A legegyszerűbb almás pite elkészítése a kezdő cukrászoknak is simán menni fog

Az almás pite Anglia találmánya; majdnem 600 éves desszert, mégis az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, ahol néhány területen Cheddar sajttal is tálalják. Egyes források szerint az első pitéhez hasonló édesség az ókori Egyiptomban készült. Akárhogy is, legnagyobb rajongói azt vallják: langyosan, fagylalttal az igazi. Most egy olyan receptet mutatunk be, amit kezdőként is simán bevállalhatsz, mert a tészta összedolgozásánál nagyobb feladat nem lesz benne.

Almán kívül készítheted rengeteg más gyümölccsel: barackkal körtével és akár meggyel is, és természetesen a fűszerek között is rengeteg variáció létezik a gyömbértől szegfűszegen át egészen a szerecsendióig. Eredeti változatában egyébként nem volt cukor, hiszen az hosszú időn keresztül luxuscikknek számított. A holland verzióban kötelező a fahéj és a citromlé, a svéd pitéhez pedig a tésztaalap morzsás változatát használják.

Magyarországon talán a tejfölös, tojásos, sütőporos tésztaváltozat a legnépszerűbb, amiből szintén abbahagyhatatlan desszertek készülnek a nagymamák süteménygyáraiban, hatalmas tepsikkel, gigaméretű kockákra vágva. Ez a mai változat az övékénél egyszerűbb, vékonyabb tésztával készülő desszert lesz, rengeteg finom és sűrű töltelékkel. 

Vaníliafagylalttal az igazi.
Vaníliafagylalttal az igazi.Fotó: Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához

  • 20 deka hideg vaj
  • 35 deka liszt
  • 0.5 mokkáskanál
  • 2 nagy evőkanál cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 0.5 zacskó süőpor (elhagyható)

A töltelékhez

  • 4 darab nagy alma (legalább)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só, fahéj
  • 4 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Morzsold össze a vajat és a lisztet, add hozzá a cukrot és a sót is, majd gyúrj belőlük sima tésztát a tojássárgájával. (Hivatalosan nem kell bele sütőpor, de ha megnyugtat, tehetsz bele egy fél zacskóval, ahogy egy evőkanál tejfölt is.) Oszd a tésztát két adagra. Ha úgy érzed, hogy szükséges, akkor néhány evőkanál hideg vizet is tehetsz a keverékbe. Ha közben egy kicsit felmelegszik és megpuhul a tészta, az sem nem gond, így az egyik felét könnyen bele tudod dolgozni a kerek formába. Ám ezek után 15 percre mindenképpen tedd a hűtőbe, mert hidegen kell a sütőbe kerülnie, hogy végül tökéletes állaga legyen. 

A töltelékhez egy evőkanál vajra dobd rá a megtisztított almakockákat, add hozzá a cukrot, egy csipet sót . Ha fedő alatt egy kicsit megpuhult, akkor keverd el benne a keményítőt. Néhány perc keverés után tedd félre hűlni.

Nyújtsd ki a tészta másik felét, ez lesz majd a pite teteje. Ha szeretnéd, nyugodtan vághatod csíkokra és készíthetsz rácsos borítást, de bármilyen, kiszúróval készült tésztaformákkal dekorálhatod.

Amikor a tészta és a töltelék is hideg, állítsd össze a süteményt: tölsd az alapra a tölteléket és borítsd a tetejére a tésztát. Kend meg egy kis tojással a tetejét, majd süsd meg a sütőben (sütőtől függően) nagyjából harminc perc alatt.

 

A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul
A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul

Ez volt az első süti, amit egyedül is el tudtam készíteni tíz évesen, a recept kőbe van vésve, ezzel nem variálok, még eltűnne a megszokott íz.

Tovább »

Még több recept

Citromos-pestós csirke – tökéletes, pofonegyszerű nyári ebéd

A pesto nagyon könnyen megmenti a vacsorát, legyen szó melegszendvicsről, leves ízesítéséről vagy egy gyors, tésztás fogásról. A csirke tetején is remek, főleg egy nagy adag citromhéj és olvadt sajt társaságában.

június23., 10:44

Bacon, nektarin, mozzarella saláta

Mennyire egyszerű és mégis milyen finom ez a gyors saláta, amivel akkor is sikered lesz, ha eddig még a konyha környékén sem jártál.

június22., 12:52

Gyors almás kevert süti mini adagban – fahéjjal és dióval a tetején még finomabb

Ehhez az almás finomsághoz nem is kell más, csak egy közepes aprítógép – ebben az egész tésztát klasszul eldolgozhatod, így 5 perc alatt megvannak az előkészületek. Ha a diós változatnál egy kicsit fenszibb hangulatra vágysz, sós karamellszósszal, házi tejszínnel és hámozott mandulaszeletekkel tálald.

április10., 11:24

Fűszeres-almás csatni – a legjobb helye egy nagy szelet fokhagymás sertéssült mellett van

Ha csak egy szelet húst sütöttél krumplival, és egy perc alatt készítenél belőle valami nem mindennapit, kanalazz rá egy nagy adagot ebből a csatniból, szórd meg rózsaborssal és fáradság nélkül készítettél egy izgalmas ebéded vagy vacsorát.

2020. szeptember25., 06:04

Izraeli kuszkusz-alma saláta – petrezselyemmel és gránátalmával még finomabb

Kedvenceink azok a fogások, amik egy diétás napon főételként, hedonista időszakban köretként is bevethetők. Ezek egyike ez a klassz, kuszkuszos fogás, ami tökéletes maradékmentő kaja arra az esetre is, ha maradt ebédről néhány szelet sült hús vagy hal.

2020. szeptember6., 06:04

Saláta köftegolyókkal és grillezett padlizsánnal – fokhagymás öntettel a legfinomabb

Ezek a keleti hangulatú fűszeres fasírtgolyók még finomabbak egy nagy adag friss, joghurtos padlizsánsaláta tetején.

június24., 10:44

Mustra