Isteni saláta, egyszerű köret, de akár főétel is készülhet belőle: kelbimbó gesztenyével

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé: gyerekként a legtöbben nem rajongunk érte, és valahogy felnőve sem az az első dolgunk, hogy nekiessünk és bevágjunk egy tállal. Ezzel a különleges recepttel minden megváltozhat.

Mi ugyan nem mindig szeretjük, de szervezetünk örülne időnként egy adag kelbimbónak, ugyanis számos hasznos vitamin van benne. Viszonylag sok fehérjét tartalmaz, magas a C- és a K-vitamin-tartalma is. Évtizedek óta köztudott az is, hogy a keresztesvirágú zöldségfélék fogyasztása mellett csökken rák kialakulásának esélye. Közéjük tartozik a kelbimbó is. Ebben a receptben az a legjobb, hogy a langyos, aromás kelbimbóból egy rakás fogást készíthetsz attól függően, hogy mit adsz hozzá: könnyű meleg vacsora is lehet, de köretként és salátaként is tálalhatod. 

Sokféle fogás készülhet belőle.
Sokféle fogás készülhet belőle.Fotó: SilviaJansen

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló kelbimbó
  • 4 evőkanálnyi szalonnakockák
  • 20 deka gesztenye
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Forralj fel egy nagy serpenyő sós vizet, majd tedd bele a kelbimbókat, ebben főzd legalább 8-10 percig. Közben melegíts egy serpenyőt, süsd meg a felkockázott szalonnát, majd süsd néhány percig, amíg ropogós és aranyszínű lesz. Vedd ki a szalonnakockákat, tedd a megmaradt zsiradékba az összevágott gesztenyét, néhány perc alatt készre sütheted. Ha elkészült, keverd össze a falatnyi darabokra vágott hozzávalókat egy nagy tálban. Köretként is felhasználhatod, de zöldséges főételként is tökéletes, egy kevés aromás sajttal. Ha friss paradicsomot, snidlinget, uborkát és egy kanál fehérborecetet adsz hozzá, meleg salátaként tálalhatod.

Teszt: Megvan, melyik a legjobb gesztenyemassza a karácsonyi menühöz
Teszt: Megvan, melyik a legjobb gesztenyemassza a karácsonyi menühöz

Találtunk jó gesztenyemasszát desszertekhez és húsokhoz is. Most kivételesen a legdrágább nyert.

Tovább »

Még több recept

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

november13., 10:40

Tökéletes őszi estékre: pasztinákleves gesztenyével és baconnel

Az édeskés gesztenye és paszternák nagyon jól áll a baconnek. Vagy a bacon a levesnek.

október14., 11:26

Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

A finom, fanyar és édeskés áfonya nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval vagy fűszeres kenyérkockákkal is.

november11., 10:44

Tökéletes őszi vacsora: Gesztenyés-húsos tészta

Van élet a gesztenyepürén túl.

október11., 11:30

Erre mondj nemet, ha tudsz: falafelburger céklás hummusszal és fűszeres joghurttal

Ezzel nemcsak menőzni egyszerű, de jóllakni is.

november7., 11:24

Taco marhahússal és egyéb állatfajtákkal

Egy nagyon egyszerű, változatot mutatunk, fűszeres, meleg marhahússal, hideg, lime-os joghurttal és egy kis jalapeño paprikával.

november12., 10:44

Mustra