Tökéletes palacsintát akarsz? Itt a 8 legjobb recept a nemzetközi palacsintanap alkalmából

A nemzetközi palacsintanap alakalmából összeszedtük receptadatbázisunk 8 legjobb darabját. Van itt klasszikus, amerikai, vegán, túrós és gundel, szóval lesz miből válogatni.

Nemzetközi palacsintanap. Hogy ez mi a szösz? Egy remek ünnep, ami minden évben valamikor február 3. és március 9. közé esik. A nemzetközi palacsintanap ugyanis mozgó ünnep, időpontja a húsvéttól függ: mindig éppen 47 nappal előzi meg azt. Oké, igazából ez a nap előttünk, magyarok előtt sem ismeretlen, a nemzetközi palacsintanap ugyanis húshagyókeddre, vagyis a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt előtti utolsó napra esik. Csak a britek ennek is inkább a hedonista oldalát fogták meg. Pont, mint a Bálint-napnak.

Persze húshagyókedden minden országban jellemző volt a dőzsölés, ez ugyanis az utolsó alkalom, amikor a böjt előtt szabadon lehetett húst, tojást és tejtermékeket fogyasztani. Ha ez utóbbi kettőhöz még hozzácsapjuk a kamrában árválkodó zsírt, máris logikus, hogyan lett a palacsintanap az angolszász országokban. A palacsinta egyébként ősi eledel, már 1439-ben említést tesznek róla brit források, ráadásul a húsvét hangulatával is könnyen találkozik, hozzávalói közül ugyanis a tojás a teremtés, a liszt a kenyér, a só az egészségesség, míg a tej a tisztaság szimbóluma.

Tökéletes palacsinta stúdióban című kompozíció
Tökéletes palacsinta stúdióban című kompozícióbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Kiderült az is, hogy azon túl, hogy a palacsinta praktikus, egyszerű, finom, és szimbolikusan a tiszta húsvéthoz járul, még egy csomó mókás programot is lehet hozzá kapcsolni. A britek például a nemzetközi palacsintanapon számos helyen rendeznek versenyfutást, ahol a résztvevők palacsintával teli forró serpenyővel a kezükben rohannak, és úgy igyekeznek elsőként a célba érni, hogy többször feldobják és elkapják a palacsintát. Ja, és elégetni nem ér. Kanadában (pontosabban Új-Fundlandon) pedig rohangálás helyett a kincskeresés és a jövőmondás szövődött a palacsintafogyasztás köré, ott ugyanis ezen a napon mindenféle apró tárgyat sütnek a tésztába, amely aztán megmutatja gazdája sorsát. Pénzérmét találni a palacsintában például gazdagságot jelent, a szög pedig azt, hogy az illetőből ács lesz. Vagy egy ács felesége. Ahogy kiadja.

Nálunk ugyan nincsenek ilyen klassz szokások, de palacsintát mi is tudunk sütni, ráadásul szeretjük is, szóval most összeszedtük az elmúlt évek legjobb díványos palacsintareceptjeit. Jó étvágyat hozzájuk.

Az alaprecept és a bónusz túrós töltelék

A kakaós, diós, fahéjas palacsinta mind remek, de kevés dolog ér fel egy jó túrós palacsintával. Katucikonyha receptje ebből mutat be egy remek változatot, ráadásul itt olvashatod a klasszikus palacsinta alapreceptjét is. Nyugi, ez nem a szódás, papírvékony, de száraz verzió lesz.

Az amerikai rokon

Az amerikai palacsinta a nálunk megszokottnál vastagabb, sütőporos verzió, amit nem betekerve, inkább nyakon öntve fogyasztanak. Elkészíteni pofonegyszerű, van is itt egy remek receptünk hozzá. Ennek egyébként van egy elég jó glutén- és tejmentes változata Steiner Kristóf ajánlásával.

Csavarj egyet a tésztán!

A palacsintatésztában az a jó, hogy a végtelenségig kombinálható. Itt banán került a tésztába, amihez aztán se töltelék, se szósz nem hiányzik, önmagában is csodás. Mondjuk, egy kis csoki még soha semmit nem rontott el. Itt pedig a jó sok vaníliával és citrommal ízesített ricottás palacsintatészta receptjét találod.

Töltsd, ahogy csak bírod

Nagy szerkesztőségi kedvenc volt az alkoholos és brutál vaníliás madagaszkári palacsinta, de szerettük a sima vaníliakrémes változatot is, és persze az überelhetetlen palacsintahungarikumot is: az igazi gundelt.

Ha pedig ennél is extrább kényeztetésre vágysz, akkor hozd előre a húsvétot, és nézd meg, mit tud ez a recept.

Oszd meg másokkal is!
Mustra