Isteni saláta, egyszerű köret, de akár főétel is készülhet belőle: kelbimbó gesztenyével

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé: gyerekként a legtöbben nem rajongunk érte, és valahogy felnőve sem az az első dolgunk, hogy nekiessünk és bevágjunk egy tállal. Ezzel a különleges recepttel minden megváltozhat.

Mi ugyan nem mindig szeretjük, de szervezetünk örülne időnként egy adag kelbimbónak, ugyanis számos hasznos vitamin van benne. Viszonylag sok fehérjét tartalmaz, magas a C- és a K-vitamin-tartalma is. Évtizedek óta köztudott az is, hogy a keresztesvirágú zöldségfélék fogyasztása mellett csökken rák kialakulásának esélye. Közéjük tartozik a kelbimbó is. Ebben a receptben az a legjobb, hogy a langyos, aromás kelbimbóból egy rakás fogást készíthetsz attól függően, hogy mit adsz hozzá: könnyű meleg vacsora is lehet, de köretként és salátaként is tálalhatod. 

Sokféle fogás készülhet belőle.
Sokféle fogás készülhet belőle.SilviaJansen

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló kelbimbó
  • 4 evőkanálnyi szalonnakockák
  • 20 deka gesztenye
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Forralj fel egy nagy serpenyő sós vizet, majd tedd bele a kelbimbókat, ebben főzd legalább 8-10 percig. Közben melegíts egy serpenyőt, süsd meg a felkockázott szalonnát, majd süsd néhány percig, amíg ropogós és aranyszínű lesz. Vedd ki a szalonnakockákat, tedd a megmaradt zsiradékba az összevágott gesztenyét, néhány perc alatt készre sütheted. Ha elkészült, keverd össze a falatnyi darabokra vágott hozzávalókat egy nagy tálban. Köretként is felhasználhatod, de zöldséges főételként is tökéletes, egy kevés aromás sajttal. Ha friss paradicsomot, snidlinget, uborkát és egy kanál fehérborecetet adsz hozzá, meleg salátaként tálalhatod.

kapcsolódó Teszt: Megvan, melyik a legjobb gesztenyemassza a karácsonyi menühöz
Teszt: Megvan, melyik a legjobb gesztenyemassza a karácsonyi menühöz

Találtunk jó gesztenyemasszát desszertekhez és húsokhoz is. Most kivételesen a legdrágább nyert.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mediterrán sült zöldségek halloumival - egy nagy adag tzatziki mellett tálald!

Amikor elkészültek a zöldségek ne felejtsd el többféle olívabogyóval gazdagítani és egy kevés citromhéjat is reszelni rá, így lesz tökéletes mediterrán köret ez az egyszerű, burgonyás fogás.

augusztus24., 10:24

Grillezett ananász csilivel és füstös paprikával – szárnyasok mellett a legfinomabb

Csirkemellel is remek, de akár baconbe tekert csirkemáj mellett is szeretjük ezt az izgalmas, édes-csípős köretet. Ha desszertként tálalnád, egy adag vaníliafagyit kínálj mellette.

február5., 06:04

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

szeptember16., 11:24

Padlizsán fahéjas paradicsomraguval – előételként és köretként is remek

A paradicsomos ragu szuper egy adag fahéjjal, és jól illik hozzá a viszonylag semleges ízű padlizsán. Ha van egy kontaktgrilled, percek alatt elkészül ez a köret.

február5., 06:04

Sült tök fetával és gránátalmával, mediterrán hangulatban

Lassan érkezik a sült tök szezonja, és mi felkészülten várjuk. Ha már megcsípte az első dér, akkor biztosan elég édes, addig is próbáld ki fahéjjal, naranccsal és gesztenyemézzel, vagy ebben a remek, fetás változatban!

szeptember15., 11:24

Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

március27., 12:52

Mustra