Sznoboskodj velünk ma is: Crêpes Suzette

A palacsinta valami olyasmi, ami simán, ízesítés nélkül kézzel tömve is verhetetlen. Na és persze házi lekvárral, vagy rakott palacsintaként is olyasmi, amiből azért elfogadunk egy-egy falatkát még akár 15 fogás után is. A Crêpes Suzette a palacsinta francia, elegáns ruhája.

Franciaországban a középkorban már ismerték a palacsintát, ám arról csak legendák élnek, ki lehetett Suzette, akinek tiszteletére ez a narancsos változat elkészült. A legismertebb történet szerint a fiatal VII. Eduárd angol király szeretője volt, és egy párizsi étteremben a séf találta ki a desszertet a párnak. Most egy egyszerű, karamelles változatát mutatjuk meg a narancslikőrös palacsintáknak. 

Nyami.
Nyami.Fotó: SMarina

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 bionarancs héja
  • 0.5 deci Grand Marnier
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1.5 deci narancslé
  • 1 csipet
  • 10 palacsinta
Recept idők

Elkészítés:

Készíts 10 palacsintát ebből a keverékből: 20 dkg liszt, 3 tojás, 1 nagy evőkanál vaníliás cukor, 4 dl tej, fél mokkáskanálnyi só. 

Egy serpenyőben, kis lángon karamellizáld a cukrot, majd adj hozzá 2 evőkanál puha vajat, a narancslevet. Forrald vissza, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ekkor add hozzá a narancshéjat és a Grand Marnier-t, főzd még egy percig, majd az összehajtogatott palacsintákat forgasd a szószba.

Tökéletes palacsintát akarsz? Itt a 8 legjobb recept a nemzetközi palacsintanap alkalmából

Még több recept

Ismerd meg az egészséges fagyit: glutén-, tej-, tojás-, cukormentesen

A „nice cream”-et banánfagyiként is ismerheted, nem véletlenül: az eredeti verzió fő alapanyaga a fagyasztott banán turmixolva és ízlés szerint felhájpolva más gyümölcsökkel vagy kakaóval például. De más gyümölcsökből, mondjuk eperből, málnából, erdeigyümi-keverékből, mangóból is készülhet. Tejmentes, gluténmentes, cukormentes, tojásmentes, vegán.

május12., 06:00

Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak: japán felhőpalacsinta

Milyen jó, hogy a japánok szeretnek csavarni egyet az édességeken – már ha egyáltalán tőlük indult ez a fluffyváltozat.

március19., 06:04

Epres palacsintatorta egyszerűen – ebben a változatban az eperszezont sem kell megvárnod

Jó, hát eperrel és palacsintával nem nehéz kattintásokat gyűjteni egy fogásnak, de rászokni is viszonylag egyszerű, főleg, mert a palacsintasütés mellett csak annyi dolgod van vele, hogy a krémsajtot az eperlekvárral összekevered.

március15., 06:00

Ez nagyon addiktív: Oreo-krémes palacsinta kekszdarabokkal

Egyszerűen arról van szó, hogy az összetört Oreo egy kis sajtkrémmel elkeverve valami csodálatos töltelék lesz akár palacsinta mellé, de akár süteményekbe is. Ebben a desszertben is szuper helye van, ha pedig tovább ízesítenéd, egy kevés gránátalmával dobd fel.

március20., 06:00

Diós pohárkrém eperszósszal – így lesz még több egészséges magféle az asztalodon

A dió és az eper majdnem a legjobb barátok, ebben az édes, diós desszertben is jól elfér egymás mellett az olajos magvak aromája és a savanykás eperpüré. Ha természetes édesítővel készíted, még a felszívódása miatt sem kell aggódnod.

március15., 06:00

Mazsolás-cukkinis bulgursaláta – ha szereted a különleges ízkombinációkat

Akik már rég felfedezték, milyen finom tud lenni egy-egy sós ételben néhány édes falatka, biztosan írni fogják ezt a klassz köretet, aminek az íze egy nagy adag citromtól és petrezselyemtől lesz igazán nyári és friss.

május27., 06:00

Mustra