Az olaszok tudnak valamit: spenótos ravioli házilag, füstöltsajt-szószos édesburgonyával

Nem véletlenül lett a világ legnépszerűbb konyhája hivatalosan is az olasz. Ők a spenótos raviolit karácsonykor eszik egy jó adag tengeri herkentyű és egy szelet puha panettone társaságában. Mi pedig nagyon szívesen követjük őket.

Az olaszok valamiért imádják karácsonykor a spenótos raviolit, úgyhogy most megmutatjuk, hogy nem is olyan nehéz összedobni az egészet otthon sem. Hogy az egész még finomabb legyen, mi édesbugonyát és egy pofonegyszerű füstöltsajt-szószt készítettünk hozzá.

Miért ne telhetnének az ünnepek (vagy akár a hétközapok) olasz hangulatban? Ez a ravioli verhetetlen, egészséges és véletlenül vega is, így szuper fogás akkor, ha a vendégeid között olyan is van, aki nem eszik húst. Jó sok fokhagymás, ricottás spenóttal megtöltve az igazi, a langyos, krémes sajtszósszal.

Önmagában is finom, de egy kis körettel és szósszal még jobb.
Önmagában is finom, de egy kis körettel és szósszal még jobb.tashanat7519

Hozzávalók 2 személyre

A raviolihoz

  • 3 tojás
  • 30 deka liszt
  • 1 csésze fagyasztott spenót
  • 1 csésze ricotta
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor
  • só és bors ízlés szerint

A körethez

  • 2 édesburgonya
  • 1 bögre füstölt sajt lereszelve
  • 1 deci tejszín
  • 1-1 csipet fehér bors és szerecsendió
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a tölteléket a spenótból, ricottából, fokhagymaporból, majd ízesítsd sóval és borssal. 

A friss tésztához dolgozd el a lisztet a tojásokkal úgy 10 perc alatt, majd amikor már rugalmas a tésztád, tedd legalább egy fél órára műanyag fóliában a hűtőbe. Ha ezzel megvagy, nyújtsd ki 1-2 milliméteresre. Felezd el a kinyújtott tésztát, majd kanalazz rá egymás mellé sorban a spenótos krémből. Helyezd rá a tészta másik felét, majd hullámos tésztavágóval készítsd el a kis négyszeteket. Dobd sós, lobogó vízbe, 5-7 perc alatt el is készül benne. Ha nem szeretnél hozzá köretet, dupla adagben készítsd és néhány evőkanál parmezánnal tálald, úgy is nagyon finom. 

Ha viszont szeretnéd még izgalmasabbá tenni, főzd meg az édesburgonyát, melegen pürésítsd, keverd el egy nagy kanál vajjal és egy deci tejszínnel. Ízesítsd sóval és borssal.  

A sajtszószhoz melegítsd fel a tejszínt, add hozzá a reszelt sajtot, egy kis kanál vajat és a fűszereket. Ha szükséges, egy kis tejjel tudod folyékonyabbá tenni. Nem kell sokáig melegíteni, elég, ha megvárod, amíg a sajt elolvad. 

kapcsolódó Igazi olasz séf mutatja meg, hogy készül a tészta és a pizza
Igazi olasz séf mutatja meg, hogy készül a tészta és a pizza

Lépésről lépésre mutatjuk, mitől lesz utánozhatatlanul finom a pasta és a pizza.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ha pizzát ennél, de kerülnéd szénhidrátokat, készítsd el ezeket az olaszos csirkecombokat!

A pizza hangulatában, jó sok fűszeres paradicsommal és egy vagon sajttal készült ez a fogás, ami még a sokszor elég unalmas cukkinitészta tetején is remekül működik.

2021. március10., 10:24

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Mustra