A legegyszerűbb almás pite elkészítése a kezdő cukrászoknak is simán menni fog

Az almás pite Anglia találmánya; majdnem 600 éves desszert, mégis az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, ahol néhány területen Cheddar sajttal is tálalják. Egyes források szerint az első pitéhez hasonló édesség az ókori Egyiptomban készült. Akárhogy is, legnagyobb rajongói azt vallják: langyosan, fagylalttal az igazi. Most egy olyan receptet mutatunk be, amit kezdőként is simán bevállalhatsz, mert a tészta összedolgozásánál nagyobb feladat nem lesz benne.

Almán kívül készítheted rengeteg más gyümölccsel: barackkal körtével és akár meggyel is, és természetesen a fűszerek között is rengeteg variáció létezik a gyömbértől szegfűszegen át egészen a szerecsendióig. Eredeti változatában egyébként nem volt cukor, hiszen az hosszú időn keresztül luxuscikknek számított. A holland verzióban kötelező a fahéj és a citromlé, a svéd pitéhez pedig a tésztaalap morzsás változatát használják.

Magyarországon talán a tejfölös, tojásos, sütőporos tésztaváltozat a legnépszerűbb, amiből szintén abbahagyhatatlan desszertek készülnek a nagymamák süteménygyáraiban, hatalmas tepsikkel, gigaméretű kockákra vágva. Ez a mai változat az övékénél egyszerűbb, vékonyabb tésztával készülő desszert lesz, rengeteg finom és sűrű töltelékkel. 

Vaníliafagylalttal az igazi.
Vaníliafagylalttal az igazi.Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 20 deka hideg vaj
  • 35 deka liszt
  • 0.5 mokkáskanál
  • 2 nagy evőkanál cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 0.5 zacskó süőpor (elhagyható)

A töltelékhez

  • 4 darab nagy alma (legalább)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só, fahéj
  • 4 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Morzsold össze a vajat és a lisztet, add hozzá a cukrot és a sót is, majd gyúrj belőlük sima tésztát a tojássárgájával. (Hivatalosan nem kell bele sütőpor, de ha megnyugtat, tehetsz bele egy fél zacskóval, ahogy egy evőkanál tejfölt is.) Oszd a tésztát két adagra. Ha úgy érzed, hogy szükséges, akkor néhány evőkanál hideg vizet is tehetsz a keverékbe. Ha közben egy kicsit felmelegszik és megpuhul a tészta, az sem nem gond, így az egyik felét könnyen bele tudod dolgozni a kerek formába. Ám ezek után 15 percre mindenképpen tedd a hűtőbe, mert hidegen kell a sütőbe kerülnie, hogy végül tökéletes állaga legyen. 

A töltelékhez egy evőkanál vajra dobd rá a megtisztított almakockákat, add hozzá a cukrot, egy csipet sót . Ha fedő alatt egy kicsit megpuhult, akkor keverd el benne a keményítőt. Néhány perc keverés után tedd félre hűlni.

Nyújtsd ki a tészta másik felét, ez lesz majd a pite teteje. Ha szeretnéd, nyugodtan vághatod csíkokra és készíthetsz rácsos borítást, de bármilyen, kiszúróval készült tésztaformákkal dekorálhatod.

Amikor a tészta és a töltelék is hideg, állítsd össze a süteményt: tölsd az alapra a tölteléket és borítsd a tetejére a tésztát. Kend meg egy kis tojással a tetejét, majd süsd meg a sütőben (sütőtől függően) nagyjából harminc perc alatt.

 

A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul

Ez volt az első süti, amit egyedül is el tudtam készíteni tíz évesen, a recept kőbe van vésve, ezzel nem variálok, még eltűnne a megszokott íz.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Almás szendvicssüti: egy kevés szerecsendióval és lime-mal tettük még izgalmasabbá

Ha almás sütiről van szó, nem csak a fahéjban érdemes gondolkodnod. Minden keleti fűszer remek mellette, ahogy a vanília, mazsola és akár egy kevés citrom és lime is. Itt egy egyszerű kevert süti alapja készült el egy gyors sajtkrémmel.

2021. augusztus10., 10:52

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Tél és nyár fúziója: forró sült alma ropogós töltelékkel és fagyival

Nemcsak dióval, hanem ezzel a vegyes, ropogós töltelékkel is készíthetsz sült almát. Nekünk ebben a változatban a vaníliás-vörös áfonyás a kedvencünk, ami ha felnőtteknek készül, egy kevés konyakot is kaphat ízesítőként.

2020. november15., 06:04

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek