Isteni saláta, egyszerű köret, de akár főétel is készülhet belőle: kelbimbó gesztenyével

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé: gyerekként a legtöbben nem rajongunk érte, és valahogy felnőve sem az az első dolgunk, hogy nekiessünk és bevágjunk egy tállal. Ezzel a különleges recepttel minden megváltozhat.

Mi ugyan nem mindig szeretjük, de szervezetünk örülne időnként egy adag kelbimbónak, ugyanis számos hasznos vitamin van benne. Viszonylag sok fehérjét tartalmaz, magas a C- és a K-vitamin-tartalma is. Évtizedek óta köztudott az is, hogy a keresztesvirágú zöldségfélék fogyasztása mellett csökken rák kialakulásának esélye. Közéjük tartozik a kelbimbó is. Ebben a receptben az a legjobb, hogy a langyos, aromás kelbimbóból egy rakás fogást készíthetsz attól függően, hogy mit adsz hozzá: könnyű meleg vacsora is lehet, de köretként és salátaként is tálalhatod. 

Sokféle fogás készülhet belőle.
Sokféle fogás készülhet belőle.SilviaJansen

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló kelbimbó
  • 4 evőkanálnyi szalonnakockák
  • 20 deka gesztenye
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Forralj fel egy nagy serpenyő sós vizet, majd tedd bele a kelbimbókat, ebben főzd legalább 8-10 percig. Közben melegíts egy serpenyőt, süsd meg a felkockázott szalonnát, majd süsd néhány percig, amíg ropogós és aranyszínű lesz. Vedd ki a szalonnakockákat, tedd a megmaradt zsiradékba az összevágott gesztenyét, néhány perc alatt készre sütheted. Ha elkészült, keverd össze a falatnyi darabokra vágott hozzávalókat egy nagy tálban. Köretként is felhasználhatod, de zöldséges főételként is tökéletes, egy kevés aromás sajttal. Ha friss paradicsomot, snidlinget, uborkát és egy kanál fehérborecetet adsz hozzá, meleg salátaként tálalhatod.

Teszt: Megvan, melyik a legjobb gesztenyemassza a karácsonyi menühöz Teszt: Megvan, melyik a legjobb gesztenyemassza a karácsonyi menühöz

Találtunk jó gesztenyemasszát desszertekhez és húsokhoz is. Most kivételesen a legdrágább nyert.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mediterrán sült zöldségek halloumival - egy nagy adag tzatziki mellett tálald!

Amikor elkészültek a zöldségek ne felejtsd el többféle olívabogyóval gazdagítani és egy kevés citromhéjat is reszelni rá, így lesz tökéletes mediterrán köret ez az egyszerű, burgonyás fogás.

2021. augusztus24., 10:24

Tarja elegánsan, ne is gondolkozz tovább a vacsorán!

Az egyszerű tarjából is lehet elegáns fogás, ha találsz egy-egy olyan köretet, amitől egy kicsit különlegesebb lesz. Itt az ősz, úgyhogy minden okunk megvan arra, hogy a főtt és a sült gesztenyét is vadul használni kezdjük. Előbbi köretekben, ragukban és töltelékként, utóbbi pedig egészséges snack formájában a legfinomabb.

2021. október12., 11:20

Gesztenyés palacsinta – nálunk vörösboros-meggyes raguval készült

Egy remek desszert hétvégére, ami étcsokoládés-rumos öntettel és pirított dióval lesz a legfinomabb. Ha vendégek jönnek, ezt dobd össze – éppen elég elegáns az összes ebédhez és vacsorához, mégsem kockáztatsz vele sokat, hiszen a palacsintát mindenki szereti.

2021. október31., 12:20

Forró, krémes gesztenyeleves baconnel – egyszerű és nagyon kiadós vacsorahelyettesítő

Ha csak egy gyors vacsorára van időd, és valami izgalmasabbat szeretnél a bolognai tésztánál és sonkás-sajtos melegszendvicsnél, hagyd a fagyasztóban azt a pizzát is, és dobd össze ezt a remek levest! Sós vajjal megkent, pirított kalácsszeletekkel a legfinomabb.

2021. november9., 09:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Négysajtos sült karfiol

Ha nem foglalkoznál túl sokat a vacsorával, csak főzz egy nagy adag karfiolt és pirítsd rá kedvenc sajtjaid, akár egy nagy adag házi morzsa társaságában. Akár húsmentes vacsoraként is tökéletes.

2021. június12., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek