Ez az egész blondie-zás a brownie-k után megszületett hóbortnak tűnik, amit valaki akkor talált fel, amikor nem volt otthon kakaópor, miközben már megígérte a gyereknek a csokis édességet. Hát nem egészen így történt. A régi szakácskönyvek szerint a „szőke” sütik jóval a brownie-k előtt születtek meg – utóbbi csak akkor vált népszerűvé, amikor a kakaó és a csokoládé széles körben elérhetővé vált. Már bőven léteztek a sűrű, vajas-vaníliás sütemények, amikor 1897-ben a brownie-t először említették egy receptkönyvben.
A blondie sokkal sűrűbb és vajasabb, mint a mi gyümölcsös piskótáink. Rengetegféleképpen variálhatók, amik közül mi most egy körtés-csokis változatot mutatunk.
Hozzávalók 4 személyre
- 20 deka vaj
- 25 deka liszt
- 25 deka barna cukor
- 1 nagy evőkanál kristálycukor
- 1 csapott mokkáskanál só
- 15 deka aszalt körte apróra vágva
- 1 táskanál sütőpor
- 1 tábla fehér csoki
- 3 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Olvaszd fel a vajat, utána tedd félre hűlni. Közben dobd a tojásokat egy nagy tálba, keverd össze a cukrokkal, majd mehet hozzá a már langyos vaj, a vanília és a só. Ezek után óvatosan forgasd bele a lisztet, a sütőport, a szárított körtét és végül a csokoládédarabokat. Tedd egy kisebb szilikontepsibe, és süsd nagyjából 30-40 percig, sütőtől függően.
Menőzhetnénk tovább a kifejezéssel, de gyakorlott háziasszonyok már úgyis látják, hogy ez egy egyszerű, sűrű kavart süti, jó marketinggel.
Tálalhatod meleg, szegfűszeges-körtés raguval, karamellel és házi tejszínhabbal, pirított mandulaszeletekkel, vagy egy tábla étcsoki és néhány evőkanál tejszín keverékével leöntve. Mindegyikkel jó, de ezek nélkül is azonnal elfogy.