Új variáció a csirke-rizs-zöldség szentháromságra: csirke krémes, fehérboros szószban

A csirke és rizs párosa lehet nagyon unalmas, de akár izgalmas fogás is – utóbbira bizonyíték ez a krémes, fehérboros mártás. Ez a finom sült ráadásul akkor is megállja a helyét, ha vendégek jönnek, mivel elegáns, különleges, ráadásul az elkészítéséhez sem kell séfnek lenni.

A csirkehús a világon legnagyobb mennyiségben fogyasztott fehér hús, a legszélesebb körben felhasznált élelmiszerek egyike. Mi, magyarok is eléggé szeretjük: a világ hústermelésének 50 százalékát a baromfihús termelése teszi ki, itthon az egy főre jutó fogyasztás 30 kg/fő/év. Ha többet vásároltál belőle, jó ha tudod, hogy a csirkehús a hűtőben 2-3 napig, fagyasztóban 6-10 hónapig tartható el biztonságosan.

Egy kis bacon nem árthat meg.
Egy kis bacon nem árthat meg.Fudio

Hozzávalók 2 személyre

  • 4 csirkemellfilé
  • só és bors
  • 4 szelet bacon
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 2 deci tejszín
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Sózd és borsozd a csirkemellfiléket, majd „csomagold be” őket egy-egy szelet baconbe, és szúrd át az egészet fogpiszkálókkal, hogy sütés közben ne essenek szét. Süsd meg forró olaj és vaj keverékén a húsokat, majd vedd ki őket a serpenyőből.

A hús szaftjába öntsd a bort, keverd bele a tejszínt, majd ha felmelegedtek, akkor egy merőkanálnyi szószban dolgozd el a keményítőt, sűrítsd be vele a mártást, ezzel kínáld a húsokat.

Egy egyszerű petrezselymes rizs mellett is tökéletes, de köretnek kínálhatsz egy finom házi tagliatellét, ha pedig egy kis zöldséget is tálalnál hozzá, akkor próbáld ki a vajban párolt kelkáposztát egy jó adag tejszínnel, vargányával és majoránnával. 

Ezt a krémes szószt egyébként egyszerű házi tagliatellével is tálalhatod húsmentes fogásként. Rengeteg friss borssal és egy kis parmezánnal teheted még érdekesebbé. 

Igyál fehérbort, száz évig fogsz élni Igyál fehérbort, száz évig fogsz élni

Nem csak a szívnek, de a fogaknak is jót tesz a fehérbor. Napi két decivel pedig akár az influenzát is távol tarthatjuk. Érdemes még ma belefogni a kúrába!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Különleges vacsorarecept: csirkés szendvics lilahagyma-lekvárral

Két nagy szelet rozskenyér között, házi majonézzel és friss rukkolával szeretjük a legjobban ezt a szendvicset, ám ha így megunod, készítsd pirított kalácsszeletekkel és mézes mustárral, úgy is nagyon finom. Ha épp lilahagyma-lekvár készítésére nincs időd, boltban kapható, ropogós hagymakockákkal tálald.

2021. október14., 11:24

Még egy kis nyári hangulat: görög csirke mediterrán fűszerekkel

Ez a görög egyben sült csirke remek nyáridéző fogás, amit naná, hogy akár a leghidegebb napokon is elkészíthetsz.

2021. szeptember2., 10:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek