Íme a brownie inverze: Körtés blondie kétféle csokival

Blondie-nak nevezhetünk minden olyan brownie-t, amiből valaki kihagyta a lényeget: az olvadós étcsokoládét és a kakaóport. És hogy mi lett az egészből? Valami egészen más, de még mindig nagyon finom édesség.

Ez az egész blondie-zás a brownie-k után megszületett hóbortnak tűnik, amit valaki akkor talált fel, amikor nem volt otthon kakaópor, miközben már megígérte a gyereknek a csokis édességet. Hát nem egészen így történt. A régi szakácskönyvek szerint a „szőke” sütik jóval a brownie-k előtt születtek meg – utóbbi csak akkor vált népszerűvé, amikor a kakaó és a csokoládé széles körben elérhetővé vált. Már bőven léteztek a sűrű, vajas-vaníliás sütemények, amikor 1897-ben a brownie-t először említették egy receptkönyvben.

A blondie sokkal sűrűbb és vajasabb, mint a mi gyümölcsös piskótáink. Rengetegféleképpen variálhatók, amik közül mi most egy körtés-csokis változatot mutatunk.

Többféleképpen tálalhatod.
Többféleképpen tálalhatod.Fotó: Instagram/myplaceforcakes

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 deka vaj
  • 25 deka liszt
  • 25 deka barna cukor
  • 1 nagy evőkanál kristálycukor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 15 deka aszalt körte apróra vágva
  • 1 táskanál sütőpor
  • 1 tábla fehér csoki
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd fel a vajat, utána tedd félre hűlni. Közben dobd a tojásokat egy nagy tálba, keverd össze a cukrokkal, majd mehet hozzá a már langyos vaj, a vanília és a só. Ezek után óvatosan forgasd bele a lisztet, a sütőport, a szárított körtét és végül a csokoládédarabokat. Tedd egy kisebb szilikontepsibe, és süsd nagyjából 30-40 percig, sütőtől függően.

Menőzhetnénk tovább a kifejezéssel, de gyakorlott háziasszonyok már úgyis látják, hogy ez egy egyszerű, sűrű kavart süti, jó marketinggel. 

Tálalhatod meleg, szegfűszeges-körtés raguval, karamellel és házi tejszínhabbal, pirított mandulaszeletekkel, vagy egy tábla étcsoki és néhány evőkanál tejszín keverékével leöntve. Mindegyikkel jó, de ezek nélkül is azonnal elfogy. 

Szőke brownie eperrel és gyömbérrel
Szőke brownie eperrel és gyömbérrel

Blondie, a brownie szőke húga, brutális mennyiségű fehér csokival, epresen, gyömbéresen.

Tovább »

Még több recept

Próbáld ki a tormaszószt narancsosan, halak, csirke és vörös húsok mellett is finom!

De még egy adag gyors virslit is feldob ez a különlegesség, ami azon túl, hogy egészséges, még nagyon-nagyon finom is. Néhány napig a hűtőben is jól elvan, így többféle fogással kipróbálhatod.

október24., 06:04

Gőzölt angol puding – itt a hétvége, egy próbát megér ez a különleges desszert

Az angolok imádnak pudingnak nevezni mindenféle édességet, ami szerintünk nem is az, ahogy a desszertek gőzölése sem áll tőlük távol. Nagyon is jól teszik, legalábbis ami ezt a receptet illeti, ami éppen attól lesz olyan különleges, hogy gőzben készül el.

október11., 06:04

Változatok könnyű vacsorára level zsillió: sült rizs tojással és garnélával

Ha van otthon egy is adag garnéla, ezt a fogást érdemes feldobnod vele. Hóvégi változatban a legjobb, ha egy kevés füstölt vagy olajos hallal készíted el.

október22., 06:04

Ez a kínai hangulatú marhahúsos fogás a kedvencünk idén ősszel

Szeretjük, mert nincs vele sok gond, és mert a legválogatósabb családtag is megeszi ezt a narancsos marhahúst, amit tojásos rizzsel tálaltunk és friss zöldfűszerekkel dobtunk fel.

október23., 06:04

Körtelekvárral és sós vajjal a legfinomabb ez a gyömbéres süti

Akár néhány darab körtéből is összedobhatsz egy-egy adag csatnit vagy lekvárt, és ha csak akkora adag, hogy nem marad belőle télre, akkor legalább nem kell aggódnod azon, meddig áll el. Ehhez az egyszerű sütihez épp illik is a jó kis körtés dzsem, amiből nem érdemes kihagynod a fűszereket sem. A csillagánizs, a vanília és akár egy kevés citromhéj is jól illik mellé.

szeptember19., 06:04

Pappardelle pancettával – Nem csak jól hangzik, nagyon finom is!

Ki tud ellenállni a sajt, a pancetta és a vargánya aromájának? Ha biztosara mennél, és garantáltan olyasmit főznél, aminek a végeredményéért mindenki rajong, ezt a gyors, tésztás fogást vesd be!

október23., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.