Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Mindent imádunk, ami finom, érdekes és szinte magától készül el. Ez a borban átgőzölt, gesztenyével tálalt fogás pont ilyen. Burgonya nélkül, sovány hússal készül, így talán a diétába is belefér. Az alatta, a borban sült körte (vagy akár birsalma) már csak ráadás.

Sült gyümölcsökkel az igazi.
Sült gyümölcsökkel az igazi.Liliboas

Hozzávalók 2 személyre

A húshoz:

  • 2 pulykamell (combból is készítheted)
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál a sütéshez növényi olaj
  • 1 teáskanál rozmaring
  • só és bors
  • 3 deci vörösbor
  • 4 körte

A körethez:

  • 40 deka pasztinák
  • 20 deka natúr gesztenyepüré
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só és fehér bors
Recept idők

Elkészítés:

Sózd és borsozd a pulykát, majd melegítsd fel a vajat és néhány kanál olajat, ebben forgasd meg a szeleteket. Ezek után mehet a húsra egy kevés rozmaring, és az egész a felkockázott körtékre egy jénaiba. A zsiradékot se dobd ki, mehet a gyümölcsös hús tetejére az is. Tedd a sütőbe, lefedve süsd 20 percen át, majd mehet alá a bor. Lefedve még adj neki legalább ugyanennyi időt, így a körte és a hús egy kicsit átveszi a bor aromáját. 

A zöldségpüréhez főzd meg a pasztinákot, pürésítsd, majd keverd össze a gesztenyepürével, egy evőkanál vajjal, sóval és borssal. 

Ehhez az indonéz fogáshoz minden van a hűtőben: csilis pulykamell zöldségekkel Ehhez az indonéz fogáshoz minden van a hűtőben: csilis pulykamell zöldségekkel

Ez az étel jó példa arra, hogy miért érdemes körülnézni a konyhában a ritkán használt fűszerek között.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Süss pulykát édesburgonyaágyon egy kevés rozmaringgal, majoránnával és sok fokhagymával!

Ki ne szeretné az édesburgonyát, mi is imádjuk. Még jobb, ha úgy készül el, hogy nincs túl sok munkánk vele. Ez a recept is ilyen, amit mi rengeteg édesre sült fokhagymával szeretünk a legjobban.

2021. január30., 06:04

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Gyors palacsinta rumos-gesztenyés raguval és tejszínhabbal

Ha ismered ezt a bögrés receptet, soha az életben nem kell többé rágugliznod a palacsinta receptjére. Elég annyit megjegyezned, hogy a fő alapanyagokból 1-1 bögre kell, a többi hozzávalóból pedig kettő darab, kanál, vagy épp csipet. Már mutatjuk is, hogy pontosan hogyan készítsd!

2021. október13., 11:20

Te is szereted a tésztát? Ezt a gesztenyés-fehér kolbászos finomságot készítsd el!

Érkezik a tél, a sült és a főtt gesztenye legbiztosabb szezonja. És ha a desszertek és a sült változat mellett valami mást is kipróbálnál, készítsd el ezt a jó kis krémes tésztát, majd tálald egy nagy adag parmezánnal a tetején.

2021. november8., 09:24

Vajjal sült pulykamell – ebben minden kedvenc zöldfűszered felhasználhatod

Egy kevés vaj mindegyik húsfélének jót tesz, miért lenne a pulyka kivétel? Tálald szendvicsben, főzelékek mellett vagy friss saláta tetején.

2021. június8., 12:52

Klasszikus új ruhában: pimpeld a franciasalátát sült pulykával, friss zellerrel és ementálival

Ha szereted a franciasalátát és szívesen összedobnál belőle valamit, ami már vacsorára is teljes értékű fogás, keverd el sült pulykacsíkokkal, sajttal, friss zellerrel és almával.

2021. január29., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek