Új variáció a csirke-rizs-zöldség szentháromságra: csirke krémes, fehérboros szószban

A csirke és rizs párosa lehet nagyon unalmas, de akár izgalmas fogás is – utóbbira bizonyíték ez a krémes, fehérboros mártás. Ez a finom sült ráadásul akkor is megállja a helyét, ha vendégek jönnek, mivel elegáns, különleges, ráadásul az elkészítéséhez sem kell séfnek lenni.

A csirkehús a világon legnagyobb mennyiségben fogyasztott fehér hús, a legszélesebb körben felhasznált élelmiszerek egyike. Mi, magyarok is eléggé szeretjük: a világ hústermelésének 50 százalékát a baromfihús termelése teszi ki, itthon az egy főre jutó fogyasztás 30 kg/fő/év. Ha többet vásároltál belőle, jó ha tudod, hogy a csirkehús a hűtőben 2-3 napig, fagyasztóban 6-10 hónapig tartható el biztonságosan.

Egy kis bacon nem árthat meg.
Egy kis bacon nem árthat meg.Fotó: Fudio

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 csirkemellfilé
  • só és bors
  • 4 szelet bacon
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 2 deci tejszín
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Sózd és borsozd a csirkemellfiléket, majd „csomagold be” őket egy-egy szelet baconbe, és szúrd át az egészet fogpiszkálókkal, hogy sütés közben ne essenek szét. Süsd meg forró olaj és vaj keverékén a húsokat, majd vedd ki őket a serpenyőből.

A hús szaftjába öntsd a bort, keverd bele a tejszínt, majd ha felmelegedtek, akkor egy merőkanálnyi szószban dolgozd el a keményítőt, sűrítsd be vele a mártást, ezzel kínáld a húsokat.

Egy egyszerű petrezselymes rizs mellett is tökéletes, de köretnek kínálhatsz egy finom házi tagliatellét, ha pedig egy kis zöldséget is tálalnál hozzá, akkor próbáld ki a vajban párolt kelkáposztát egy jó adag tejszínnel, vargányával és majoránnával. 

Ezt a krémes szószt egyébként egyszerű házi tagliatellével is tálalhatod húsmentes fogásként. Rengeteg friss borssal és egy kis parmezánnal teheted még érdekesebbé. 

Igyál fehérbort, száz évig fogsz élni
Igyál fehérbort, száz évig fogsz élni

Nem csak a szívnek, de a fogaknak is jót tesz a fehérbor. Napi két decivel pedig akár az influenzát is távol tarthatjuk. Érdemes még ma belefogni a kúrába!

Tovább »

Még több recept

Kecskesajt-cukkini-csirke burger nyárra – különleges, és egy grillen összedobható

Grillezd meg a csirkét és a cukkinit, és már szinte el is készült ez a nagy kedvenc, ami egy kevés friss, házi, mézes majonézzel lesz igazán finom.

augusztus1., 06:04

Marokkó otthon: Csirkés tazsin citrommal, mézzel és gránátalmával

Te csak beledobálod, amit kell, a többit a tazsin megoldja helyetted.

2019. október20., 11:24

Létezik könnyű étel a húsvéti időszakban is: meleg sonkasaláta grillezett cukkinivel és fehérboros majonézmártással

Nem kell több érv: ez a meleg saláta pont annyira olaszos, mint amennyire alakbarát, így nem kell ürügy ahhoz, hogy akár hetente többször elkészítsd.

április17., 06:04

Csirkés panzanella – ennél mutass finomabb és egyszerűbb nyári vacsorát!

A panzanella friss zöldségekkel, kenyérrel és egy kis parmezánnal önmagában is tökéletes, a húsos változatát pedig egyszerű, nyári vacsoraként érdemes bevetned.

július31., 06:04

Sonkás-zöldséges csirketerrine - egészséges hozzávalók egy kicsit másképp

Az egészséges életmódba, diétába is simán belefér ez az alacsony kalóriás fogás, ami talán a saláta új szintre emelt változata lehetne egy őszinte világban.

január31., 11:20

Kínai citromos csirke egyszerűen – ezt akár kezdő szakácsként is bevállalhatod

Egyszerű párolt rizzsel is tök jó, de ha nagyon ázsiaira vennéd a figurát, akkor gyömbéres, szójaszószos üvegtésztával tálald.

2019. november5., 09:20

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.