Erdélyi, tejfölös zöldbableves

Kegyetlenek vagyunk a zöldbabbal, nem rajongunk érte eléggé. Pedig igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után ez az egyik leghatásosabb zöldség, amivel tehetünk a rák megelőzéséért. Ráadásul viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz, viszont van benne egy jó adag B1-, B2- és C-vitamin, illetve jelentős az élelmirost-tartalma is.

Csinálj belőle levest egy kis kaporral és csomborral (azaz borsikafűvel), imádni fogod ősszel a hidegben. Egészséges és könnyű, pont elég vacsorára is.

Egy kis tejföl mehet a tejére, utána a rengeteg zöldfűszer.
Egy kis tejföl mehet a tejére, utána a rengeteg zöldfűszer.Fotó: Valenaphoto

Hozzávalók:

  • 0.5 kiló zsenge zöldbab
  • 1 liter alaplé vagy víz víz esetén 1 leveskocka is kell
  • 1 csokor csombor
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 pohár tejföl
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 2 darab felkockázott, friss paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk és kézzel darabokra vágjuk. Közben egy nagyobb fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a lisztet, majd egy kicsit megpirítjuk a keveréket.

Ha elkészült, mehet bele a pirospaprika, ráöntünk 2 deci hideg vizet (még jobb, ha alaplevet), utána simára keverjük. Ha már nem csomós, akkor jön bele a zöldbab és a maradék víz. A tűzre visszatesszük a fazekat, belerakjuk az alaplevet vagy a húsleveskockát, majd nagyjából negyedórán át főzzük. Ha a zöldbab megpuhult, akkor a levesbe tesszük a megmosott, nagyon kis kockákra aprított paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát.

Végül habard be úgy, hogy egy merőkanálnyi levest keverj el tejföllel, majd a keverék mehet vissza a forrásban lévő ételbe. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd. Elég, ha tálaláskor szórod rá a kaprot és a csombort.

 

Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk
Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk

A tesztgyőztes termék annyira bejövősnek bizonyult, hogy a tejfölösszájú kifejezés egészen új értelmet nyert, mire a kóstoló végére értünk.

Tovább »

Még több recept

Különleges almás édesség: sós karamell és alma, ropogós zabbal

Ha már minden mindegy, egy kevés hideg, nagyon kicsit édesített házi tejszínt vagy vaníliafagyit is tehetsz a meleg morzsasüti tetejére.

október17., 11:24

A palacsinta és a pite szerelemgyereke: körtés-mogyorós clafoutis

Sós karamellel és vaníliafagyival is finom.

október17., 10:44

Meleg burgonyasaláta ropogós baconnel

Hívjuk csak salátának, akkor könnyebben lecsúszik.

október9., 11:26

Az előételek új dimenziója: körte borban, áfonyás raguval

Egy kis crème fraîche teszi igazán felejthetetlenné.

október11., 10:40

Van élet a cukros paradicsomleveseken túl – itt egy zelleres változat!

Van jobb a cukros-menzás vonalnál. Vagy legalább olyan jó.

október9., 10:52

Tökéletes őszi vacsora: Gesztenyés-húsos tészta

Van élet a gesztenyepürén túl.

október11., 11:30

Mustra