Erdélyi, tejfölös zöldbableves

Kegyetlenek vagyunk a zöldbabbal, nem rajongunk érte eléggé. Pedig igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után ez az egyik leghatásosabb zöldség, amivel tehetünk a rák megelőzéséért. Ráadásul viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz, viszont van benne egy jó adag B1-, B2- és C-vitamin, illetve jelentős az élelmirost-tartalma is.

Csinálj belőle levest egy kis kaporral és csomborral (azaz borsikafűvel), imádni fogod ősszel a hidegben. Egészséges és könnyű, pont elég vacsorára is.

Egy kis tejföl mehet a tejére, utána a rengeteg zöldfűszer.
Egy kis tejföl mehet a tejére, utána a rengeteg zöldfűszer.Fotó: Valenaphoto

Hozzávalók:

  • 0.5 kiló zsenge zöldbab
  • 1 liter alaplé vagy víz víz esetén 1 leveskocka is kell
  • 1 csokor csombor
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 pohár tejföl
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 2 darab felkockázott, friss paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk és kézzel darabokra vágjuk. Közben egy nagyobb fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a lisztet, majd egy kicsit megpirítjuk a keveréket.

Ha elkészült, mehet bele a pirospaprika, ráöntünk 2 deci hideg vizet (még jobb, ha alaplevet), utána simára keverjük. Ha már nem csomós, akkor jön bele a zöldbab és a maradék víz. A tűzre visszatesszük a fazekat, belerakjuk az alaplevet vagy a húsleveskockát, majd nagyjából negyedórán át főzzük. Ha a zöldbab megpuhult, akkor a levesbe tesszük a megmosott, nagyon kis kockákra aprított paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát.

Végül habard be úgy, hogy egy merőkanálnyi levest keverj el tejföllel, majd a keverék mehet vissza a forrásban lévő ételbe. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd. Elég, ha tálaláskor szórod rá a kaprot és a csombort.

 

Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk
Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk

A tesztgyőztes termék annyira bejövősnek bizonyult, hogy a tejfölösszájú kifejezés egészen új értelmet nyert, mire a kóstoló végére értünk.

Tovább »

Még több recept

Az abbahagyhatatlan csokis desszert: diós-csokis kocka

Ezt frankón nem lehet abbahagyni.

december16., 12:00

Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalács-fűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

november15., 10:44

Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald.

október21., 10:44

Whiskys-étcsokis trüffel – ajándékba és vendégvárónak is elkészítheted

A felnőttek nagyon fognak örülni egy-egy ilyen finomságnak, ha pedig gyerekek is lesznek, csináld duplán, és alkohol helyett egy kis Nutellával üsd fel.

december12., 10:40

Egyszerű kapros lazackrém – kekszeken, barna kenyéren és zöldségfalatkák tetején is finom

A jó vendégváró hamar elkészül, de kicsit azért különleges, ünnepek környékén pedig egy kicsit fenszi is. Ez a lazackrém olyan rapid finomság, ami az összes feltételt könnyedén kipipálja.

december16., 11:24

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

november19., 10:40

Mustra