Vonzanak a kalandok? Barlangtúrázz biztonságosan!

Kétségtelen, hogy kevés izgalmasabb dolog van annál, mint felfedezni egy barlangot. A thai gyerekek esetéből azonban megtanultuk, hogy sokkal veszélyesebb lehet egy kirándulás a mélybe, mint ahogyan gondoltuk. Elmondjuk, hogy hogyan készülj fel egy barlangtúrára.

A thai barlangban rekedt gyerekek mentőakcióját az egész világ követte, és mind fellélegeztünk, amikor a teljes csapat kijutott. Az esetből megtanultuk, hogy ne akkor vágjunk neki egy barlangtúrának, ha az előrejelzések esőt jósolnak, ugyanis vihar esetén a járatok gyorsan megtelnek vízzel. A CNN cikkéből azt is megtudtuk, hogy mire kell odafigyelned, ha egy hegy gyomrában szeretnél kalandozni.

Mit vigyél magaddal?

A Southeastern Regional Association of the National Speleological Society arra figyelmeztet, hogy mindenképpen viselj állcsatos sisakot, amire az elsődleges fényforrásodat erősítheted fel. Ezen kívül legyen nálad további két biztonsági fényforrás, ami lehet két vízálló zseblámpa. A kesztyű megvéd az éles felületektől, a térd- és könyökvédők pedig jól jönnek, ha egy szakaszon kúsznod kell. Egy erős övtáskába belefér egy kis extra víz, élelmiszer, zseblámpa vagy elemek. Víz és magas energiatartalmú étel mindenképpen legyen nálad.

Ha egy barlangba szervezel kirándulást, minidg legyen sisak a fejeden.
Ha egy barlangba szervezel kirándulást, minidg legyen sisak a fejeden.Shutterstock

Mire figyelj?

Az egyenetlen talajon figyelj oda, hogy a tested mindig három ponton érintkezzen a körülötted levő stabil környezettel. Fontos az is, hogy a csapatotok együtt maradjon. Ha valaki elfáradt, pihenjetek. Ez nem verseny, nincs semmi szükség a feszültségre. A barlangokban a legtöbb baleset esések következtében történik. Közlekedj lassan, és mindig nézd meg, hogy hová lépsz. Felejtsd el a gyors mozdulatokat és az ugrándozást. Tartsd szemmel a lehulló köveket és sziklákat is, tartsd a fejeden a sisakod, és legyen nálad valamilyen fényforrás, hogy elkerüld a baleseteket. Egy meleg nyári napon talán észre sem veszed, hogy milyen hideg van a hegy gyomrában, hogy elkerüld a kihűlést, öltözz fel melegen. Eső esetén pedig semmiképpen ne indulj túrára egy barlangban, a víz nagyon gyorsan lepi el a járatokat.

Mit tegyél baleset esetén?

Fontos, hogy ha nekivágsz egy barlangnak, legalább négy fős csapatban indulj el. Ha valaki megsérül egy személynek az illetővel kell maradnia, amíg ketten segítséget hívnak. Figyeljetek oda rá, hogy hátramaradottaknál hagyjátok az elsősegély csomagot, extra vizet és élelmet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek