Erdélyi, tejfölös zöldbableves

Kegyetlenek vagyunk a zöldbabbal, nem rajongunk érte eléggé. Pedig igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után ez az egyik leghatásosabb zöldség, amivel tehetünk a rák megelőzéséért. Ráadásul viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz, viszont van benne egy jó adag B1-, B2- és C-vitamin, illetve jelentős az élelmirost-tartalma is.

Csinálj belőle levest egy kis kaporral és csomborral (azaz borsikafűvel), imádni fogod ősszel a hidegben. Egészséges és könnyű, pont elég vacsorára is.

Egy kis tejföl mehet a tejére, utána a rengeteg zöldfűszer.
Egy kis tejföl mehet a tejére, utána a rengeteg zöldfűszer.Valenaphoto

Hozzávalók

  • 0.5 kiló zsenge zöldbab
  • 1 liter alaplé vagy víz víz esetén 1 leveskocka is kell
  • 1 csokor csombor
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 pohár tejföl
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 2 darab felkockázott, friss paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk és kézzel darabokra vágjuk. Közben egy nagyobb fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a lisztet, majd egy kicsit megpirítjuk a keveréket.

Ha elkészült, mehet bele a pirospaprika, ráöntünk 2 deci hideg vizet (még jobb, ha alaplevet), utána simára keverjük. Ha már nem csomós, akkor jön bele a zöldbab és a maradék víz. A tűzre visszatesszük a fazekat, belerakjuk az alaplevet vagy a húsleveskockát, majd nagyjából negyedórán át főzzük. Ha a zöldbab megpuhult, akkor a levesbe tesszük a megmosott, nagyon kis kockákra aprított paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát.

Végül habard be úgy, hogy egy merőkanálnyi levest keverj el tejföllel, majd a keverék mehet vissza a forrásban lévő ételbe. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd. Elég, ha tálaláskor szórod rá a kaprot és a csombort.

 

Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk

A tesztgyőztes termék annyira bejövősnek bizonyult, hogy a tejfölösszájú kifejezés egészen új értelmet nyert, mire a kóstoló végére értünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

2021. október24., 10:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Hétvégére tökéletes: karalábés, tejszínes csirkeraguleves

Az sem baj, ha marad belőle másnapra, mert ez a leves akár másnaposan is tökéletes.

2021. november21., 07:32

Ezt a remek, húsos ragulevest dobd össze a hétvégén!

Citrommal és tárkonnyal ízesítettük ezt a remek ragulevest, amit ha még gazdagabbá tennél, egy kis házi csipetkét is főzz bele.

2021. október24., 07:32

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Toszkán leves articsókával és parmezánnal – ezt fél óra alatt összedobod

Ha szereted az olasz fogásokat, de spórolnál a szénhidrátokkal, akkor neked találták ki ezt a remek, zöldséges levest. Azt nem állítanánk, hogy a burgonyás finomságból teljesen hiányoznak majd a kalóriák, de semmi pasta, semmi pizza, csak rengeteg zöldség és kétféle sajt adja a leves gerincét, így nyugodtan mehet a házi szakácskönyv egészséges receptek fejezetébe.

2021. október5., 09:20

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek