6 vígjáték, ami előtt tele hassal bambulhatsz karácsony délután

Talán te is úgy vagy vele, hogy miközben egész évben fel-alá rohangálsz a teendőiddel, és keresed a pénzt, mint a güzü, vágyakozó szívvel várod az ünnepeket, amikor mondjuk, be lehet pótolni a régen listára írt filmeket, vagy épp jókat lehet nevetni a családdal a képernyő előtt.

Így összeszedtük a 2010 után készült legjobb vígjátékokat, amelyeknek létezése nem fog meglepetést okozni, mert kasszát robbantottak, és azóta is előszeretettel vetíti őket valamelyik tévécsatorna. Viszont igyekeztünk nem az altesti poénoktól hemzsegő, agyatlan komédiákat elővenni, hanem azokat, amelyeken valóban szórakozni lehet, még akkor is, ha csak bambulni akarsz kifelé a fejedből.

Kingsman: A titkos szolgálat

Nagyot robbant az újkori James Bond mintájára készült akciófilm, amelyben kifinomult, titkos kütyükkel gyilkolnak halomra ügynököket, és természetesen a világot is megmentik. A rendező Matthew Vaughn egyébként egyszer egy bárban üldögélt barátjával, és arról beszélgettek: a kémfilmek manapság túl komolyak lettek, kéne csinálni egy véresen vicceset. Nyélbe is ütötték a bizniszt, Colin Firth pedig hamarosan csatlakozott is a projekthez. Még elvileg Leo DiCaprio is hírbe lett hozva aztán a főgonosz szerepével, de aztán ezt Samuel L. „Motherfucker” Jackson vitte el. Az őrülten vicces sztori pedig megindulhatott hajmeresztő hullámvasútján – aki nem látta, csak nézzen bele az alábbi ízelítőbe!

Bambulásfaktor: 83/100

Vakbélszétröhögési arány: 1:3

Agyelernyesztő funkció: véresen magas.

Deadpool

Nagyon kellett már az is, hogy valaki jól odaszurkáljon a szuperhősfilmeknek. Halálosan komolyak és halálosan unalmasak voltak néha. Mindig városokat romboltak le, földönkívülieket és nonszensz ámokfutókat kergettek meg, és tulajdonképpen az égvilágon senki nem lepődött már meg azon, hogy mi is történik ezekben a tucattörténetekben. Aztán jött Deadpool, aki jól odamondott, persze ízesen káromkodva, tabut döngetve, szóval ha már jött, akkor dübörögve érkezett. Na persze eközben azért ez a film is ugyanazokat a köröket futja le, merthogy itt is van egy főgonosz, aki... szóval, akit a megtekintés után el is felejtesz, de legalább kárpótol bennünket Ryan Reynolds azzal, hogy a látványos harcok közben egysoros beszólásaival szórakoztat minket. Na persze azért messze nem tökéletes ez a film se, de azért valljuk be: kellett már az utóbbi években egy jó akcióvígjáték.

Bambulásfaktor: 88/100

Vakbélszétröhögési arány: 1:2

Agyelernyesztő funkció: zúzósan magas.

Családi üzelmek

Szinte nem tudnánk azzal vitatkozni, hogy az elmúlt évek legfergetegesebb vígjátéka ez, ami habár sablonos, átlagos vígjátéknak álcázza magát, közben jóval több, és minden bizonnyal azért, mert Jason Sudeikist és Jennifer Anistont is nagyon szeretjük. Főleg Anistont, persze. Szóval itt van David, a díler, aki drogcsempészet közben lesz remek apa! Karácsony délutánra tökéletes. Persze nem a hatéves gyerekkel, a 16-os karika nem véletlenül van ott a sarokban!

Bambulásfaktor: 92/100

Vakbélszétröhögési arány: 1:1,2

Agyelernyesztő funkció: középmagas.

Napos oldal

Vitatkozhatunk, hogy Jennifer Lawrence mikor vált igazán sztárrá, hiszen már egészen fiatalon megmutatta rendkívüli tehetségét. A Napos oldal viszont mérföldkő volt számára, innentől kezdve már oda tudta biggyeszteni neve mellé a bűvös „Oscar-díjas” jelzőt. Nevetni pedig lehet, sőt a kiváló szereplőgárdának hála ez biztosított – bár most nem az alpári humor van előtérben. Aranyos kis független film, ami hála az égnek nagyobb port kavart, mint arra számítani lehetett: a gyártási költség több mint tízszeresét hozta vissza. A film egyik érdekessége, hogy a végén látható improvizált tánc nagyon is be volt gyakorolva. Jennifer Lawrence azt mondta: „Szörnyű táncos vagyok, nem tudnék improvizálni.” Imádtuk!

Bambulásfaktor: 72/100

Vakbélszétröhögési arány: 1:4

Agyelernyesztő funkció: középmagasan alacsony.

Rendes fickók

Shane Black nevét az akció-vígjátékok rajongóinak kötelező ismernie, hiszen a Durr, durr és csók, Az utolsó cserkész, a Halálos fegyver filmek az ő nevéhez fűződnek. Russell Crowe és Ryan Gosling pedig kiváló csapatot alkotnak a Rendes fickókban, amely a 70-es évek fülledt Los Angelesébe ugrik fejest. A parádés bonyodalomáradat elképesztően vicces és kalandos, és talán itt hangzottak el az elmúlt évek legjobb beszólásai. Egyébként eredetileg tévésorozat lett volna, ám a stúdiók nem láttak benne akkora fantáziát, pedig a filmet látva mi el tudunk képzelni még jó pár részt a rendes fickókkal. Ebben is sok csúnya beszéd meg vér akad, úgyhogy csak óvatosan a szentestei vacsora közben.

Bambulásfaktor: 63/100

Vakbélszétröhögési arány: 1:1,1222227

Agyelernyesztő funkció: rendesen magas.

Életrevalók

Ha ezt be kell mutatnom, akkor valószínűleg kómában voltál 2011 óta. Talán csak Kevin volt többször a tévé képernyőin karácsonykor azóta, és ez volt az a film, amiről mindenki áradozott... vagy még áradozik. Egy lebénult, életunt arisztokratáról és egy börtönviselt fiatalemberről szól, akik megtalálják a boldogságot korlátjaik ellenére – avagy az életben mindig meg lehet találni a napos oldalt. A film egyértelműen azért maradandó és erős, mert egyedülállóan vegyíti a drámát és a humort, igazi érzelmi hullámvasút, lélektisztító élmény, lehet nagyokat hahotázni és sírni is. Hát igen, így év végére talán szükségünk van erre, nem?

Bambulásfaktor: 80/100

Vakbélszétröhögési arány: 1:1

Agyelernyesztő funkció: kimagaslóan magas.

Oszd meg másokkal is!
Mustra