Különleges ázsiai falatok: kacsamell mangóval és gyömbérrel

Ha véletlenül találsz az áruházban érett mangót, vagy van három és fél éved kivárni, míg az éretlenek megpuhulnak otthon, ezt a fogást mindenképpen készítsd el belőle. Bár itthon talán nem a leggyakoribb kombináció a hús az édes gyümölcsökkel, de ettől még verhetetlenek együtt, főleg egy kis pikáns gyömbérrel.

A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája, és az országban a szerelem szimbóluma. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának. Van benne egy rakás vitamin (A, B1, B2, C, E), akadnak ásványi anyagok is (foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, vas), így ez a gyümölcs csökkenti a vér koleszterinszintjét, rosttartalma pedig jó hatással van az emésztésre. Gyümölcssalátában, desszertekben és húsok mellett is tökéletes. 

Egy kis főtt rizs, vagy saláta illik mellé.
Egy kis főtt rizs, vagy saláta illik mellé.Oskanov

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 nagy kacsamell csont nélkül
  • 2 darab érett mangó
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 deci húsalaplé
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 1 kis darab gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a mangót, vágd kockákra, majd az adag felét turmixold össze a levessel. Közben a kicsontozott kacsamellet sóval, fokhagymával és a friss összetört gyömbérrel dörzsöld be. Forrósíts fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd tedd bele a kacsahúst, és pirítsd meg. Néhány perc után vedd ki a húst, tedd át sütőrácsra, amin nagyjából 200 fokon, legalább 30 perc alatt süsd készre.

Amíg elkészül, a mangós keveréket tedd egy lábasba, majd add hozzá a szójaszószt és a borecetet, keverd addig, amíg kissé összesűrűsödik. Ezek után a serpenyőben forrósítsd fel az olajat, tedd bele a karikára vágott póréhagymát és a mangó másik felét. Az elkészült kacsamellet szeleteld fel, tálald a hagymás mangófalatokkal és a frissen készült mártással.

kapcsolódó Gyors vacsora: kacsamell őszi salátával
Gyors vacsora: kacsamell őszi salátával

Amíg megsül a kacsa, pont elkészülünk az almás-céklás-gránátalmás salátával is, aztán már csak meg kell szórni az egészet pár szem dióval.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Fetával még a bruschetta is finomabb, mutatjuk, hogyan készítsd!

A fetának ezer arca van, és ha te is szereted salátában, érdemes megkóstolnod a pirítósod tetején is, olaszos fűszerekbe forgatott zöldségekkel.

szeptember16., 12:52

Ez az olaszos-paradicsomos csirke cukkinitészta tetején is tökéletes

Annyira tele van gazdag aromákkal, hogy akár diétás cukkinitészta, akár karfiolrizs mellett tálalod, akkor sem érzed majd kompromisszumosnak ezt a gyors vacsorát.

szeptember12., 10:24

Ez a kacsa nálunk narancsos édesburgonyapürével lett igazán ünnepi

Ha még izgalmasabb fogást varázsolnál belőle, tálald egy kevés forró, vajas mézben átforgatott főtt gesztenyével és rumos mazsolával.

2020. november22., 06:04

Ha maradt egy kis hideg kacsasült, sárgadinnyével készíts belőle salátát!

A kacsával is remek a sárgadinnye, ahogy minden húsos és sajtos salátát remekül feldob egy-egy édeskés falat gyümölcs. Próbálhatod körtével, nektarinnal, almával – mi kihasználjuk azt, hogy szezonja van, és a sárgadinnyét vetettük be.

augusztus3., 12:52

Az egyik legfinomabb nyári ragu kacsahússal és szilvával készül

Frissen főtt olívaolajos-parmezános házi tészta mellett a legfinomabb ez a pikáns ragu, amit a vörösbor és a balzsamecet tesz még izgalmasabbá.

augusztus2., 11:24

Ha csak egy furcsaságnak adsz esélyt idén, válaszd a mangócsatnit!

Nemcsak arra jó, hogy a legegyszerűbb csirke-rizs vagy saláta- grillsajt párost feldobja, de akkor is remek, ha épp vendégek jönnek, és már csak egy hidegtálra van idő. A sajtok, sonkák, kekszek és csonthéjasok között remek lesz ez a fura mártogatós, ami mindegyik falatot izgalmasabbá teszi.

2020. szeptember26., 06:04

Mustra