Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

A céklalé vérnyomáscsökkentő hatását kutatások is igazolták, ráadásul elvileg másnaposság ellen is jó a levéből egy adag. Véletlen lenne, hogy éppen az oroszok egyik legismertebb fogása a céklaleves?

Másnaposságra és magas vérnyomásra is jó a cékla, ami nem jelenti azt, hogy csak akkor éri meg fogyasztani, ha a tegnapi buliban valamin jól felhúztad magad. 

A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása. Egy kutatás során sportolókon tesztelték, ekkor vált bizonyossá: azok a sportolók, akik naponta 4 deci céklalevet ittak, gyorsabban teljesítették a megadott távot, mint azok a társaik, akik egyáltalán nem fogyasztottak belőle.

Rajtunk ne múljon: íme a krémes, almás-tejszínes változat, ami egy jó adag frissen őrölt borssal lesz tökéletes. 

Fűszeres almaraguval is finom.
Fűszeres almaraguval is finom.Fotó: Roxiller

Hozzávalók 2 személyre:

  • 3 cékla megtisztítva, felkockázva
  • 2 alma megtisztítva, felkockázva
  • 1 deci tejszín
  • ízlés szerint kömény, só és bors
  • 4 zöldségalaplé
Recept idők

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Ha félig puha a cékla, mehet bele a húsleves és az alma, majd ha minden összetevő megpuhult, egy botmixerrel keverd simára a levest. Kóstolás után adj hozzá köményt, sót és borsot, ha szükséges. Amikor elkészült, mehet bele a tejszín – azzal is keverd krémesre. 

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald. 

Dietetikusok mondják el, miért kéne több levest enned
Dietetikusok mondják el, miért kéne több levest enned

Nem csak hidegben esik jól, és az egészségünk is nagyon meg fogja hálálni a sok levest.

Tovább »

Még több recept

Sült alma sajttortahangulatban – krémsajttal sajnos minden finomabb

Egy ilyen klassz, egészséges, növényi fogásnak egyáltalán nem árt egy kanálka krémsajt és egy kevés kekszmorzsa. Ha a krémes extrát citromos-vaníliásra készíted, úgy lesz igazán tökéletes a végeredmény.

november21., 06:24

Ez a gombapástétom még finomabb, ha aszaltgyümölcs-ragut is készítesz mellé

Amilyen egyszerű, olyan finom ez a gombás pástétom, amibe érdemes egy kevés konyakot is keverned. Pirítóssal és aszalt gyümölcsökkel tökéletes előétel lesz karácsonykor.

november28., 06:04

Csirkével és articsókával készül egyik kedvenc őszi levesünk

Nagy kedvencünk az articsóka, amit pizzák tetején és tésztaételek hozzávalójaként is próbáltunk már. Levesben is finom, főleg ebben a gyors, csirkehúsos változatban.

november15., 06:04

Ez a portugál káposztaleves bármelyik esős napon nyári hangulatba hoz

Ha egy klassz, különleges zöldséglevesben gondolkodsz, ennek a portugál változatnak is érdemes esélyt adnod. Tökéletes egy nagy adag grillezett hal és gránátalmás burgonyasaláta mellett.

november6., 06:04

Jönnek az ünnepek, ne hagyd ki a stollent

Mindig jólesik egy-egy szelet a németek püspökkenyeréből, ami jó sokáig eláll, klasszul fagyasztható, és a kimaradt reggeli után szuper tízórai lesz belőle egy szelet. Ha az ünnepek sokadik napján nincs kedved más desszertet tálalni, egy adag tejszínnel és őszibarackszeletekkel akkor is megmenti az ebédet.

november28., 06:04

A csokis pohárkrém még izgalmasabb lesz naranccsal és karamellás pop-cornnal

Ha te is imádsz egy-egy izgalmas lapot előhúzni akár ünnepekkor is, próbáld ki ezt a pop-cornos pohárkrémet. Nem lesz nehéz összedobni, egyedül arra érdemes figyelned, hogy a pattogatott kukorica frissen és melegen kerüljön a hideg, csokis krém tetejére.

november29., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.