A legegyszerűbb almás pite elkészítése a kezdő cukrászoknak is simán menni fog

Az almás pite Anglia találmánya; majdnem 600 éves desszert, mégis az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, ahol néhány területen Cheddar sajttal is tálalják. Egyes források szerint az első pitéhez hasonló édesség az ókori Egyiptomban készült. Akárhogy is, legnagyobb rajongói azt vallják: langyosan, fagylalttal az igazi. Most egy olyan receptet mutatunk be, amit kezdőként is simán bevállalhatsz, mert a tészta összedolgozásánál nagyobb feladat nem lesz benne.

Almán kívül készítheted rengeteg más gyümölccsel: barackkal körtével és akár meggyel is, és természetesen a fűszerek között is rengeteg variáció létezik a gyömbértől szegfűszegen át egészen a szerecsendióig. Eredeti változatában egyébként nem volt cukor, hiszen az hosszú időn keresztül luxuscikknek számított. A holland verzióban kötelező a fahéj és a citromlé, a svéd pitéhez pedig a tésztaalap morzsás változatát használják.

Magyarországon talán a tejfölös, tojásos, sütőporos tésztaváltozat a legnépszerűbb, amiből szintén abbahagyhatatlan desszertek készülnek a nagymamák süteménygyáraiban, hatalmas tepsikkel, gigaméretű kockákra vágva. Ez a mai változat az övékénél egyszerűbb, vékonyabb tésztával készülő desszert lesz, rengeteg finom és sűrű töltelékkel. 

Vaníliafagylalttal az igazi.
Vaníliafagylalttal az igazi.Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 20 deka hideg vaj
  • 35 deka liszt
  • 0.5 mokkáskanál
  • 2 nagy evőkanál cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 0.5 zacskó süőpor (elhagyható)

A töltelékhez

  • 4 darab nagy alma (legalább)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só, fahéj
  • 4 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Morzsold össze a vajat és a lisztet, add hozzá a cukrot és a sót is, majd gyúrj belőlük sima tésztát a tojássárgájával. (Hivatalosan nem kell bele sütőpor, de ha megnyugtat, tehetsz bele egy fél zacskóval, ahogy egy evőkanál tejfölt is.) Oszd a tésztát két adagra. Ha úgy érzed, hogy szükséges, akkor néhány evőkanál hideg vizet is tehetsz a keverékbe. Ha közben egy kicsit felmelegszik és megpuhul a tészta, az sem nem gond, így az egyik felét könnyen bele tudod dolgozni a kerek formába. Ám ezek után 15 percre mindenképpen tedd a hűtőbe, mert hidegen kell a sütőbe kerülnie, hogy végül tökéletes állaga legyen. 

A töltelékhez egy evőkanál vajra dobd rá a megtisztított almakockákat, add hozzá a cukrot, egy csipet sót . Ha fedő alatt egy kicsit megpuhult, akkor keverd el benne a keményítőt. Néhány perc keverés után tedd félre hűlni.

Nyújtsd ki a tészta másik felét, ez lesz majd a pite teteje. Ha szeretnéd, nyugodtan vághatod csíkokra és készíthetsz rácsos borítást, de bármilyen, kiszúróval készült tésztaformákkal dekorálhatod.

Amikor a tészta és a töltelék is hideg, állítsd össze a süteményt: tölsd az alapra a tölteléket és borítsd a tetejére a tésztát. Kend meg egy kis tojással a tetejét, majd süsd meg a sütőben (sütőtől függően) nagyjából harminc perc alatt.

 

A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul

Ez volt az első süti, amit egyedül is el tudtam készíteni tíz évesen, a recept kőbe van vésve, ezzel nem variálok, még eltűnne a megszokott íz.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Isteni desszert, amit nyári almából is összedobhatsz: almás-fahéjas morzsasüti

Gyorsan elkészül, és nem kell mellette állnod: csak összeállítod a tésztát egy aprítógépben, majd ropogósra sütöd az almaszeletek tetején.

2021. augusztus11., 12:52

Alma-körte morzsasüti – egy kanál citromfagylalt is elfér a tetején

A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.

2020. szeptember18., 06:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Grillezettalma-saláta – joghurtos öntettel és pirított dióval lesz a legfinomabb

Grillezve egy kissé füstös aromát kap az alma, aminek ízét tökéletesen kiegészíti a dió és a mogyoróvajjal feltuningolt joghurtos öntet.

2021. június5., 12:52

Legyen a desszerted egészségesebb: almás-fahéjas zabsütik

A csokitortával nekünk személyesen semmi gondunk, de ha háziorvosbarát desszertben gondolkodsz, ez a jó kis almás-fahéjas finomság lesz a kedvenced! Édesítővel és mézzel is készítheted, de akár barna cukorral is, ami izgalmas karamellás aromákat ad hozzá.

2021. március13., 10:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek