Sétáld be velünk az Országos Kéktúrát!

Negyven éve, 1979 nyarán indult útnak Rockenbauer Pál és kilencfős stábja, hogy mintegy két és fél hónap alatt teljesítsék az akkori Kéktúrát és közben rögzítsék is az itt tapasztalt élményeiket. A kétéves előkészítés után kezdődő forgatás eredménye egy 35-40 perces epizódokból álló, sajátos hangulatú ismeretterjesztő dokumentumfilm-sorozat lett: megszületett a Másfélmillió lépés Magyarországon.

A sorozat célja az ismeretterjesztés mellett a túrázókedv felkeltése volt – a készítők így nemcsak a természeti kincseket, de a természettel együtt élő embert, a helyi műemlékeket, geológiai érdekességeket is bemutatták alkalmi és állandó szakértők segítségével – testközelből, az „egyszeri” túrázó szemszögéből. Tehették: a stáb tagjai között nem volt rendszeres túrázó/természetjáró.

...amit mi tízen megcsináltunk, azt – bízvást állíthatjuk – bárki megteheti

– mondta erről Rockenbauer.

A túra élményeiből készített sorozat külön érdeme, hogy hiányzik belőle a kedvcsinálás mellé kívánkozó hurráoptimizmus. A készítők dokumentálták nemcsak a túra legszebb pillanatait, de a demográfiai problémákat, és a turizmust kiszolgáló infrastruktúra hiányosságait sem hallgatták el. Jellemző például, hogy az első részben a turistaházi hideg fürdővíz miatt bosszankodó Rockenbauertől így veszi át a szót a narrátor, Sinkó László:

„(…)Összegezve ilyen derékalj, ennyi szúnyog és ilyen hideg víz az erdőben fölvert sátorban is van, a magunk sütötte szalonnás rántotta pedig ott kitelik 10 forintból. Itt – hiszen ez másodosztály, harmincba kerül.”..

Az 1981-tól tévéképernyőre kerülő epizódok hangulatát Sinkó László egyedi orgánuma, és a Muzsikás együttes által feljátszott, moldvai csángó népdal keserves-édes dallama is alapjaiban határozta meg. A sorozat (és a folytatás, az ...és még egymillió lépés) rendezőjét, Rockenbauert nemcsak a magyar tévés természetfilmezés úttörőjeként ismerik el: a túrázó közösség is tisztelettel emlékszik a tragikus körülmények között elhunyt szakemberre. Az Országos Kéktúra ma 27 különböző hosszúságú szakaszból áll, és bár nem egyezik százszázalékosan a Rockenbauerék által bejárt útvonallal, kéktúrázni ma sem lehet úgy, hogy ne jutna eszünkbe az Indulj el egy úton.

Az Országalbum felhasználóinak a Kéktúra útvonalához kapcsolódó vagy a túra kapcsán felkereshető nevezetességeket mutató képeiből válogattunk, egyet-egyet a 27 szakasz mindegyikéhez. ( A képeket az azok mellett feltüntetett licenszek alapján használtuk.)

Rockenbauerékhez hasonlóan keletről nyugatra (így a szakaszok fordított sorrendjében) haladva kirándulunk. A képre kattintva galéria nyílik. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek