Khal Drogo nem csak gyilkolni tud: avagy kicsoda valójában Jason Momoa?

Khal Drogoként és Aquamanként látjuk, miközben talán nem is tudjuk, kicsoda ő valójában. Mielőtt Hollywood harcost és szuperhőst faragott volna belőle, csak egy egyszerű férfi volt egy iowai kisvárosból. Anyja egyedül nevelte, aki a művészeteken, zenén, sziklamászáson és deszkázáson keresztül mély benyomást gyakorolt rá. Ezért lett kalandor. És nem csak Khal Drogoként.

Talán nem is annyira a mi hibánk, ha Jason Momoára vademberként tekintünk: leghíresebb szerepeiben így láthattuk. Khal Drogo volt, Trónok harca dothraki seregének vezére, Aquaman, a vízi világ üdvöskéje, Conan, aki megdönthetetlen harcművészetével revansot vesz a gyerekkorában meggyilkolt apjáért.

Momoa azon kívül, hogy tulajdonképpen tényleg tökéletesen ábrázolja az ormótlan, lelketlen, nagydarab vadembert, egy igen sokrétű személyiség, amiről - majdnem biztos - nem tudsz.

A vadon hívó szava

A színész és családja a Los Angelestől nem messze található Topanga-kanyonban lakik, egy hatalmas birtok tulajdonosai. 10 éves fiával és 11 éves lányával, és feleségével életük sokat változott, miután 2017-ben mozikba került az Igazság Ligája. Habár Khal Drogoként ismert volt korábban is, mégis akkor vált széles körben kedvenccé: a véres sorozatot elkerülő gyermekek félistene lett, akik Aquamanért éltek-haltak. De Momoa nem az, aki szupersztárként éli az életét. Ezt mi is láthatjuk: az sem meglepő, ha szakadt, gyűrött pólóban járja a várost. Az Esquire-nek elmondta:  "Ha a gyermekeimmel látsz, teljesen más leszek. Nem akarom, hogy ezzel kelljen törődniük.

Csak Apa vagyok számukra.

Momoa mindig az egyszerűségre törekedett. Egy korábbi kijelentése szerint még mobiltelefonja sem volt sokáig. Hatalmas sztár: nők bálványa, férfiak példaképe, ezek mellett még a valaha született legnagyobb dothraki harcos. Mégis, a hawaii színész akkor sem élte a celebek életét, mikor már mindenki szuperhőse lett. Számára, aki a Csillagkapu: Atlantisz előtt éveket töltött egy lakókocsiban Valenciában, sokkal fontosabb dolgok is léteznek.

Feleségével, Lisa Bonettel. Vagy ahogy ő hívja: "My Ohana".
Feleségével, Lisa Bonettel. Vagy ahogy ő hívja: "My Ohana".Alberto E. Rodriguez / Getty Images Hungary

Vadember a porcelánmúzeumban

“A kedvenc filmjeim azok, amikről lerí, hogy brutálisan nehéz forgatni őket” , mondja a fenti interjúban. “Az eső, a sár, a piszok - mind-mind könnyebbé teszi a színészetet. Hét hónapig voltam egy zöld teremben, mozgatva a kezemet a semmire”, emlékezik vissza az Igazság Ligája-filmek forgatására. Bevallása szerint igazi kihívás volt számára: inkább részesíti előnyben a kinti terepet, kézzel fogható való dolgokkal, legyen ez akár művér, amely teljes testét beteríti. A Trónok harca esetén ebben nem volt hiány.

Fontos számára a díszlet, vagy egy-egy tárgy, aminek segítségével jobban fel tudja építeni az eljátszott karaktert. A zöld háttér előtt pedig sokkal nehezebb egy színész élete: habár ma már gyakran a forgatáson elkészítenek egy élőképet a végleges vázlatról, mégis a számítógépes animációk miatt létrehozott, mesterséges fénnyel beborított stúdió gátat szab a teljes átszellemülésnek. Talán ezért sem véletlen, hogy Momoa, habár ő mentette meg a totális érdektelenségtől az Aquamant, mérföldekkel emlékezetesebb volt Khal Drogoként.

Az érzékeny Khal

Jason Momoa jelenség. Nem az a színész, aki pojácává, magamutogató, hatásvadász, élvhajhász életet él. Háza és birtoka egy különleges, ősi hangulatot áraszt. Az udvaron áll egy deszkapark, mászófal, és egy életnagyságú indián sátor. Na, és persze a lakókocsi, ami oly sok ideig otthonául szolgált. Gyerekei mezítláb rohangálnak az udvaron, Momoa pedig úgy tűnik, teljes harmóniában van a környezetével.

A lazaság mintaképe.
A lazaság mintaképe.PG/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Ezért is mozog annyira otthonosan a Netflix-sorozatában: a Frontier már a harmadik évadját rója, és a prémvadászok közegét mutatja be az 1700-as években. Momoa, aki alapvetően a természet közelségét kifejezetten szereti - vadászként és építőként nőtt fel - igazán magáénak érzi a történetet. Ennek oka az is, hogy a vadember ezúttal eggyel több dimenziót kapott. De az Esquire-nak adott interjúban bevallja:

Legtöbbször nem azzal bíznak meg, hogy érzelmes dolgokat játsszak el.

Ugyanakkor a sorozat a második évadában egy komoly drámai szálat is érint: mikor a főszereplő Declant megkínozzák, elmondja az igazságot felesége és fia haláláról. "Apaként végighallgatni ezt a sok szörnyűséget arra kényszerít, hogy lemenj oda, ahol érzelmileg szétbombázod magad."

