Hús és zöldség izgalmasan: kesudiós hátszíncsíkok zöldbabbal

A hús és zöldbab kombinációjának tálalására készíthetünk marharagut zöldbabbal, vagy egy adag jó, tejfölös főzeléket néhány fasírttal. Akár ázsiai változatban is kipróbálhatjuk. Most kínai hangulatban készítettük el a klasszikus hús-zöldség párosítást, amit ebben a fogásban egy kevés szójaszósz és egy kis kesudió tesz izgalmassá.

A szójaszósz az egyik legrégebbi ételízesítő, ami állítólag már a Zhou-dinasztia óta ismert. A család regnálása a Kr. e. 11. századtól Kr. e. 256-ig tartott, vagyis mondhatjuk, hogy a szójaszósz évezredek óta van használatban. A 150-ből származó Siming (Nevek magyarázata) című szótár már biztosan tesz utalást egy fekete, szójababból készült szószról, amiről azóta már azt is tudjuk, hogy szójababpasztából készül, amit két lépcsőben erjesztenek. Először penészgomba spóráival oltják be a főzött gabonát (sokszor nem csak szója van benne), majd hagyják, hogy a spórák kicsírázzanak, aztán sós vízben fermentálják tovább. 

Egzotikus fogás otthon.
Egzotikus fogás otthon.GMVozd

Hozzávalók 2 személyre:

  • 45 deka hátszín
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 teáskanál mogyoróolaj
  • 25 deka zöldbab
  • 5 deka bambuszrügy (elhagyható)
  • 1 marék kesudió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál száraz fehérbor
  • 2 deci húsalaplé
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Keverj össze a páchoz két evőkanál szójaszószt és a mogyoróolajat, majd rakd bele a vékony csíkokra vágott húsokat. A húsfalatokat tedd félre legalább fél órára, addig jöhet a fogás többi része. Vágd a zöldbabokat keresztben ketté, forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, dobd bele a zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott hagymát és a kesudiót. Két-három percig kevergesd, majd add hozzá a húst és a pácot is. Ezek után még jöhet öt perc kevergetés.

Közben egy tálban keverd össze a maradék szójaszószt, a bort és a húslevesalapot. A lisztet egy kis vízben keverd csomómentesre, tedd a mártásba, és öntsd a serpenyőbe azt is. Forrald fel, közepes lángon főzd addig, amíg a hús megpuhul. A legvégén, ha még szükséges, ízesítsd sóval és borssal.

kapcsolódó Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke
Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke

Ha egy ázsiai séf sírna is, a recept a sarki kínai büfés kajánál tízszer autentikusabb. És hússzor finomabb.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a gyorsan összedobható pad thai izgalmas és egészséges ebéd lesz

Nálunk most ramentésztából sikerült remekül az eredetileg pirított rizstésztából készülő finomság. Ha épp ez van otthon, emiatt ne mondj le az egzotikus fogásról, mert ha a kötelező tofu, tamarind és tojás benne van, már csak kedvenc zöldségeidet kell felaprítanod.

szeptember19., 10:24

Ha már unod a csirke-rizs kombót, próbáld ki ezt a klassz csirkebiryanit!

Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.

szeptember24., 10:24

Rizses hús új szinteken: krémes, rizses csirkeegytál

Még egy remek rizses fogás, amiben az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészítheted belőle saját specialitásod a kedvenc hozzávalóiddal. Maradékmentésre is remek, ha épp gomba van otthon, abból is kerülhet bele, de nem lesz rosszabb a borsótól vagy a reszelt sajttól sem.

szeptember24., 12:52

Ananászos-csirkés ramentészta mogyoróval, zöldhagymával és krémes mogyorószósszal

Egy gyorsan grillezett csirkeszelet mellett tökéletes ez az ananászos-csilis finomság, amit mindenki imádni fog, aki szívesen kipróbál izgalmas gasztrokülönlegességeket.

szeptember18., 11:24

Ramentészta édes-csilis változatban, sertéshússal

Egy gazdag egytálételt hoztunk mindazoknak, akik szintén impulzusvásárlók és szintén megvettek egy többadagos ramentésztát, amihez már csak néhány recept kellene. Íme!

szeptember19., 10:40

A kínai rizses hús: chop suey csirkéből tofuval

Pontosabban az amerikaiak kínai rizses húsa.

2019. november4., 09:24

Mustra