Tudtad, hogy ez a dinó többet gondolkodik, mint te?

Ha azt mondod, hogy te még nem ültél egy üveg alkohol felett, merengve az élet meg nem válaszolt kérdésein, akkor biztosan nem mondasz igazat. Mindenki volt már valamikor Philosoraptor, aki nem fél feltenni a világegyetem milliárdos kérdéseit.

Ha Hófehérke vak lett volna, akkor mondhatjuk azt, hogy a herceg csókjával megtörtént a „szerelem első látásra”? Ahelyett, hogy azt mondjuk, „valakinek az élete megmenekült”, miért nem inkább azt mondjuk, hogy „valakinek a halála el lett halasztva”? Ha valaki siketen születik, akkor milyen nyelven gondolkodik?

A nagy kérdés
A nagy kérdés

A narancs azért narancs, mert a színe narancs, vagy a szín kapta a nevét a gyümölcsről? Ha van olyan ember, akinek van állatallergiája, akkor van olyan állat, amelyiknek van emberallergiája? Ha mások megítélése bűn, akkor a Mikulás a pokolra jut? Ha letöltök egy filmet Jamaicán, akkor én leszek a Karib-tenger kalóza? Ha egy zombi és egy vámpír megharapja egymást, akkor szerepet cserélnek? Miért nincs Tarzannak szakálla? Ha egy férfi mellbimbót photoshoppolsz egy női mellre, akkor azt is letiltja a közösségi média?

Az internet kérdez

Az emberi lét egyik legizgalmasabb dolga olyan kérdéseket feltenni, amikre egyáltalán nincs, vagy nagyon nehéz választ találni.

Philosoraptor
Philosoraptor

2008-ban egy illusztrátor piacra dobott egy pólót a gondolkodó dinoszaurusszal. A Know Your Meme kérdéseire válaszolva az alkotó Sam Smith elmondta, hogy a filozófus őslény tökéletes portréjáért számos képet levadászott az internetről. És habár úgy gondolta, hogy ez a poén nem jutott eszébe senkinek, valamivel korábban már felbukkant egy kép a YTMND oldalon, ezzel a címmel: „Új dinoszauruszfajtát fedeztek fel”, a képen pedig a Jurassic Parkból kivágott jelenetre montíroztak rá egy Platón-összest.

De ugyanígy a philosoraptor szó sem volt új a neten: 1998-ban egy gyerekeknek szóló oldalon egy 10 éves kislány Kentuckyból már megfogalmazta, miért kedvence ez a dinófajta: „azért szeretem a philosoraptort, mert savas anyagot lövell az áldozatai szemébe”. 2003-ban egy vallási-politikai blog indult ezen a néven, amely évekig aktívan bírálta az amerikai közéletet, valamint a Lonely Dinosaur is elkezdett gyártani philosoraptor pólókat.

2010-re már internetszerte ismertté vált, és elkezdtek szállingózni az első konkrét kérdéseket feltevő mémek is, innen pedig már nem volt megállás. 2014-ben, két évvel azután, hogy a legnépszerűbb mém volt, nyugdíjba vonult, ám érdekes kérdéseinek köszönhetően sosem tűnt el teljesen – akárcsak az ősmémek legtöbbje.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek