Ehhez az indonéz fogáshoz minden van a hűtőben: csilis pulykamell zöldségekkel

A legjobb, amikor az ember úgy tud valami egzotikusat készíteni, hogy ahhoz nem kell külön speciális boltokba zarándokolni, hanem minden megvan hozzá otthon, maximum egy nagyáruházban. Ez a fogás jó példa arra, hogy miért érdemes körülnézni a konyhában a ritkán használt fűszerek között – lehet, hogy összejön belőlük egy izgalmas, egzotikus fogás.

Az egyik legjobb része ennek a receptnek az, hogy csak dobálni kell a tálba mindenféle finomságot, a másik pedig az, hogy annak ellenére, hogy nagyon egyszerű, mégis egy indonéz hangulatú, különleges fogás lesz a főzőcskézés vége. 

A fűszerektől lesz különleges.
A fűszerektől lesz különleges.Fotó: manyakotic

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka pulykamellfilé
  • 2 színes kaliforniai paprika
  • 40 deka burgonya
  • 5 evőkanál olaj és vaj keveréke
  • 2 megtisztított paradicsom felkockázva
  • 2 deci húslevesalap
  • 1 késhegynyi csilipehely
  • ízlés szerint só, paprika és frissen őrölt bors
  • 1-1 késhegynyi szerecsendió, kurkuma, gyömbér szegfűszeg, római kömény
Recept idők

Elkészítés:

Vágd fel csíkokra a pulykahúst, majd a forró olaj és vaj keverékén pirítsd meg a húst, a paprikát és a kis kockákra vágott burgonyát. Ezek után add hozzá a paradicsomot, a húslevest a csilipelyhet és a fűszereket, majd kevergetés mellett legalább 30 percen keresztül főzd, amíg egy különleges egytálétel lesz belőle. Csirkéből is készítheted, ha éppen az van otthon. 

Gyerekbarát indonéz: Csirke satay
Gyerekbarát indonéz: Csirke satay

Az evés szeretetének átadása, a gasztronómiai nyitottságra való nevelés a tápanyagértékek számolgatásánál is fontosabb. Kínáljunk olyan ételt a gyereknek, amit magunk is szívesen megennénk, és ne valószínűsítsük, hogy nincs élet a„gyermekmenükön” túl.

Tovább »

Még több recept

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

november20., 09:20

Egy tartalmas, angol karácsonyi desszert: mince pie

Nincs benne darált hús, csak rengeteg finom gyümölcs és fűszerek.

november22., 12:04

Francia karácsony: konyakos libamájpástétom aszalt gyümölcsökkel

Szuper egyszerű fogás ez, amivel könnyen sikert arathatsz. Nem is kell nagyon más a tálaláshoz, csak egy zacskó natúr sós keksz, vagy friss, pirított kalácsszeletek.

november19., 11:20

Könnyű karácsonyi főétel: aszalt gyümölcsös gombafasírtok gránátalmás burgonyasalátával

Hálás lesz a gyomrod egy-egy ilyen könnyű fogásért az ünnepekkor a sok malac, gesztenyés pulyka, töltött káposzta és halászlé után.

november20., 11:24

Valami régi, valami új, valami kölcsön: fish and chips barna sörös mustárszósszal

Az ünnepek közeledtével összedobtuk a rántott hal felpimpelt változatát egy jó sűrű, fűszeres, barna sörös szósszal.

november22., 11:24

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

november19., 10:40

Mustra