Ez a 10 legjobb vidéki étterem

A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját. Jó hír, hogy a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb, valamint az is, hogy nem egy régióban összpontosulnak a legjobb helyek.

A legjobb 20 étterem közé idén a Platán és a Kistücsök, a legjobb 10 étterem közé az Anyukám Mondta fért be, azonban a legifjabb séftehetséget és az ország leginnovatívabb konyháját is vidéken kell keressük. De melyik az ország legjobb 10 vidéki étterme?

Anyukám Mondta – Encs

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, valamint a saját készítésű szörpöknek is. Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

Dudás Szabolcs átveszi a díjat
Dudás Szabolcs átveszi a díjatFotó: Schumy Csaba dfpdfp.hu

Platán – Tata

A Platánban Pesti István séf bebizonyította, nem kell ahhoz népszerű turistacélpontnak lenni egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. A neves séf sikerre vitte a festői környezetben található éttermet. Az ebédmenü és a vacsorakínálat is színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon, a „magyar hozzávalók mindenekfelett” elvét itt a „minőség határok nélkül” írja felül. Kóstolhatunk itt Omaha-steaket és Szent Jakab-kagylót éppúgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet. Erős ázsiai behatás érzékelhető az étlapon, a klasszikus magyar ételek pedig kis kikacsintással jelennek meg, például „Harcsa­-Kárpáti”, „Esztiházy” és „Nem zserbó, dió” elnevezésekkel. Az igényesen tálaló séf a klasszikus fine dining világát idézi, csapatával pedig törekszik arra, hogy a világtrendnek megfelelően egyre több mindent termesszenek a saját kertjükben. Még sok ilyen felfogású éttermet elbírna a hazai vidék.

Kistücsök – Balatonszemes

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan éttermi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar kortárs konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája. A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy támogatja, és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával. Jahni László séf mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején Lyonban a Bocuse d’Or­on képviselte Magyarországot a szakácsverseny döntőjén.

Tiszavirág – Szeged

A dél­-alföldi régió legjobb étterme és Szeged városának gyöngyszeme a Tiszavirág. Az ugyanezen a néven futó butikhotelben találjuk az éttermet és a kávézót is, a belsőépítészet és a gasztronómia itt kéz a kézben jár. A fővárosi éttermekben is tapasztalatot szerzett Kurucz Attila séf konyhája egyszerre hagyománytisztelő és kreatív, felvállalva a helyi értékeket. Húsok széles spektrumát kínálja az étterem: többek között érlelt mangalicával, tanyasi gyöngytyúkkal, akasztói szikiponttyal, szivárványos pisztránggal, vadhúsokkal teljes az étlap. Esztétikus tálalások jellemzik a séf munkáját, és a legjobb éttermekre jellemző igényességgel készül a pogácsa vagy a marhaburger szalmakrumplival is. Szeged legizgalmasabb ebédmenü-ajánlatát itt találjuk. A Dining Guide 2019­ben a METRO támogatásával Kurucz Attila kortárs, újító modern magyar étlapját az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerte el.

A Tiszavirág étterem
A Tiszavirág étterem

Sauska 48 – Villány

Villány egyik gasztronómia célpontja kétségtelenül a Sauska 48. Bicsár Attila itt tűnt fel újra 2017­-ben a külföldön szerzett tapasztalatait követően, és alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. A Sauska borászat ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított. A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is. A kezdeti ételsorhoz képest (pl. zöldcitromos bárányleves, ceviche) egyre határozottabban a vidéki magyar konyha felé veszik az irányt, és marhahúsleves gyufatésztával, gombapaprikás, főzelékek, véres hurkával töltött fürj, szarvas vadasan, zsemlegombóccal szerepel az étlapon, könnyed és kifinomult újraértelmezésekben. Tokaji és villányi Sauska-borok kísérik a fogásokat.

Bistro Sparhelt – Balatonfüred

Balatonfüred fő turistaútvonalaiból kieső Sparhelt Bistro régóta Észak­-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide TOP100-­ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. A havonta változó étlapon üdvözlendő a törekvés a környékbeli alapanyagok használatára, de a regionalitás irányelvét indokolt esetben felülírja a minőségi alapanyag igénye, ezért akasztói szikipontyot éppúgy találunk az étlapon, mint wagyu marhát. A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a crėme brulée és a csokoládé mousse is.

Pajta – Őriszentpéter

Az őriszentpéteri Pajta a térség legizgalmasabb étterme. Egy igazi sikersztori az övék: folyamatosan bővítik az éttermet és a kertet, a 2017­-es séfváltással pedig egy igazán rátermett konyhafőnököt tudhat magáénak az étterem. A fiatal séf, Farkas Richárd fantáziadúsan és nagy szorgalommal él a vidékiség és természetközeliség adta lehetőségekkel. A korábban a Zónában és a MÁK­ban dolgozó ifjú tehetség tányérjain a skandináv szellemiség jegyében nagy számban jelennek meg a helyi alapanyagok, a Pajta kertjének, valamint a közeli erdők termései. Az ifjú séf a fővárosi életmódot cserélte egy természetközeli életre, ami visszaköszön az étterem kínálatában is. Az utóbbi időkben igazi gasztronómiai úti céllá vált az ő munkája által az Őrség. A modern technológia és a regionális gondolkodás eredménye egy izgalmas, gourmet menüsor, mindig az adott szezonhoz igazodva. A szomszédos országokból is érkeznek kifejezetten a Pajtába a vendégek, az étterem árai pedig a minőség tekintetében kifejezetten barátiak.

Macok – Eger

Az országszerte ismert egri bisztró bizonyítja, hogy az oldott elegancia és játékosság nem egymást kizáró tényezők, sőt Egerben és az Észak­-magyarországi régióban a Macsinka János séf vezette étterem megkerülhetetlen szereplő a vendéglátásban. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak. Az étlap ebben a kategóriában kifejezetten széles választékot kínál, az ebédmenü és az este kínált 4 vagy 6 fogásos degusztációs menü pedig az ország legjobb ár­-érték arányú ajánlatai közé sorolható.

Ilyen hangulatos a Macok
Ilyen hangulatos a Macok

Neked Főztem – Balatonfüred

Az étteremkalauz korábbi kiadásában még a zánkai Neked Főztem szerepelt a Top100 étterem között. A 2018 nyári, balatonfüredi nyitás azonban a Dining Guide tesztjei alapján a balatonfüredi formációt találta a legerősebbnek. A Neked Főztem jó példa arra, hogy egy jó ötletből hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni. A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel-lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt. Éppúgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.

Rév Csárda – Érsekcsanád

A Bács­-Kiskun megyei Érsekcsanád mindenképp megér egy kitérőt, ha igazi, hosszú évek alatt tökélyre fejlesztett bajai halászlére vágyunk. A stílusosan a Duna­-part mentén található étteremre nyugodtan mondhatjuk, hogy egy olyan csárda, ahol a napi leves kis piros fazékban érkezik az asztalra. Ez az a fajta vidéki vendéglő, amivel, ha tele lenne az ország, egészen más összképet mutatna a hazai gasztronómia. Az állandó kínálatban szerepel a remek ízű haltepertő, marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, pontyot pedig füstben sülve is kínálnak. A Rév Csárdában nem elírás az étlapon a „Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal”. A halászlébe a hal dunai halászoktól érkezik, és csakis házi tészta kerülhet bele, ezzel pedig méltó helyet vívott ki magának az étterem a listán.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.