Erre mondj nemet, ha tudsz: falafelburger céklás hummusszal és fűszeres joghurttal

Töltsd meg a pitákat a meleg falafellel, a hideg joghurttal, ízesítsd az egészet friss zöldségekkel, a krémes hummusszal, és már el is készültél.

A falafel hagyományosan száraz, áztatott csicseriborsóból készülő vega fasírt, amit legtöbbszor pici gömbökre formáznak a helyiek. A Közel-Keletről indult, de ma már a világ minden táján ismerik a halal étkezés egyik legnépszerűbb fogását. Imádják a vegák, a gyorsételek kedvelői és azok is, akik valami könnyű, de ízletes fogást szeretnének enni. Ebben a hambiban tökéletes helye van. 

 

Kezdő vegáknak is ajánlott.
Kezdő vegáknak is ajánlott.nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre

A falafelhez

  • 1 csésze csicseriborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint római kömény, koriander, majoranna, szegfűszeg, só, fűszerpaprika, bors
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna

A burgerhez

  • 2 pita vagy hamburgerzsömle
  • 3 evőkanál hummusz
  • 2 evőkanál főtt cékla pürésítve
  • 4 evőkanál joghurt
  • ízlés szerint koriander, bors, só, citromhéj, petrezselyem, római kömény (a joghurt ízesítéséhez)
  • paradicsomszeletek
Recept idők

Elkészítés:

A falafel hivatalosan nem készíthető konzerv csicseriborsóból, ezt a szabályt fogjuk mi most megszegni, méghozzá azért, mert ehhez könnyebben hozzájutsz, és kevesebb dolgod is lesz a burgerekkel ebben a változatban. Keverd el a felsorolt hozzávalóit simára egy aprítógépben, formázd és süsd ki őket bő olajban. (Ha mégis a szabályok szerint csinálnád, akkor száraz csicseriborsót áztass egy éjszakán át, majd ezt használt fel a vega fasírtokhoz.)

Ha ezzel megvagy, allítsd össze a céklás hummuszt úgy, hogy a két összetevőt jól elkevered.  Ezek után jöhet a fűszeres joghurt a korinaderrel, borssal, római köménnyel és citromhéjjal. 

Álítsd össze a vega burgereket a fasírtból, a paradicsomból, ízesítsd hummusszal és a joghurttal, végül élvezd a sikert!

Falafel, tahini, pita, házilag Falafel, tahini, pita, házilag

Olcsóbb, mint a boltban, és jó móka elkészíteni mindent a falafeles pitához. Eredeti izraeli recept, és lépésről lépésre galéria a cikkben.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

A vega Wellington nálunk céklával és füstöltsajt-szósszal készült

Céklával, de akár fehérrépával és gombával is megsütheted a Wellington-bélszín húsmentes változatát, amihez, ha valami öntetet is készítenél, egy mustáros-tejszínes-zöld borsos szószt készíts.

2020. szeptember25., 06:04

Ez a nyári pulykaburger kapros joghurttal és csípős szósszal lesz a legfinomabb

Mi szeretünk mindent, ami finom és gyorsan elkészül, ezért rajongjuk ezt a könnyű pulykaburgert, ami hamburgerzsömlében és kalácsba töltve is nagyon finom.

2021. július19., 10:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Csirkemelles szendvics olívás fetakrémmel – hamburger görög hangulatban

Minden hamburger és szendvics tökéletes fogás akkor, ha az ember kísérletező kedvű és kreatív hangulatban van. Ebbe a görög változatba nálunk egy kis csokor, apróra vágott citromfű is került.

2020. augusztus5., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek