Erdélyi, tejfölös zöldbableves

Olvasási idő kb. 2 perc

Kegyetlenek vagyunk a zöldbabbal, nem rajongunk érte eléggé. Pedig igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után ez az egyik leghatásosabb zöldség, amivel tehetünk a rák megelőzéséért. Ráadásul viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz, viszont van benne egy jó adag B1-, B2- és C-vitamin, illetve jelentős az élelmirost-tartalma is.

Csinálj belőle levest egy kis kaporral és csomborral (azaz borsikafűvel), imádni fogod ősszel a hidegben. Egészséges és könnyű, pont elég vacsorára is.

Egy kis tejföl mehet a tejére, utána a rengeteg zöldfűszer.
Egy kis tejföl mehet a tejére, utána a rengeteg zöldfűszer.Valenaphoto

Hozzávalók

  • 0.5 kiló zsenge zöldbab
  • 1 liter alaplé vagy víz víz esetén 1 leveskocka is kell
  • 1 csokor csombor
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 pohár tejföl
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 2 darab felkockázott, friss paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk és kézzel darabokra vágjuk. Közben egy nagyobb fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a lisztet, majd egy kicsit megpirítjuk a keveréket.

Ha elkészült, mehet bele a pirospaprika, ráöntünk 2 deci hideg vizet (még jobb, ha alaplevet), utána simára keverjük. Ha már nem csomós, akkor jön bele a zöldbab és a maradék víz. A tűzre visszatesszük a fazekat, belerakjuk az alaplevet vagy a húsleveskockát, majd nagyjából negyedórán át főzzük. Ha a zöldbab megpuhult, akkor a levesbe tesszük a megmosott, nagyon kis kockákra aprított paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát.

Végül habard be úgy, hogy egy merőkanálnyi levest keverj el tejföllel, majd a keverék mehet vissza a forrásban lévő ételbe. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd. Elég, ha tálaláskor szórod rá a kaprot és a csombort.

 

Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk

A tesztgyőztes termék annyira bejövősnek bizonyult, hogy a tejfölösszájú kifejezés egészen új értelmet nyert, mire a kóstoló végére értünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gazdag leves hétvégére babbal, csülökkel és savanyú káposztával

Csak tedd fel ezt a levest, olvass el néhány izgalmas cikket félóra alatt, és már tálalhatod is.

2021. november13., 06:04

Egyszerű és elegáns fogás: szarvasgombás burgonyakrémleves

A krumplileves egészen addig egy remek menzás és hó végi recept, amíg nem kerül bele egy kevés szarvasgombaolaj és tejszín. Utána már az ünnepi asztalon is gond nélkül megállja a helyét.

2021. november17., 07:04

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

2021. október24., 10:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Hétvégi, húsos leves könnyű változatban: brokkolikrémleves napon szárított sonkával

Ha nem ennél túl sok húst, de azért nem spórolnád ki a fogásaidból, ezt a remek levest próbáld ki! Arra érdemes figyelned, hogy a levesbetétnek használt sonkát falatnyi darabokra vágd, mert evés közben a kanállal már nem tudod majd szétvágni a darabokat. Ha olasz vagy spanyol sonka nincs kéznél, használj füstölt halat, azzal is finom lesz.

2021. október31., 06:20

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek