Új variáció a csirke-rizs-zöldség szentháromságra: csirke krémes, fehérboros szószban

A csirke és rizs párosa lehet nagyon unalmas, de akár izgalmas fogás is – utóbbira bizonyíték ez a krémes, fehérboros mártás. Ez a finom sült ráadásul akkor is megállja a helyét, ha vendégek jönnek, mivel elegáns, különleges, ráadásul az elkészítéséhez sem kell séfnek lenni.

A csirkehús a világon legnagyobb mennyiségben fogyasztott fehér hús, a legszélesebb körben felhasznált élelmiszerek egyike. Mi, magyarok is eléggé szeretjük: a világ hústermelésének 50 százalékát a baromfihús termelése teszi ki, itthon az egy főre jutó fogyasztás 30 kg/fő/év. Ha többet vásároltál belőle, jó ha tudod, hogy a csirkehús a hűtőben 2-3 napig, fagyasztóban 6-10 hónapig tartható el biztonságosan.

Egy kis bacon nem árthat meg.
Egy kis bacon nem árthat meg.Fudio

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 csirkemellfilé
  • só és bors
  • 4 szelet bacon
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 2 deci tejszín
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Sózd és borsozd a csirkemellfiléket, majd „csomagold be” őket egy-egy szelet baconbe, és szúrd át az egészet fogpiszkálókkal, hogy sütés közben ne essenek szét. Süsd meg forró olaj és vaj keverékén a húsokat, majd vedd ki őket a serpenyőből.

A hús szaftjába öntsd a bort, keverd bele a tejszínt, majd ha felmelegedtek, akkor egy merőkanálnyi szószban dolgozd el a keményítőt, sűrítsd be vele a mártást, ezzel kínáld a húsokat.

Egy egyszerű petrezselymes rizs mellett is tökéletes, de köretnek kínálhatsz egy finom házi tagliatellét, ha pedig egy kis zöldséget is tálalnál hozzá, akkor próbáld ki a vajban párolt kelkáposztát egy jó adag tejszínnel, vargányával és majoránnával. 

Ezt a krémes szószt egyébként egyszerű házi tagliatellével is tálalhatod húsmentes fogásként. Rengeteg friss borssal és egy kis parmezánnal teheted még érdekesebbé. 

kapcsolódó Igyál fehérbort, száz évig fogsz élni
Igyál fehérbort, száz évig fogsz élni

Nem csak a szívnek, de a fogaknak is jót tesz a fehérbor. Napi két decivel pedig akár az influenzát is távol tarthatjuk. Érdemes még ma belefogni a kúrába!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez lesz a kedvenc beledobálós fogásod – csilis bab cipóban, szupergyorsan

Ha ezt elkészíted, már az sem lesz kérdés, mivel egye a család, vagy éppen a vendégek. Próbáld ki most új formában: egy nagy adag hideg tejföllel és frissen szeletelt csípős paprikával a tetején tálalva.

október25., 11:24

Egyszerű nyári, vajas-póréhagymás csirkecurry

Gyors és finom ragu, ami tökéletes egy adag vajas pirítóssal éppen úgy, mint egy sűrű, édesburgonya-püré mellett.

augusztus11., 10:44

Rizses hús új szinteken: krémes, rizses csirkeegytál

Még egy remek rizses fogás, amiben az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészítheted belőle saját specialitásod a kedvenc hozzávalóiddal. Maradékmentésre is remek, ha épp gomba van otthon, abból is kerülhet bele, de nem lesz rosszabb a borsótól vagy a reszelt sajttól sem.

szeptember24., 12:52

Gyors, zöldséges csirkeragu – egy nagy adag vargányát se hagyj ki belőle!

A legjobb, ha egy tál házi juhtúrós nokedli tetejére kerül ez a klassz zöldséges ragu, amiből mi nyáron egy kevés petrezselymet és friss kaprot sem hagyunk ki.

augusztus18., 11:24

Készítsd a rántott húst olaszosan, nem fogod megbánni!

Nem is kell mellé más, csak egy nagy adag tésztasaláta majonézzel, aszalt paradicsommal, parmezánnal és friss rukkolával. Az olasz fűszerekkel az egész sokkal finomabb, főleg, ha mindegyik darab hús kap egy kis paradicsomot és néhány olvadd sajtszeletet.

október24., 11:24

Vargányás csirkeragu pirított mogyoróval – a köreten nem kell sokat gondolkodnod

Egy ennyire különleges fogás mellé elég egy jó vajas burgonyapüré vagy párolt rizs.

szeptember5., 10:24

Mustra