Íme a brownie inverze: Körtés blondie kétféle csokival

Blondie-nak nevezhetünk minden olyan brownie-t, amiből valaki kihagyta a lényeget: az olvadós étcsokoládét és a kakaóport. És hogy mi lett az egészből? Valami egészen más, de még mindig nagyon finom édesség.

Ez az egész blondie-zás a brownie-k után megszületett hóbortnak tűnik, amit valaki akkor talált fel, amikor nem volt otthon kakaópor, miközben már megígérte a gyereknek a csokis édességet. Hát nem egészen így történt. A régi szakácskönyvek szerint a „szőke” sütik jóval a brownie-k előtt születtek meg – utóbbi csak akkor vált népszerűvé, amikor a kakaó és a csokoládé széles körben elérhetővé vált. Már bőven léteztek a sűrű, vajas-vaníliás sütemények, amikor 1897-ben a brownie-t először említették egy receptkönyvben.

A blondie sokkal sűrűbb és vajasabb, mint a mi gyümölcsös piskótáink. Rengetegféleképpen variálhatók, amik közül mi most egy körtés-csokis változatot mutatunk.

Többféleképpen tálalhatod.
Többféleképpen tálalhatod.Instagram/myplaceforcakes

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 deka vaj
  • 25 deka liszt
  • 25 deka barna cukor
  • 1 nagy evőkanál kristálycukor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 15 deka aszalt körte apróra vágva
  • 1 táskanál sütőpor
  • 1 tábla fehér csoki
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd fel a vajat, utána tedd félre hűlni. Közben dobd a tojásokat egy nagy tálba, keverd össze a cukrokkal, majd mehet hozzá a már langyos vaj, a vanília és a só. Ezek után óvatosan forgasd bele a lisztet, a sütőport, a szárított körtét és végül a csokoládédarabokat. Tedd egy kisebb szilikontepsibe, és süsd nagyjából 30-40 percig, sütőtől függően.

Menőzhetnénk tovább a kifejezéssel, de gyakorlott háziasszonyok már úgyis látják, hogy ez egy egyszerű, sűrű kavart süti, jó marketinggel. 

Tálalhatod meleg, szegfűszeges-körtés raguval, karamellel és házi tejszínhabbal, pirított mandulaszeletekkel, vagy egy tábla étcsoki és néhány evőkanál tejszín keverékével leöntve. Mindegyikkel jó, de ezek nélkül is azonnal elfogy. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek