Áradjon az ómega-3: tőkehal mustáros szószban

Sokféle hallal elkészítheted ezt a krémes, tejszínes fogást, amit akár rizzsel, házi tagliatelle tésztával és tulajdonképpen akár néhány szelet vajas pirítóssal is kínálhatsz. A lényeg, hogy fogyjon a hal, áradjon az ómega-3! Lazaccal és pisztránggal még több jut belőle a szervezetedbe, próbáld ki azokkal is!

Sokszor halljuk, hogy a hal egészséges, és hetente legalább két-három étkezés alkalmával lenne érdemes ennünk belőle. Nem tesszük: nemzetközi összehasonlításban Magyarországon viszonylag kevés hal fogy, pedig azok jelentik a többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrását. Van a busában, a kecsegében, még több a lazacba és a szardíniában, úgyhogy nem kell válogatnunk, mindegyik hallal csak jól járhatunk. 

Bármelyik halhoz szuper ez a szósz.
Bármelyik halhoz szuper ez a szósz.nito100

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 deci fehérbor
  • 0.5 mokkáskanál kakukkfű
  • 4 szelet tőkehalfilé
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál olvasztott vaj és olaj keveréke a sütéshez
  • ízlés szerint fehér bors és só
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a halszeleteket néhány perc alatt a zsiradékban, közben keverd el a borban a fűszereket. Amikor már majdnem elkészült a hal, 2-3 evőkanállal önts belőle a szeletek alá, és fedő alatt adj nekik még két percet.

Vedd ki, tedd félre a halszeleteket, majd a mustáros mártáshoz öntsd a serpenyőbe a maradék fűszeres bort. Ha felforrt, add hozzá a tejszínben elkevert keményítőt is. Ha szeretnél gyönyörű sárga színt és egy kicsit különlegesebb ízt neki, akkor egy fél teáskanál kurkumával dobd fel.

kapcsolódó Mennyire ártalmas a halakban található higany?
Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a klassz, grillezett hal egy wrap közepén lesz igazán finom csemegeuborkával és sajtkrémmel

Ne gondold túl a nyári ebédeket és vacsorákat: egyetlen szelet halból is készülhet menő fogás két személyre. Süsd meg a halat, vágd össze és készíts mellé uborkás szószt egy nagy adag kaporral.

július22., 10:24

Töltött csirkemell forrólevegős sütőben? Már mutatjuk is, hogyan készítsd!

Csinálhatod aszalt szilvás-füstölt sajtos változatban, pestóval és mozzarellával töltve, de akár a mi kedvencünket is kipróbálhatod, ha valami izgalmas, csirkemelles fogást dobnál össze.

május15., 12:52

Grillezett hal és tenger gyümölcsei

A mártogatósba egy kevés lime is kerüljön, és még frissebb, nyáribb hangulatú lesz ez a klassz ízesítő.

június23., 12:52

Tészta hallal és cukkinivel

Egy nagy adag parmezánt nem érdemes kihagynod a tetejéről, és ha még krémesebbé tennéd, mascarpone és tejföl keverékével lesz rajta legfinomabb a szósz.

június9., 12:52

Könnyű babos-kelkáposztás penne olaszosan

Egy nagy adag bazsalikom és frissen reszelt parmezán lesz a titka ennek a fogásnak, amibe ha épp van otthon, egy kevés marinált articsóka is remekül illik.

szeptember3., 12:52

Reggeli pirítós fenszi változatban: parmezánnal és buggyantott tojással

Érdemes a konyhakertben snidlinget tartanod, mert az ilyen fogásokat épp a friss zöldfűszerek varázsolják igazán finommá.

augusztus27., 11:24

Mustra