Sós, édes és zöldséges: zöldségkrémleves fetával és mézes tökkel

A zöldségkrémleves visszafogott tejszínes íze mellett szuper egy adag tetejére morzsolt sós feta és néhány kocka sült tök egy kis mézzel.

A sütőtök rendkívül sokszínűen elkészíthető: levesként, köretként és süteményekben is ismerjük. Egy rakás fűszer jól áll neki, a mézeskalácsostól a csilisen és az indiain át egészen a mézesig – utóbbival ma lesz belőle levesbetét. A krémes, zöldséges leves mellé nagyon izgalmas ízeket hoznak az édes, forró tökfalatok, főleg, ha rámorzsolsz egy kis fetát vagy kecskesajtot is.

A mézes tök és a sajt dobja fel.
A mézes tök és a sajt dobja fel.YelenaYemchuk

Hozzávalók 3 személyre

  • 1 bögre sülttök-kocka
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál vaj
  • 1-1 darab hagyma, sárgarépa, fehérrépa, póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint petrezselyem, kakukkfű, só és bors
  • 2 evőkanál morzsolt feta
  • 0.5 liter csirkealaplé
  • 1.5 deci tejszín
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Egy evőkanál felmelegített vajban forgasd meg a sülttök-kockákat, adj hozzá sót, mézet, keverd el a fetával, majd tedd félre. 

Egy másik kanál vajban süsd egy pár percig az apróra felkockázott zöldségeket, add hozzá az alaplevet, fűszerezd, majd hagyd főni legalább negyedórán át. Ezek után turmixold, illetve sűrítsd be a tejszín és a liszt keverékével. Innen már csak 2-3 perc kell neki kevergetés mellett. Tálaláskor add hozzá a mézes, fetás tököt – ez fogja igazán feldobni.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek