Hús és zöldség izgalmasan: kesudiós hátszíncsíkok zöldbabbal

A hús és zöldbab kombinációjának tálalására készíthetünk marharagut zöldbabbal, vagy egy adag jó, tejfölös főzeléket néhány fasírttal. Akár ázsiai változatban is kipróbálhatjuk. Most kínai hangulatban készítettük el a klasszikus hús-zöldség párosítást, amit ebben a fogásban egy kevés szójaszósz és egy kis kesudió tesz izgalmassá.

A szójaszósz az egyik legrégebbi ételízesítő, ami állítólag már a Zhou-dinasztia óta ismert. A család regnálása a Kr. e. 11. századtól Kr. e. 256-ig tartott, vagyis mondhatjuk, hogy a szójaszósz évezredek óta van használatban. A 150-ből származó Siming (Nevek magyarázata) című szótár már biztosan tesz utalást egy fekete, szójababból készült szószról, amiről azóta már azt is tudjuk, hogy szójababpasztából készül, amit két lépcsőben erjesztenek. Először penészgomba spóráival oltják be a főzött gabonát (sokszor nem csak szója van benne), majd hagyják, hogy a spórák kicsírázzanak, aztán sós vízben fermentálják tovább. 

Egzotikus fogás otthon.
Egzotikus fogás otthon.Fotó: GMVozd

Hozzávalók 2 személyre:

  • 45 deka hátszín
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 teáskanál mogyoróolaj
  • 25 deka zöldbab
  • 5 deka bambuszrügy (elhagyható)
  • 1 marék kesudió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál száraz fehérbor
  • 2 deci húsalaplé
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Keverj össze a páchoz két evőkanál szójaszószt és a mogyoróolajat, majd rakd bele a vékony csíkokra vágott húsokat. A húsfalatokat tedd félre legalább fél órára, addig jöhet a fogás többi része. Vágd a zöldbabokat keresztben ketté, forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, dobd bele a zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott hagymát és a kesudiót. Két-három percig kevergesd, majd add hozzá a húst és a pácot is. Ezek után még jöhet öt perc kevergetés.

Közben egy tálban keverd össze a maradék szójaszószt, a bort és a húslevesalapot. A lisztet egy kis vízben keverd csomómentesre, tedd a mártásba, és öntsd a serpenyőbe azt is. Forrald fel, közepes lángon főzd addig, amíg a hús megpuhul. A legvégén, ha még szükséges, ízesítsd sóval és borssal.

Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke
Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke

Ha egy ázsiai séf sírna is, a recept a sarki kínai büfés kajánál tízszer autentikusabb. És hússzor finomabb.

Tovább »

Még több recept

Expressz banánkenyér citromos sajtkrémmel – tökéletes reggelire és desszertként is

A banánkenyér étcsokidarabokkal is finom, de akár aszalt gyümölcsökkel és téli fűszerekkel is kipróbálhatod a hűvös napokon. Most viszont érkezik a tavasz, úgyhogy nálunk egy jó kis sűrű citromos krémmel a tetején került az asztalra.

április10., 10:44

Gyors tavaszi diptipp: medvehagymás-tormás tojáskrém

Tojásba töltve, pirítóson, vagy akár egy nagy adag rukkola tetején is finom ez a tojáskrém, amiből egy nagy adag reszelt trappistával és füstös paprikaporral akár klassz melegszendvicset is készíthetsz.

április6., 12:52

Citromos-cukkinis tészta pecorinóval – gyors vacsoratipp, ami másnap is finom

Gyors, friss, egészséges és egy kicsit különleges finomság, ami akkor a legjobb, ha egy csokor snidlinget is aprítasz a tetejére. Ha nagyobb adagban készül, az sem baj, mert másnap akár hidegen is eheted, úgy is isteni.

április9., 12:52

Maradt egy kis torma? Ebbe a finom és egészséges céklasalátába érdemes felhasználnod!

Egy gyors saláta, ami télen melegen, nyáron pedig a grillezésekhez is tökéletes. A céklától egészséges, a tormás öntettel pedig igazán különleges lesz. Elegáns változatban pirított tökmaggal hintsd meg a tetejét és tálalj mellé pirított, kovásszal készült kenyeret egy kevés tökmagolajjal.

április5., 10:24

A kínai rizses hús: chop suey csirkéből tofuval

Pontosabban az amerikaiak kínai rizses húsa.

2019. november4., 09:24

Maradjunk húsvéti hangulatban: kalácsszendvics narancsos tormával

A tormakrém és a narancshéj tökéletes páros, amit akár főtt marhanyelv, akár egy-egy sült virsli mellett és még kalácsból készített szendvicsek ízesítőjeként is felhasználhatsz. Mutatjuk egyik kedvenc húsvéti szendvicsünket!

április5., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.