Sülttök-csíkok parmezánnal

Ez a fogás izgalmas köretnek is kiváló, filmezéshez is jobb, mint a csipsz, de ha vendégek jönnek, akkor tunkolni is remek a tök-fries, amit egy kis parmezánnal érdemes feldobni, miután elkészült. További előnye, hogy a legkétbalkezesebb szakácsok sem tudják elrontani.

A sütőtök állaga kicsit más, mint a burgonyáé, sülve se ugyanazt várd tőle. Sokkal kevésbé semleges, édesebb és izgalmasabb köret lesz a krumplinál.

GettyImages-611187834
bhofack2

Rendszertani fun fact: az édesburgonya íze hasonlít a sült tök ízéhez, de ezenkívül nem sok közük van egymáshoz. A burgonyához pedig végképp semmi.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kisebb darab sütőtök vagy pézsmatök
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Vágd hasábokra, majd áztasd legalább egy fél órán át a zöldségszeleteket. Ha ezek után, már szárazon kukoricakeményítőbe fogatod, az segít abban, hogy végül ropogósabb legyen. Ha sütőben sütöd, legyen helyük szépen elterülni, mert ha egymáson sülnek, puha lesz a végeredmény. Akár sütőrácsra és sütőpapírra is teheted, ezek közül több is mehet egymás alá.

Önmagában, egy kis sóval is finom, de egy kis cayenne-bors, fokhagymapor és parmezán is nagyon jól áll neki.

Így készíts tökéletes tököt! Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Fokhagymás karaj fűszeres édesburgonya-pürével

Nem is olyan nehéz egy klasszikus kedvencből egy-egy finomságot összedobni, elég egy-egy szezonális zöldségből készült köret és néhány olyan fűszer, ami leginkább az adott évszakra jellemző. Ha van időd, egy nagy adag édesburgonyacsipszet is érdemes összedobnod a fogás mellé.

2021. október16., 07:32

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

2021. szeptember24., 11:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Heti sajtos-tejfölös: spenótos karfiol burgonyával

Nálunk valahogy mindig marad néhány nagyobb főtt burgonya a saláta készítése után. Ha te is túlgondolod a burgonyamennyiséget néha, a felkarikázott darabokat remekül felhasználhatod egy csípős lecsóban, vagy akár egy-egy olyan remek fogásban is, mint a mai. Könnyű vacsoraként és köretként is tökéletes.

2021. október26., 10:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek