Áradjon az ómega-3: tőkehal mustáros szószban

Sokféle hallal elkészítheted ezt a krémes, tejszínes fogást, amit akár rizzsel, házi tagliatelle tésztával és tulajdonképpen akár néhány szelet vajas pirítóssal is kínálhatsz. A lényeg, hogy fogyjon a hal, áradjon az ómega-3! Lazaccal és pisztránggal még több jut belőle a szervezetedbe, próbáld ki azokkal is!

Sokszor halljuk, hogy a hal egészséges, és hetente legalább két-három étkezés alkalmával lenne érdemes ennünk belőle. Nem tesszük: nemzetközi összehasonlításban Magyarországon viszonylag kevés hal fogy, pedig azok jelentik a többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrását. Van a busában, a kecsegében, még több a lazacba és a szardíniában, úgyhogy nem kell válogatnunk, mindegyik hallal csak jól járhatunk. 

Bármelyik halhoz szuper ez a szósz.
Bármelyik halhoz szuper ez a szósz.Fotó: nito100

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 deci fehérbor
  • 0.5 mokkáskanál kakukkfű
  • 4 szelet tőkehalfilé
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál olvasztott vaj és olaj keveréke a sütéshez
  • ízlés szerint fehér bors és só
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a halszeleteket néhány perc alatt a zsiradékban, közben keverd el a borban a fűszereket. Amikor már majdnem elkészült a hal, 2-3 evőkanállal önts belőle a szeletek alá, és fedő alatt adj nekik még két percet.

Vedd ki, tedd félre a halszeleteket, majd a mustáros mártáshoz öntsd a serpenyőbe a maradék fűszeres bort. Ha felforrt, add hozzá a tejszínben elkevert keményítőt is. Ha szeretnél gyönyörű sárga színt és egy kicsit különlegesebb ízt neki, akkor egy fél teáskanál kurkumával dobd fel.

Mennyire ártalmas a halakban található higany?
Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább »

Még több recept

Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalács-fűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

november15., 10:44

Meleg burgonyasaláta ropogós baconnel

Hívjuk csak salátának, akkor könnyebben lecsúszik.

október9., 11:26

Francia karácsony: konyakos libamájpástétom aszalt gyümölcsökkel

Szuper egyszerű fogás ez, amivel könnyen sikert arathatsz. Nem is kell nagyon más a tálaláshoz, csak egy zacskó natúr sós keksz, vagy friss, pirított kalácsszeletek.

november19., 11:20

Törékeny, ahogy névadója: Pavlova-torta fügével

Szuper desszert, ami talán nem a legegyszerűbb, de ha sok gyümölccsel tálalod, könnyű és ünnepi hangulatú fogás lehet egy-egy tartalmas vacsora után.

november19., 12:00

Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

november14., 12:04

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

november19., 10:40

Mustra