Sós, édes és zöldséges: zöldségkrémleves fetával és mézes tökkel

A zöldségkrémleves visszafogott tejszínes íze mellett szuper egy adag tetejére morzsolt sós feta és néhány kocka sült tök egy kis mézzel.

A sütőtök rendkívül sokszínűen elkészíthető: levesként, köretként és süteményekben is ismerjük. Egy rakás fűszer jól áll neki, a mézeskalácsostól a csilisen és az indiain át egészen a mézesig – utóbbival ma lesz belőle levesbetét. A krémes, zöldséges leves mellé nagyon izgalmas ízeket hoznak az édes, forró tökfalatok, főleg, ha rámorzsolsz egy kis fetát vagy kecskesajtot is.

A mézes tök és a sajt dobja fel.
A mézes tök és a sajt dobja fel.Fotó: YelenaYemchuk

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 bögre sülttök-kocka
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál vaj
  • 1-1 darab hagyma, sárgarépa, fehérrépa, póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint petrezselyem, kakukkfű, só és bors
  • 2 evőkanál morzsolt feta
  • 0.5 liter csirkealaplé
  • 1.5 deci tejszín
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Egy evőkanál felmelegített vajban forgasd meg a sülttök-kockákat, adj hozzá sót, mézet, keverd el a fetával, majd tedd félre. 

Egy másik kanál vajban süsd egy pár percig az apróra felkockázott zöldségeket, add hozzá az alaplevet, fűszerezd, majd hagyd főni legalább negyedórán át. Ezek után turmixold, illetve sűrítsd be a tejszín és a liszt keverékével. Innen már csak 2-3 perc kell neki kevergetés mellett. Tálaláskor add hozzá a mézes, fetás tököt – ez fogja igazán feldobni.  

Teszt: A leggörögebb feta sajt nyomában
Teszt: A leggörögebb feta sajt nyomában

Minden feta sajt Görögországból jön, de vajon melyik a legjobb? Kóstolóval jártunk utána.

Tovább »

Még több recept

Marhahúsleves tökkel, cipóban tálalva – friss zöldfűszerekkel a tetején a legfinomabb

Cipóban, de természetesen hagyományos módon is tálalhatod ezt a levest, amelyben az ízletes húsfalatokat az édeskés sütőtök dobja fel, így lesz tökéletesen harmonikus a végeredmény.

október2., 06:04

Próbáld ki a céklahummuszt zöldségekkel, rösztivel és pirítós tetején!

Céklás hummusz sok van, bármelyik változat lehet finom, ám az összes között a legelegánsabb ez a szarvasgombaolajjal készült változat. Vendégvárásra is alkalmas, csak néhány keksz, zellerszár és friss zöldalma kell hozzá.

október16., 06:04

Grillzöldségek fetával és kuszkusszal – könnyű, görög hangulatú köret

Ha máris hiányzik a nyár, ezt a klassz köretet próbáld ki néhány szelet mézes-fűszeres halloumi sajt mellett.

október15., 06:04

Ez a 6 összetevős kínai stir fry akkor is sikerül, ha fejen állva dobod össze

Az, hogy egy étel izgalmas, nem jelenti azt, hogy órákig kell molyolni vele a konyhában, ahogy azt sem, hogy csak azok készíthetnék el, akiknek már van némi konyhai rutinjuk. Erre bizonyíték ez a gyors kínai fogás is, amiből fél óra alatt összedobsz majd egy különleges vacsorát.

október15., 06:04

Ez az egyszerű tökös rizottó az egyik legnagyobb őszi kedvencünk

Rizottóból millióféle van, és ha igazán egészséges változatban szeretnénk elkészíteni, néhány szezonális, kertben termett zöldséggel érdemes feldobnunk minden évszakban. Zöldborsóval, cukkinivel és naná, hogy sütőtökkel is remek.

október7., 06:08

Vegán gesztenye-vörösbor gravy – szuper húsok mellett és a zöldségek tetején is

Még az angol konyhának is lehet egészséges, vegán változata, erre bizonyíték ez a klassz gravy, amely burgonya, grillezett zöldségek tetején, de sós rétesek és burgonyafánk mellett is klassz íztuning.

október15., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.