Momoa nem csak színész: az állandó alkotásvágy szunnyad benne. A Pride of Gypsies egy általa alapított kreatív produkciós cég, ami lelkes filmművészeket gyűjt csokorba, hogy különleges, nem megszokott módon tálalják a filmművészet újabb remekeit. Ez sokrétűen mutatkozik meg: leginkább a régivágású filmezést támasztják fel: a fények, a hangok, kameramozgások úgy mesélik el a történetet, ahogy azt régen megszoktuk. Ezeket a rövidfilmeket megnézve már egészen átalakul az a harcos behemót, akit megismertünk Jason Momoában. És főleg elfelejted, kicsoda is Khal Drogo, ha megnézed az alábbi videót.

Canvas of My Life from Pride of Gypsies on Vimeo.

A fenti videóban lelkesedéssel mesél gyerekkoráról, apaságáról, a családjával való szoros és életfontosságú kapcsolatáról. Mesél arról, hogyan nevelte fel anyja egyedül, akinek művészi kifejezésmódját figyelve vált ő is hasonlóvá: egy alkotni vágyó álmodózóvá. Mesél a sziklamászásról, ami segített neki, hogy eleressze összes bizonytalanságát, félelmét, bízva önmagában.

Szívesen látnám, ahogy az egész világ sziklát mászik. Én ilyenkor összepakolom az életemet, és a hátamra veszem. Szabadnak érzem magam, hogy bolyongjak.”

Beszél arról, hogy a hírnév és a hírességek élete megijeszti: elveszi tőle azt a közeget, ahonnan legjobban inspirálódik. Messze viszi azokat, akikkel a legtöbb időt szeretne együtt tölteni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#BROMOA - HOW IS THIS HAPPENED? so, this is an unusual post, i always post just (boring?) pics and videos from my artwork (or something like that), not from my personal life, BUT i had a true BROMOA experience, haha. SO hell yeah, i've met the one and only khal drogo and this still freaks me out: just imagine, he is the hella BIGGEST MAN ALIVE lol, who had slept with daenerys targaryen the mother of dragons (or the dragon, since the last got episode, hush spoilers!). so he's rolling the new 'dune' adaptation here (since our country is the second hollywood yess), and of course why the heck not could we bump into him accidentally??? he's around in the city, HE IS BIG AF... of course the story is not that simple. i had to chase him (i'm not a freaky stalker, calm down). he posted things to his instagram story on friday, so i was like ‘falcon one to the base one’ - 'okay let's HUNT HIM'! of course the castle is always full of tourists, and i was quite hopeless in the crowd, and walking around, then had an idea: where a foreigner could go at 3pm there? bingo - to jamie oliver's restaurant (how about an english chef's italian restaurant in hungary, huh?)! several moments later i still couldnt see him. BECAUSE I HEARD HIS LAUGH from the restaurant. just imagine, you are indastreets, and suddenly you hear A LAUGH. a laugh what you can't mistaken with any other. "HELL YES", i turned around and there was him. HOLY FCKN Joseph Jason Namakaeha Momoa first on his name, son of the elder Momoa, the almost-king-but-died-too-soon king of the seven kingdoms! (yeah, he was aquaman too, but this movie was shit, sorry Jason, not your fault) i decided to wait for him, after like 45 mins he finished his lunch and walked out to his car. it was just a short moment, i didn't have enough time to catch him for a photo, so desperately i approached his car. he saw my hopeless face, so he gave me drogo's mercy - he jumped out and said (in his DEEP voice): "OKAY, let’s take a photo". there is no word for thank you in dothraki, but Jason, you were so nice, thanks! #BROMOA

Kristof Csabai (@kristofcsabai) által megosztott bejegyzés,

Jason Momoa nem változik. Csak a mi véleményünk róla, ha látjuk, milyen természetességgel lép a nyilvánosság elé, hogy mennyire távol áll tőle mindenféle manír, amely bevon ma már minden sztárt.

Felesége, Lisa Bonettel 2004-ben találkoztak: Momoa akkor még nem volt se híres szuperhős, se harcos. Erős kötelék és szerelem alakult ki közöttük, a 12 év korkülönbség ellenére. "Ami elképesztő Jasonban, hogy egy igazi férfi, aki kiáll a szerelemért és családjáért. És visszahat a saját sebeimre, apám hiányában találkozni egy ekkora termetű férfival, hihetetlen. Jason megtestesít egy egészen ritka példáját a mai férfiaknak - egy vezető, és nagylelkű", áradozik Bonet a Porter cikkében.

Mindezt bizonyítja a múlt heti találkozásom vele: a Várban jártam, amikor meghallottam jellegzetes, mély hangját egy étteremből (nem mindenkit áldott meg a sors egy ilyen orgánummal). Gondoltam, megvárom, míg befejezi az ebédet, és aztán támadom le egy közös fotóra. Ám amikor végzett, szinte egy szempillantás alatt a fekete kocsijában termett. Kétségbeesetten rohantam oda, ő pedig látva, hogy felé tartok, kiszállt, hogy képet lőhessek vele. Valahogy egy pillanatig sem éreztem, hogy egy sztár mellett állok. Ő tényleg csak egy srác Iowából. Meg amúgy szupersztár is, de ez mellékes.

Oszd meg másokkal is!
Mustra