Áradjon az ómega-3: tőkehal mustáros szószban

Sokféle hallal elkészítheted ezt a krémes, tejszínes fogást, amit akár rizzsel, házi tagliatelle tésztával és tulajdonképpen akár néhány szelet vajas pirítóssal is kínálhatsz. A lényeg, hogy fogyjon a hal, áradjon az ómega-3! Lazaccal és pisztránggal még több jut belőle a szervezetedbe, próbáld ki azokkal is!

Sokszor halljuk, hogy a hal egészséges, és hetente legalább két-három étkezés alkalmával lenne érdemes ennünk belőle. Nem tesszük: nemzetközi összehasonlításban Magyarországon viszonylag kevés hal fogy, pedig azok jelentik a többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrását. Van a busában, a kecsegében, még több a lazacba és a szardíniában, úgyhogy nem kell válogatnunk, mindegyik hallal csak jól járhatunk. 

Bármelyik halhoz szuper ez a szósz.
Bármelyik halhoz szuper ez a szósz.Fotó: nito100

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 deci fehérbor
  • 0.5 mokkáskanál kakukkfű
  • 4 szelet tőkehalfilé
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál olvasztott vaj és olaj keveréke a sütéshez
  • ízlés szerint fehér bors és só
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a halszeleteket néhány perc alatt a zsiradékban, közben keverd el a borban a fűszereket. Amikor már majdnem elkészült a hal, 2-3 evőkanállal önts belőle a szeletek alá, és fedő alatt adj nekik még két percet.

Vedd ki, tedd félre a halszeleteket, majd a mustáros mártáshoz öntsd a serpenyőbe a maradék fűszeres bort. Ha felforrt, add hozzá a tejszínben elkevert keményítőt is. Ha szeretnél gyönyörű sárga színt és egy kicsit különlegesebb ízt neki, akkor egy fél teáskanál kurkumával dobd fel.

Mennyire ártalmas a halakban található higany?
Mennyire ártalmas a halakban található higany?

Higany, műanyag és társai: szegény halaknak sok jut belőlük. És ha mi megesszük a halakat, velünk mi lesz?

Tovább »

Még több recept

Ez a kínai hangulatú marhahúsos fogás a kedvencünk idén ősszel

Szeretjük, mert nincs vele sok gond, és mert a legválogatósabb családtag is megeszi ezt a narancsos marhahúst, amit tojásos rizzsel tálaltunk és friss zöldfűszerekkel dobtunk fel.

október23., 06:04

Tipp a legocsmányabb őszi estékre: tészta lazaccal, bazsalikommal és kapribogyóval

Ha egy unalmas szerda estét dobnál fel egy olyan fogással, amitől egy elegáns étteremben érezhetitek magatokat, válaszd ezt a lazacos tésztát, dobd fel néhány levél friss bazsalikommal, és ha szereted, bonts mellé egy üveg fehérbort.

október25., 06:04

Maradva a klasszikusoknál: karácsonyi halászlé

Lehet szegedi vagy bajai, a legfontosabb, hogy a hal friss legyen. Sokak szerint a titka az, hogy vegyesen készüljön többféle halból, na és persze, hogy azok frissen kerüljenek a lábasba.

2019. november21., 10:40

Pappardelle pancettával – Nem csak jól hangzik, nagyon finom is!

Ki tud ellenállni a sajt, a pancetta és a vargánya aromájának? Ha biztosara mennél, és garantáltan olyasmit főznél, aminek a végeredményéért mindenki rajong, ezt a gyors, tésztás fogást vesd be!

október23., 06:04

Valami régi, valami új, valami kölcsön: fish and chips barna sörös mustárszósszal

Az ünnepek közeledtével összedobtuk a rántott hal felpimpelt változatát egy jó sűrű, fűszeres, barna sörös szósszal.

2019. november22., 11:24

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

2019. november13., 10:40

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.