Miért bölcsebb Yoda, mint Spock?

A geektársadalom talán legősibb vitája a Star Trek- és a Star Wars-rajongók állandó ellentéte abban a kérdésben, hogy vajon melyik legendás sci-fi franchise a jelentősebb alkotás. Kanadai tudósok erre a kérdésre egyelőre nem találtak még választ, azt viszont bebizonyították, hogy Yoda mester hasznosabb életvezetési tanácsadónak bizonyulna, mint Spock parancsnok.

A science fiction világán belül aligha találnánk a bölcsességet jobban megtestesítő karaktereket az apró termetű jedi mesternél és az Enterprise csillaghajó hegyes fülű, félvulkáni első tisztjénél. Yoda és Spock egyaránt a határtalan tudást képviselik, azonban míg az előbbi arra int, hogy érzelmeink fontos szerepet játszanak a gondolkodásban, utóbbi a puszta logikára alapozza hitvallását. De a valóságban vajon melyikük stratégiája bizonyulna hasznosabbnak a gyakorlati élet szempontjából? Az Ontario állambeli Waterloo Egyetem pszichológusainak nemrég publikált kutatása – melyet a Science Alert szemléz – többek közt erre is választ adhat.

Hasznosak vagy károsak érzelmeink?

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen szerepet játszanak érzelmeink a gondolkodási folyamatban. Igor Grossmann viselkedéspszichológus, a kutatás vezetője, elsősorban arra volt kíváncsi, miként segítenek az általunk átélt érzelmek abban, hogy képesek legyünk kellően „bölcs” tanácsokat adni és megfelelő érveket felállítani egy adott szituációban. Ennek kiderítése érdekében Grossmann és kollégái hat különböző kísérlet alkalmával több mint háromezer résztvevőt vizsgáltak meg. Az egyik kutatásban az alanyoknak naplót kellett vezetniük, melyben feljegyezték, hogy milyen kihívást jelentő élményben volt részük az adott nap alatt. Máskor azt kérték tőlük a tudósok, hogy meséljenek életük traumatikus eseményeiről, illetve számoljanak be egy, a kísérlet idején éppen aktuális geopolitikai esemény (jelen esetben az ukrajnai konfliktus) kapcsán megfogalmazódott érzelmeikről.

Yoda, a bölcs
Yoda, a bölcsNurPhoto / Getty Images Hungary

A résztvevők beszámolóit a tudósok aszerint vizsgálták meg, hogy azok mennyire felelnek meg a „bölcs érvelés” kritériumainak, és összehasonlították a bennük szerepet játszó érzelmek telítettségét és sokszínűségét. Mint a kutatók is megjegyezték, általában két különböző filozófiával találkozunk, mikor a bölcs gondolkodáshoz elvezető helyes stratégiát próbáljuk megtalálni. Az egyik azt tanácsolja, hogy zárjuk ki érzelmeinket a folyamatból, így azok nem zavarják meg egy adott szituációban hozott ítéletünk tisztaságát – ez az, amit a sztoikus Mr. Spock, a logika és az érzelemmentesség apostola képvisel. A másik hozzáállás, melynek eredményességéről Yoda próbálja meggyőzni a mocsárban ragadt Luke Skywalkert, azt vallja, hogy érzelmeink felismerése és hasznosítása nagyban segíthet érveink mérlegelésében, így azok inkább előremozdítják, mintsem hátráltatnák gondolkodásunkat.

A vázolt kísérletek eredménye a bölcs jedi mesternek ad igazat a kérdésben. Grossmann és munkatársai úgy találták, hogy érzelmeink egy adott helyzetben átélt sokasága rengeteg tapasztalatot nyújt számunkra a jövőre nézve. Ezek elraktározva ugyanis sikerrel hasznosíthatóak lesznek, mikor a későbbiek során hasonló szituációval kerülünk szembe. Úgynevezett életbölcsességünk a hasonló élményekből épül fel, melyeknek jelentős magját adják az érzelmi síkon nyert tapasztalataink. Érdemes tehát az érzelmeinkre hallgatni, ahhoz hogy – mint a jelen küzdelemben alulmaradt hegyes fülű Csillagflottatiszt mondaná – minél hosszabb és eredményesebb életet élhessünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra