Sós, édes és zöldséges: zöldségkrémleves fetával és mézes tökkel

A zöldségkrémleves visszafogott tejszínes íze mellett szuper egy adag tetejére morzsolt sós feta és néhány kocka sült tök egy kis mézzel.

A sütőtök rendkívül sokszínűen elkészíthető: levesként, köretként és süteményekben is ismerjük. Egy rakás fűszer jól áll neki, a mézeskalácsostól a csilisen és az indiain át egészen a mézesig – utóbbival ma lesz belőle levesbetét. A krémes, zöldséges leves mellé nagyon izgalmas ízeket hoznak az édes, forró tökfalatok, főleg, ha rámorzsolsz egy kis fetát vagy kecskesajtot is.

A mézes tök és a sajt dobja fel.
A mézes tök és a sajt dobja fel.YelenaYemchuk

Hozzávalók 3 személyre

  • 1 bögre sülttök-kocka
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál vaj
  • 1-1 darab hagyma, sárgarépa, fehérrépa, póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint petrezselyem, kakukkfű, só és bors
  • 2 evőkanál morzsolt feta
  • 0.5 liter csirkealaplé
  • 1.5 deci tejszín
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Egy evőkanál felmelegített vajban forgasd meg a sülttök-kockákat, adj hozzá sót, mézet, keverd el a fetával, majd tedd félre. 

Egy másik kanál vajban süsd egy pár percig az apróra felkockázott zöldségeket, add hozzá az alaplevet, fűszerezd, majd hagyd főni legalább negyedórán át. Ezek után turmixold, illetve sűrítsd be a tejszín és a liszt keverékével. Innen már csak 2-3 perc kell neki kevergetés mellett. Tálaláskor add hozzá a mézes, fetás tököt – ez fogja igazán feldobni.  

kapcsolódó Teszt: A leggörögebb feta sajt nyomában
Teszt: A leggörögebb feta sajt nyomában

Minden feta sajt Görögországból jön, de vajon melyik a legjobb? Kóstolóval jártunk utána.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Fokhagymás karaj fűszeres édesburgonya-pürével

Nem is olyan nehéz egy klasszikus kedvencből egy-egy finomságot összedobni, elég egy-egy szezonális zöldségből készült köret és néhány olyan fűszer, ami leginkább az adott évszakra jellemző. Ha van időd, egy nagy adag édesburgonyacsipszet is érdemes összedobnod a fogás mellé.

2021. október16., 07:32

Isteni, őszi tökleves baconnel: gyors recept hétköznapokra

A sütőtök egy kisebb háztartásban megsütve általában annyi szeletet eredményez, amivel az ember nem biztos, hogy azonnal megbirkózik. Másnap még finom, de már nem sült tökként fogyasztanád, akkor jöhetnek a remek turmixok, sütemények, vagy ez a remek, őszi leves. Levesbetétként egy kis bacon és pirított dió keveréke került bele, de fűszeres tökmaggal is TÖKéletes.

2021. október15., 12:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Görögdinnye-feta saláta recept

Mi szívesen próbálunk ki szokatlan kombinációkat, és az édes-sós párosításokkal sincs bajunk, így nagyon szeretjük ezt a kissé füstös, édeskés-sós salátát. Jéghidegen, grillezett csirkecombok mellett a legfinomabb.

2021. június6., 10:24

Fetával sült padlizsán – ha vendégek jönnek, ezzel kínáld meg őket!

Csak egy nagy adag leveles tészta kell ehhez a remek fogáshoz, ami akkor a legtökéletesebb, ha van türelmed beindítani a padlizsánszeletek miatt a faszenes grillt. Ha már izzik a faszén, dobj néhány szelet húst is a tetejére – másnap salátakészítés közben megköszönöd majd magadnak a füstös aromákat.

2021. augusztus18., 10:24

Mustra