Drogbárók és szerelmesek - milyen filmeket várunk októrberben?

A kávé, a csípősebb idő és a takaró adott. Már csak filmet kell választanod októberre.

Bár talán a kiadók éppen arra próbálnak ösztökélni, hogy az utolsó meleg napokat kihasználva mozduljunk ki a tévé képernyője elől, merthogy e hónap jóval szegényebb, mint a korábbiak, de talán még így is megtalálhatja mindenki a neki tetsző szórakozást.

Az első héten már alaposan átvernek

Manapság nagy a kavalkád a mozifilmek világában: divat lett kivagdosni, kirúgni a színészeket a tavalyi #metoo botrány viharában. Az Ocean’s 8 – Az évszázad átverése pedig egy újabb példa erre, a film  tulajdonképpen egy kísérlet, hogy egy korábban férfi szereplőkre épülő mozit női erényekkel ruházzanak fel. Matt Damont egy óvatlan kijelentése miatt ollózták ki a premier előtt két héttel, de ez sem mentette meg a filmet attól, hogy egy középszerű, langyos krimi-komédia legyen – parádés színészgárda ide vagy oda. (IMDb 6.3; PORT.hu 5.4; RottenTomatoes 68%; Kritikus Tömeg 2.7; Mafab.hu 72%)

Tavasszal érkezett a Valami Amerika 3., de ahelyett, hogy egy jót szórakoztunk volna, inkább csak fogtuk a fejünket, hogy mi is lett azzal a jó hangulatú vígjátékkal, amin a 2000-es évek elején félig-meddig felnőttünk. Sajnos Herendi Gábor ezúttal csak erősítette a tényt, hogy bizony, magyar vígjátékként az élet nehéz és a legtöbbször nem is sikerül. (IMDb 5.6; PORT.hu 6.3; Kritikus Tömeg 2.5; Mafab.hu 75%)

Az első hét gyenge filmjeit nem erősíti a Halálfutam: Totális anarchia nevezetű autóversenyes akcióáradat, a Jönnek a kacsák című bárgyú animáció pedig még annyira sem, de emeli talán a színvonalat a Gotti John Travoltával, az Időhurok című sci-fi thriller, mely most Blu-Rayt kap, illetve az Amerikai botrány Christian Bale-lel a főszerepben.

Bérgyilkosok és dínók

A harmadik héten érkezik a nyár egyik nagy slágere, a Haverok harca, amiben többek közt Jeremy Renner és Ed Helms akcióznak. A filmben egy csapat tesztoszteron még ballagáskor elhatározza, hogy minden évben egyszer, felidézve a gyerekkort, fogócskáznak. A pálya persze már nem a suli udvara, hanem az ország… A kalandos vígjátékot többnyire szerették a nézők, popcorn és kóla mellé remekül dukál. (IMDb 6.6; PORT.hu 5.8; RottenTomatoes 55%; Kritikus Tömeg 3.1; Mafab.hu 72%)

Mindig van egy elejtett szál, ahonnan újra feltámadhat a bonyodalom: főleg, ha a filmstúdiók újabb és újabb bőröket szeretnének lehúzni egy sikeres filmsorozatról. Így került a nyár elején mozikba a Jurassic World: Bukott birodalom is, ami megint termelt majdnem másfél milliárd dollárt. Ki ne folytatna egy ilyen bizniszt? Owen Grady és Claire Dearing újabb közös kalandja viszont kritikai szempontból nem szerepelt fényesen, a pazar látványvilágon kívül nem sok mindent tudott nyújtani nekünk a film. Persze a mozi nem csak művelődni járóknak való. (IMDb 6.3; PORT.hu 7.2; RottenTomatoes 49%; Kritikus Tömeg 2.6; Mafab.hu 77%)

A nyomasztó atmoszférájú Sicario – A bérgyilkos folytatására nem kellett sokat várni, júliusban meg is érkezett a Sicario 2. – A zsoldos, melyben újra a forró és kietlen mexikói határra utazunk, a vért követelő drogháború kellős közepére. Az akciódús, hangulatos thriller izgalmas és feszes, a nagyra becsült első résznek méltó folytatása, hó végén érkezik a polcainkra is. (IMDb 7.2; PORT.hu 7.4; RottenTomatoes 63%; Kritikus Tömeg 3.5; Mafab.hu 82%)

A Gotti John Travoltával inkább erősíti az októberi felhozatalt
A Gotti John Travoltával inkább erősíti az októberi felhozataltMike Marsland / Getty Images Hungary

Mindenkinek jár az első szerelem

Az év egyik felnőtté válásról szóló meglepetésfilmje, a Kszi, Simon. Merthogy humoros, könnyed, de mégis rettentően komoly és drámai. A főszereplő meleg, szerelmét pedig nem tudja eltitkolni, ám családja és környezete mindezt nem tudja - ráadásul egy helyi srácba zúgott bele, a neten. A végkifejlet pedig így lesz megrázó és egyben felemelő. Október utolsó napjaitól már otthon is nézhetjük! (IMDb 7.7; PORT.hu 8.0; RottenTomatoes 92%; Kritikus Tömeg 3.5; Mafab.hu 85%)

Két egymástól távol eső ember gondolata ugyanott jár. Ám az egyiket dzsihadista harcosok fogják közre Afrikában, a másik mélytengeri merülésre készül. Egy éve, karácsonykor egymásba szerettek, de az, hogy a jövő mit tartogat számukra, kérdéses. Wim Wenders Merülés a szerelembe című drámája egy különleges, mély érzésű film, amiben ráadásul James McAvoy és Alicia Vikander viszi a prímet. Aki szereti a megosztó, lassabb folyású, művészfilmeket, annak nagyon is ajánlott! (IMDb 5.3; PORT.hu 8.2; RottenTomatoes 21%; Kritikus Tömeg 3.0; Mafab.hu 47%)

Lesz még mit nézni a hónapban, a horrorkedvelők otthon is reszkethetnek a Felelsz vagy mersz DVD-je felett, érkezik még A nagy dobás lemeze is, valamint új kiadást kap a négy Indiana Jones film, a Hét év Tibetben és 25 éves hazai bemutatója után A szerelem hullámhosszán is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek