsit egészségesebb mandulaliszttel

Alacsony szénhidráttartalommal is készülhet ez a téli klasszikus, már mutatjuk is, hogyan lesz a legfinomabb mandulaliszttel!

december5., 06:16

A fűszeres-mézes pasztinák igazán finom ünnepi köret

Szárnyasok és visszafogottan fűszerezett vörös húsok mellett is különleges ez a téli fűszerekkel sült, édeskés pasztinák, ami mellé készíts még egy adag házi tésztát vagy friss, balzsamecetes, olasz hangulatú salátát.

december5., 06:16

A mézes-füstös lazac mellé már csak egy friss salátát kell összedobnod

Akár egy csilis-parmezános házi, gyúrt tészta is klasszul illik hozzá, de egy narancsos salátával sem tévedhetsz.

november29., 06:04

Ez a mandulás-parmezános sajtkrém zöldségek és kekszfalatok mellé is jól illik

Izgalmas vendégváró, ami egy pirítós mellett szuper reggelire is. Már néhány zöldségfalat és egy karamellás tej kell a tökéletes napindításhoz.

december4., 06:08

Ez itt a glögg, a svédek isteni forralt bora

Lepd meg a vendégeket idén egy nagy adag svéd forralt borral! Tálalj mellé fahéjas kekszeket és egy nagy tál frissen sült gesztenyét a tökéletesen téli hangulathoz.

december3., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.