Megfelezné egy ország vízszükségletét, ha senki nem enne húst

Drasztikusan visszafogná a vízfogyasztás mértékét egy kutatás szerint, ha mindenki a vegetarianizmust választaná, vagy csak halat enne.

Mivel a napi szinten elfogyasztott élelmiszerek előállításához elképesztően sok vízre van szükség, az étrendünk megváltoztatása drasztikus változást eredményezne és akár felével, harmadával is csökkenthetné egy-egy ország éves vízszükségletét - állítja egy meglehetősen részletes kutatás. A régiókra lebontott elemzéssel előálló kutatók következtetéseiről beszámoló New Scientist szerint mindez akár egymillió literrel is csökkenthetné a vízszükségletünket. Személyenként.

A hal marad!

Ez 33-55 százalékos csökkenést jelentene, 1 kg marhahús előállításához ugyanis 15.000 liter vízre van szükség, 1 kg gabona előállításához ugyanakkor 1000 liter víz is elég. A vegetarianizmus és a halfogyasztást megengedő megközelítés hasonlóan pozitív következményekkel járna, de az amúgy is túlzásba vitt húsfogyasztás mérséklése, például a kifejezetten egészségtelen feldolgozott húskészítmények mellőzése is mintegy 33 százalékos csökkenést eredményezne.

Torkos franciák

Az egymillió literes becslés a legtorkosabb franciákra vonatkozik egyébként, az ő ellátásukra ugyanis napi 3303-5149 litert pazarolnak a különböző iparágak, szemben a németek és a britek 2748-3080-as és 2474-2942 literes átlagával. A francia számok 40 százalékáért felelős a húsfogyasztás, de a sok bor is számít: 1 liter bor előállításhoz 732, míg 1 liter sör előállításához ehhez képest csak 111 liter vízre van szükség.

Sokba kerül nekünk a hús
Sokba kerül nekünk a húsShutterstock

Az elenyésző kisebbség által szorgalmazott vegetarianizmus persze nem tűnik reális célkitűzésnek, az egészségesebb mértékű, bizonyos feldolgozott húskészítményeket mellőző étrend is hatalmas változással járna ugyanakkor: 11-35 százalékkal csökkentené ugyanis egy személy éves vízszükségletét.

A legnagyobb változást a nagyvárosok esetében jelentené mindez, a kutatók szerint tehát akár az egészséges életmódot és a mértékletesebb vízfogyasztást propagáló kampányokhoz is hozzájárulhatnak az adataik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek