Az ember, aki három betűvel is filmtörténelmet írt

Elismert drámák, olcsó vígjátékok, parádés animációs filmek, független filmek: Owen Wilson maga mögött tudhatja mindet. A színész épp a hétvégén lépett be az ötödik X-be (ami már egy L), ennek apropóján listáztuk legjobb filmjeit.

Owen Wilsonnak se volt egyenes útja Hollywoodba annak idején: öccsével 1991-ben Los Angelesbe költöztek abban a reményben, hogy beizzíthatják színészi karrierjüket. Sok-sok évig kevés sikerrel próbálkoztak, mígnem összeismerkedtek azzal a Wes Andersonnal, aki később a Holdfény királyságot, A Grand Budapest Hotelt vagy a legutóbb bemutatott Kutyák szigetét is készítette nekünk. Owen Wilson viszont inkább lett híres agyament vagy furcsa vígjátékairól, mint Oscar-díjas alakításáról. És még egy dologról: hallottad már tőle azt, hogy „wow”? Aki most tudja, miről van szó, azzal somolyogva összekacsintunk, aki nem, az nézze meg az alábbi videót.

Na, ugye? Olyan képessége van, mint senki másnak. Olyan különleges hanglejtéssel tudja kiejteni ezt a három betűt, hogy nincs is Owen Wilson-film „wow” nélkül!

6. Verdák

Talán a magyar nézők számára nem annyira köztudott, hiszen többnyire szinkronnal néztük a filmet, de Owen Wilson volt a főhős Villám McQueen hangja. Bár közel sem a legjobb Pixar-film a Verdák, mégis korszakot teremtett a gyerekek körében, tavaly már a harmadik részét mutatták be.

Owen Wilson zseniméter: 65/100.

Wow-számláló: 6

5. Új csapás

Igen, Owen Wilson még Jackie Chan-filmben is szerepelt, melyben a vadnyugat még jobban megvadul, hiszen épp vonatrabló söpredéket alakított, aki segít kínai barátjának kiszabadítani egy hercegnőt. Újfent egy határokat nem ismerő akcióvígjáték, amit aztán 2004-ben a Londoni csapással folytattak, jövőre ráadásul újra érkezik a shanghai lovagok agymenése.

Owen Wilson zseniméter: 74/100.

Wow-számláló: 3

Jackie Chan és Owen Wilson az Új csapás című filmben
Jackie Chan és Owen Wilson az Új csapás című filmbenFotó: Getty Images / Getty Images Hungary

 

4. Ünneprontók ünnepe

Pont itt van az a fajta bugyuta, felnőtteknek szóló vígjáték, mely igazán híressé tette Owen Wilsont, de hát „kell az ilyen is” – kántáljuk kórusban. És persze hogy kell, főleg, ha még szórakoztató is. A két agglegény zűrös kalandjait elmesélő sztorit zabálta a közönség, még ha a kritikusok tettek is pár csámcsogó megjegyzést. De hát kit érdekel az, amikor a kanapén lógatod a lábad szombat hajnali egykor?!

Owen Wilson zseniméter: 78/100

Wow-számláló: 5

3. Tenenbaum, a háziátok

Wes Anderson egyik örök színésze Owen Wilson, mellette pedig igazi sztárparádé fért meg a Tenenbaum család életét bemutató őrült vígjátékban, hiszen Ben Stiller, Gene Hackman, Gwyneth Paltrow is tiszteletét tette. Itt mindenki valahogy stikkes. Persze a zsenik általában a legőrültebbek és fordítva, így hiába valaki pénzügyi lángész vagy elképesztő drámaíró, netán teniszbajnok: ha egyszer nem normális!

Owen Wilson zseniméter: 81/100

Wow-számláló: 4

2. A fantasztikus Róka úr

Újfent egy animációs film, melyhez a színész a hangját kölcsönözte, és újfent a színeket és szimmetriát szerető Wes Anderson, akivel együtt léptek a hírességek sétányára. A sztori szerint az öreg róka utolsó kalandjára készül: ki akarja fosztani utoljára az összes környékbeli gazdát, akik persze nem nézik jó szemmel mindezt. És hát a többit tudjuk: amolyan „wesandersonos” kalamajka veszi kezdetét.

Owen Wilson zseniméter: 86/100

Wow-számláló: 1

1. Éjfélkor Párizsban

Woody Allen már megannyi városhoz intézett ódát, járt Barcelonában, Manhattanben, Los Angelesben, Rómában, az egyik legszebb himnusz pedig Párizsnak szólt – Owen Wilsonnal. A művészetek mesés fővárosában, a bohókás éjszakában pedig Ernest Hemingway-jel és Salvador Dalíval, Pablo Picassóval és Luis Buñuellel társalog… Átlagos párizsi életkép, Woody Allen módra.

Owen Wilson zseniméter: 100/100

Wow-számláló: 10

Mustra