Mivel a napi szinten elfogyasztott élelmiszerek előállításához elképesztően sok vízre van szükség, az étrendünk megváltoztatása drasztikus változást eredményezne és akár felével, harmadával is csökkenthetné egy-egy ország éves vízszükségletét - állítja egy meglehetősen részletes kutatás. A régiókra lebontott elemzéssel előálló kutatók következtetéseiről beszámoló New Scientist szerint mindez akár egymillió literrel is csökkenthetné a vízszükségletünket. Személyenként.
A hal marad!
Ez 33-55 százalékos csökkenést jelentene, 1 kg marhahús előállításához ugyanis 15.000 liter vízre van szükség, 1 kg gabona előállításához ugyanakkor 1000 liter víz is elég. A vegetarianizmus és a halfogyasztást megengedő megközelítés hasonlóan pozitív következményekkel járna, de az amúgy is túlzásba vitt húsfogyasztás mérséklése, például a kifejezetten egészségtelen feldolgozott húskészítmények mellőzése is mintegy 33 százalékos csökkenést eredményezne.
Torkos franciák
Az egymillió literes becslés a legtorkosabb franciákra vonatkozik egyébként, az ő ellátásukra ugyanis napi 3303-5149 litert pazarolnak a különböző iparágak, szemben a németek és a britek 2748-3080-as és 2474-2942 literes átlagával. A francia számok 40 százalékáért felelős a húsfogyasztás, de a sok bor is számít: 1 liter bor előállításhoz 732, míg 1 liter sör előállításához ehhez képest csak 111 liter vízre van szükség.
Az elenyésző kisebbség által szorgalmazott vegetarianizmus persze nem tűnik reális célkitűzésnek, az egészségesebb mértékű, bizonyos feldolgozott húskészítményeket mellőző étrend is hatalmas változással járna ugyanakkor: 11-35 százalékkal csökkentené ugyanis egy személy éves vízszükségletét.
A legnagyobb változást a nagyvárosok esetében jelentené mindez, a kutatók szerint tehát akár az egészséges életmódot és a mértékletesebb vízfogyasztást propagáló kampányokhoz is hozzájárulhatnak az adataik.