A mac and cheese ezerféleképpen variálható, és valahogy minden változatban finom

Ha kicsit túl egyszerűnek találnád ezt a fogást, jó ha tudod, hogy Thomas Jefferson amerikai elnök nem találta annak, sőt ez volt a kedvenc étele, amivel európai utazásain találkozott. A függetlenségi nyilatkozat atyja ezek után makarónit és parmezán sajtot vitetett haza Virginiában levő birtokára, majd 1802-ben egy állami vacsorán is felszolgáltatta a finomságot. Ha neki nem volt ciki a vendégek előtt, te is bevállalhatod.

Az Egyesült Államokban annyira imádják, hogy saját ünnepnapja is van: július 14-én van a nemzeti mac and cheese-nap. Népszerűségét az is mutatja, hogy 1993-ban a Crayola cég egyik zsírkrétája színét is mac and cheese-re keresztelte. Kár lenne versenyeztetni egy vacsorára összedobott tejfölös-sajtos tésztával, mert mindkettő villámgyors és elronthatatlan, illetve azon kevés fogások közé tartozik, amiket a gyerekek gond nélkül megesznek. (Kivéve persze azokat a lurkókat, akik utálják a sajtot/tejfölt, vagy a makaróni helyett szerettek volna inkább spagettit, esetleg meglátták, hogy a szekrényben masnitészta is van, ami sokkal jobban néz ki a többinél. Náluk nem fog bejönni a Jefferson-szöveg.)

Elronthatatlan, megunhatatlan.
Elronthatatlan, megunhatatlan.4kodiak

Hozzávalók

  • 0.5 kiló makaróni
  • 2 evőkanál vaj
  • 20 deka érett cheddar
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Ez a recept a klasszikus sajtos makaróni egy kicsit elegánsabb és még finomabb változata, hiszen tejszín és egy jó nagy adag érett, aromás cheddar is kerül bele. Az elkészítése továbbra is nagyon egyszerű: forró, kicsit sós vízben főzd meg a makarónit, majd szűrd le. Közben olvaszd fel a vajat egy lábosban, keverd bele a lisztet, öntsd hozzá a tejszínt, majd amikor egy kicsit besűrűsödött, keverd hozzá a reszelt sajtot is. Sózd és borsozd ízlés szerint, végül add hozzá a tésztát. Többféle sajttal is kipróbálhatod, minden aromás sajt jól áll neki, és ha igazi sajtrajongó vagy, akkor akár azok keveréke is.

Ha kreatív vagy, szinte megunhatatlan: tökpürével, szalonnával, sütve és grillezett zöldségekkel is fogyasztják. Rajongói szerint egy pohár burgundival az igazi.

Mennyi só kell a tészta főzővizébe, hogy tökéletes legyen? Mennyi só kell a tészta főzővizébe, hogy tökéletes legyen?

Az olaszok azt mondják, a főzővíz legyen olyan sós, mint a tenger. De ezt mégis hogy a fenébe kell érteni?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Fokhagymás sült camembert szilvás-balzsamecetes raguval

A jó kis nyúlós sajt és a pikáns gyümölcsragu mellé nem is kell más, csak egy-egy pirított kalácsszelet, és már kész is a pofonegyszerű, mégis nagyon fenszi és könnyű nyári vacsora.

2020. augusztus26., 06:04

Le Guba: alma-brie-gesztenyeméz – ezek mind kerülhetnek a mák helyére

Kiváló reggeli lesz ez a francia hangulatú fogás, ami tökéletes trükk a maradékmentésre, ha épp megfeledkeztél 4-5, szekrénybe tett kifliről, vagy akár néhány szelet kalácsról.

2020. szeptember3., 06:04

Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát: sült kukorica sajttal

Mindjárt két tippet is adunk arra, hogyan lesz a kukoricából finom és izgalmas köret.

2019. október30., 12:44

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ha van otthon néhány maradék sajtcsücsök, készíts fondüt, mutatjuk, hogyan!

A fondü az egyik legrégebbi maradékmentő fogás, ami a legjobb módja annak, hogy felhasználd a hűtőben szomorkodó sajtcsücsköket és kissé hibás almákat, tegnapi kenyereket. A háromból együtt olyan menő vacsora készülhet, amit akár vendégváróként is bevethetsz egy-egy hideg napon.

2020. október8., 06:12

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek