A babot évezredek óta szeretjük – állítólag már az egyiptomi fáraók sírjába is tettek belőle valamennyit, hogy azoknak a túlvilágon se kelljen nélkülözniük a finomságot. Van is okunk rajongani: a bab jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas rosttartalmával jót tesz az emésztésnek, magas a fehérjetartalma, sőt tartalmaz vasat, folsavat és B-vitaminokat is.
Úgyhogy több tiszteletet a babnak, itt az ideje, hogy ne tartsuk tovább kizárólag annak a zöldségnek, amiből ha nincs hús, akkor is készíthető valami ehető.
Hozzávalók 2 személyre
- 3 teáskanál olaj
- 0.5 leveskocka
- 1 vöröshagyma
- 1 alma lereszelve
- 1 sárgarépa lereszelve
- 1 szárzeller apróra vágva
- 1 kisebb doboz paradicsompüré
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 mokkáskanál oregánó
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 doboz konzerv vagy főtt vörösbab
- ízlés szerint só és frissen őrölt bors
- 0.5 pohár 20%-os tejföl
Elkészítés:
Melegítsd fel az olajat, morzsolt bele a leveskockát, add hozzá a hagymát, az almát és a sárgarépát. Süsd 5 percig, majd tedd bele a paradicsompürét, egy fél pohár vizet és a fűszereket. Hagyd főni legalább 5 percig, majd jöhet a bab, így főzd még legalább 10 percen át. Ha már egy kicsit langyosra hűlt, kóstold meg és ízesítsd sóval és borssal, ha még szükséges. Tálald néhány szelet pirítóssal és egy kanál friss tejföllel.