Halászlé fehérben: tárkonyos-citromos halleves

Halat enni illik karácsonykor, ezt mindannyian tudjuk, sőt nem csupán mi, az európai országok többsége. Az viszont sehol nincs leírva, hogy minden évben ugyanazt a receptet kell használnunk a halászléhez. Ez a kapros, tejszínes halleves egy kis citromhéjjal egy kis tengerparthangulatot hoz a karácsonyi asztalra.

A karácsonyi asztal kifejezés inkább azért került a bevezetőbe, mert ez az ünnep közeledik, de véletlenül se gondold, hogy ezt a fogást csak az ünnepekre készítheted el. Akár ma is összedobhatod vacsorára, hiszen viszonylag könnyű étel, ami segít abban is, hogy elég hal fogyjon otthon.

Cipóban is tálalhatod, ahogy csirkés testvérét.
Cipóban is tálalhatod, ahogy csirkés testvérét.Fotó: Boston Globe

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 deka halfilé kisebb darabokban (tőkehal, lazac, fogas, harcsa, vagy vegyesen)
  • 7 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 1 teaskanál tárkony
  • 1-1 kisebb darab hagyma, fehérrépa, répa (borsót is adhatsz hozzá)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 biocitrom
  • 1 kanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd meg egy kanál vajon a kockákra vágott zöldségeket, majd öntsd fel az alaplével, és hagyd puhulni feldő alatt 10 percen át. Ezek után mehetnek bele a halszeletek, a tárkony, só és bors (ha szükséges) és adj neki még ugyanennyi időt kis-közepes lángon. A végén add hozzá a tejszínt is, ezzel keverj rajta még néhányat. Pár csepp citromlével, reszelt citromhéjjal és friss bazsalikommal tálald. 

Egzotikus hangulatban kókusztejjel és lime-mal is készítheted, és ha vannak otthon tengeri herkenytűk, süsd meg őket fokhagymás olajban, mehetnek a langyos leves tetejére. 

Halleves, nem halászlé

Aki szerint az édesvizi halak pocsolyaízűek, annak se kell lemondania a hallevesről.

Tovább »

Még több recept

Dobj össze egy egyszerű angol desszertet az ünnepekre: málnás-mandulás trifle

Csak a Jóbarátok óta gondoljuk, hogy a trifle egy elrontható édesség, valójában nagyon kell koncentrálni, hogy az ember ne rétegezze jól egymásra a hozzávalókat.

2019. december18., 11:30

Rajtad nem fog ki a vegán karácsony – puha fahéjas csigák, narancsos cukormázzal

A vegánok nem csak répát esznek uborkával – ennek az életmódnak is megvannak a maga bűnös élvezetei. Már aki szerint bűnös, szerintünk inkább csak nagyon-nagyon finom.

2019. december18., 09:24

Levendulás-citromos linzer – ezért érdemes rászokni az ötórai teázásra

Rendszeres gondozás mellett egy levendulabokor akár 20-25 évig is élhet, és különösebben nagy odafigyelést sem igényel, így ha van egy kis kerted, nagyon érdemes adni neki egy esélyt.

július12., 06:04

Red velvet sütinyalókák fehér csokival – ezt a gyerekek is szívesen segítenek majd összedobni

Íme a vörös bársony torta egyszerű, vendégváró változatban!

2019. december17., 10:42

Borsos-csilis forralt bor málnasziruppal – így még biztosan nem kóstolták a vendégeid!

Egy kis málnaszörp, fekete bors, egy kevés Cayenne-csili, és máris még finomabb lett az, amit ezek nélkül is szerettünk.

2019. december19., 09:20

Kevés munkával szeretnél isteni desszertet? Ez a gesztenyetorta meggyel biztos siker lehet!

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor süti, ha süti, akkor nem akarunk vele sokat vesződni, de legyen látványos és finom. Tádám!

2019. december18., 12:31

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.