Halászlé fehérben: tárkonyos-citromos halleves

Halat enni illik karácsonykor, ezt mindannyian tudjuk, sőt nem csupán mi, az európai országok többsége. Az viszont sehol nincs leírva, hogy minden évben ugyanazt a receptet kell használnunk a halászléhez. Ez a kapros, tejszínes halleves egy kis citromhéjjal egy kis tengerparthangulatot hoz a karácsonyi asztalra.

A karácsonyi asztal kifejezés inkább azért került a bevezetőbe, mert ez az ünnep közeledik, de véletlenül se gondold, hogy ezt a fogást csak az ünnepekre készítheted el. Akár ma is összedobhatod vacsorára, hiszen viszonylag könnyű étel, ami segít abban is, hogy elég hal fogyjon otthon.

Cipóban is tálalhatod, ahogy csirkés testvérét.
Cipóban is tálalhatod, ahogy csirkés testvérét.Fotó: Boston Globe

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 deka halfilé kisebb darabokban (tőkehal, lazac, fogas, harcsa, vagy vegyesen)
  • 7 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 1 teaskanál tárkony
  • 1-1 kisebb darab hagyma, fehérrépa, répa (borsót is adhatsz hozzá)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 biocitrom
  • 1 kanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd meg egy kanál vajon a kockákra vágott zöldségeket, majd öntsd fel az alaplével, és hagyd puhulni feldő alatt 10 percen át. Ezek után mehetnek bele a halszeletek, a tárkony, só és bors (ha szükséges) és adj neki még ugyanennyi időt kis-közepes lángon. A végén add hozzá a tejszínt is, ezzel keverj rajta még néhányat. Pár csepp citromlével, reszelt citromhéjjal és friss bazsalikommal tálald. 

Egzotikus hangulatban kókusztejjel és lime-mal is készítheted, és ha vannak otthon tengeri herkenytűk, süsd meg őket fokhagymás olajban, mehetnek a langyos leves tetejére. 

Halleves, nem halászlé

Aki szerint az édesvizi halak pocsolyaízűek, annak se kell lemondania a hallevesről.

Tovább »

Még több recept

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

Ír krémlikőrös torta kávés piskótával – ennél elegánsabb desszert az ünnepekre sem kell

A kesernyés kávé nagyon jól kihoz minden csokoládés ízt, és remek társa az édes krémeknek is. A sok hagyományos édesség között ez a különleges, likőrös lesz a király.

2019. december17., 12:01

Dobj össze egy egyszerű angol desszertet az ünnepekre: málnás-mandulás trifle

Csak a Jóbarátok óta gondoljuk, hogy a trifle egy elrontható édesség, valójában nagyon kell koncentrálni, hogy az ember ne rétegezze jól egymásra a hozzávalókat.

2019. december18., 11:30

Pappardelle pancettával – Nem csak jól hangzik, nagyon finom is!

Ki tud ellenállni a sajt, a pancetta és a vargánya aromájának? Ha biztosara mennél, és garantáltan olyasmit főznél, aminek a végeredményéért mindenki rajong, ezt a gyors, tésztás fogást vesd be!

október23., 06:04

Fetával és gránátalmával töltött padlizsánhajók

Egy kevés petrezselyem és kuszkusz lesz az alapja ennek a klassz vega fogásnak, amiben a kifejezetten sós feta mellé egy kevés édeskés-fanyar gránátalma is került a tökéletes végeredményért.

október24., 06:04

Dobj össze egy egyszerű barbecue-szószt, segítünk!

Nem mintha ne szabhatnánk saját ízlésünkre az egyik legfinomabb szószt, akár whiskyvel, akár vegán változatban összedobva, mi most mégis egy klassz, hagyományos recepttel készültünk. Húsok tetején, grillezett zöldségek mellett nem is kell finomabb ennél.

október22., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.