Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

A céklalé vérnyomáscsökkentő hatását kutatások is igazolták, ráadásul elvileg másnaposság ellen is jó a levéből egy adag. Véletlen lenne, hogy éppen az oroszok egyik legismertebb fogása a céklaleves?

Másnaposságra és magas vérnyomásra is jó a cékla, ami nem jelenti azt, hogy csak akkor éri meg fogyasztani, ha a tegnapi buliban valamin jól felhúztad magad. 

A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása. Egy kutatás során sportolókon tesztelték, ekkor vált bizonyossá: azok a sportolók, akik naponta 4 deci céklalevet ittak, gyorsabban teljesítették a megadott távot, mint azok a társaik, akik egyáltalán nem fogyasztottak belőle.

Rajtunk ne múljon: íme a krémes, almás-tejszínes változat, ami egy jó adag frissen őrölt borssal lesz tökéletes. 

Fűszeres almaraguval is finom.
Fűszeres almaraguval is finom.Fotó: Roxiller

Hozzávalók 2 személyre:

  • 3 cékla megtisztítva, felkockázva
  • 2 alma megtisztítva, felkockázva
  • 1 deci tejszín
  • ízlés szerint kömény, só és bors
  • 4 zöldségalaplé
Recept idők

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Ha félig puha a cékla, mehet bele a húsleves és az alma, majd ha minden összetevő megpuhult, egy botmixerrel keverd simára a levest. Kóstolás után adj hozzá köményt, sót és borsot, ha szükséges. Amikor elkészült, mehet bele a tejszín – azzal is keverd krémesre. 

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald. 

Dietetikusok mondják el, miért kéne több levest enned
Dietetikusok mondják el, miért kéne több levest enned

Nem csak hidegben esik jól, és az egészségünk is nagyon meg fogja hálálni a sok levest.

Tovább »

Még több recept

A vegán karácsony sem lehetetlen ezzel a finom, ünnepi tortával

Ha pedig a süti nem lenne elég, tálald egy kevés növényi tejszínnel és egy kis rummal elkevert meggylekvárral.

december4., 06:08

Ez itt a glögg, a svédek isteni forralt bora

Lepd meg a vendégeket idén egy nagy adag svéd forralt borral! Tálalj mellé fahéjas kekszeket és egy nagy tál frissen sült gesztenyét a tökéletesen téli hangulathoz.

december3., 06:04

Maradékmentés trükkösen: mexikói tortillaleves

Mi csípősen szeretjük a legjobban ezt a klassz, mexikói hangulatú levest, ami akkor kerül az asztalra, ha előző napról maradt néhány megsütött, de fel nem használt tortillalap.

november12., 06:08

A karfiollevesből ne hagyd ki a szerecsendiót és egy adag frissen pirított mandulát!

A karfiol és a szerecsendió valamiért nagyon jóban vannak, és most nem tennél mellé mást, egy kevés pirított bacont, sült hagymát és mozzarellagolyókat is adj hozzá tálaláskor.

november12., 06:08

Próbáltad már a mákos gubát ünnepi változatban, tojáslikőrrel?

Ha még nem kóstoltad, de te is szereted a hagyományos gubát, itt az ideje, hogy a vaníliasodó tojáslikőrrel, szerecsendióval és egy kis narancsszörppel készüljön.

december4., 06:08

Ha csak egy egyszerű levest készítenél, dobd össze ezt a tejszínes-bazsalikomos változatot!

Klassz maradékmentő fogás a zero waste jegyében, amit mindig bevetünk, ha akad otthon néhány jobb sorsra érdemes gyökérzöldség és egy kevés tejszín. Ha van friss bazsalikomod, tálaláskor szórd a tetejére, de választhatsz más fűszert is az őrölt köménytől egészen a tárkonyig.

november8., 06:16

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.