Másnaposságra és magas vérnyomásra is jó a cékla, ami nem jelenti azt, hogy csak akkor éri meg fogyasztani, ha a tegnapi buliban valamin jól felhúztad magad.
A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása. Egy kutatás során sportolókon tesztelték, ekkor vált bizonyossá: azok a sportolók, akik naponta 4 deci céklalevet ittak, gyorsabban teljesítették a megadott távot, mint azok a társaik, akik egyáltalán nem fogyasztottak belőle.
Rajtunk ne múljon: íme a krémes, almás-tejszínes változat, ami egy jó adag frissen őrölt borssal lesz tökéletes.
Hozzávalók 2 személyre
- 3 cékla megtisztítva, felkockázva
- 2 alma megtisztítva, felkockázva
- 1 deci tejszín
- ízlés szerint kömény, só és bors
- 4 zöldségalaplé
Elkészítés:
A céklát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Ha félig puha a cékla, mehet bele a húsleves és az alma, majd ha minden összetevő megpuhult, egy botmixerrel keverd simára a levest. Kóstolás után adj hozzá köményt, sót és borsot, ha szükséges. Amikor elkészült, mehet bele a tejszín – azzal is keverd krémesre.
Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald.