3+1 szuperizgalmas regény a strandra

Legutóbb különleges nőkről és sorsokról szóló regényeket hoztunk neked, most egy kicsit veszélyesebb vizekre evezünk.

Unod a banánt a strandon és egy kis izgalomra vagy borzongásra vágysz? Vagy éppen túl nehéz az élet, mert a málnafagyi helyett puncsot nyomtak a kezedbe? Akkor vesd bele magad egy jó kis pszichothrillerbe vagy bűnügyi történetbe, és mindjárt másként fogod látni a világot! Ajánlunk is néhány regényt, amiben biztosan nem fogsz csalódni - legalábbis ha bírod a körömrágós műfajokat.

Andrew Mayne: A naturalista

A lelkünk mélyén mind állatok vagyunk - már az alcíme miatt is ígéretesnek tűnt ez a regény, aztán ez lett az, ami az eddigi nyári olvasmányaim közül elnyerte az abszolút kedvenc díjat.

Állatira bejön, hogy egy csomó természettudományos okosság van benne - például arról, hogy hogyan változnak át az erdei béka ebihalai növényevőből minipiranhává, vagy hogy a fehér cápa hogyan álcázza magát zsákmányszerző körútjai során, de az őrült szurokcsepegtetős kísérletet is megismerheti az olvasó a nyomozás közben. Rengeteg kutatómunka, vagy egyszerűen nagy-nagy szakértelem állhat egy ilyen aprólékosan és lebilincselően megírt regény mögött. Nem is meglepő ez a természettudományok iránti lelkesedés a szerzőtől, hiszen Mayne tizenévesen már illuzionistaként dolgozott többek között David Copperfieldnek is, ma pedig a Weird Things (Furcsa dolgok) című podcast házigazdája.

A naturalista / The innocent wife - az ártatlanság börtönében
A naturalista / The innocent wife - az ártatlanság börtönében

De hogy miféle nyomozásról is van szó? Képzelj el egy kissé magának való összehasonlító biológus professzort megszorozva Sherlock Holmes-szal és MacGyverrel, aki hiába hajtogatja a rendőröknek, hogy sötétben tapogatóznak, miután azok Montana erdőségeinek mélyén megcsonkított emberi holttestekre bukkannak. A jelek szerint megvadult grizzly lehetett a tettes, a mi hősünk, Theo Cray professzor pedig egészen sajátos módszerrel igyekszik az ügy végére járni. A feszült pillanatokkal és érdekes fordulatokkal teli cselekmény mellett még az is rátett egy lapáttal az izgalmakra, hogy éppen a magyarországi “medveinvázió” kellős közepén olvastam ezt a regényt.

(Athenaeum, 3999 Ft)

Amy Lloyd: The Innocent Wife - Az ártatlanság börtönében

Mintha Ted Bundy életét idéznék a regény első fejezetei, de a hasonlóság véget is ér a “börtönházassággal”, ami szépen megágyaz a bonyodalmaknak. Samantha, egy fiatal, magányos angol tanárnő a húsz évvel ezelőtti gyilkosságért letartóztatott Dennis ügyének megszállottja lesz, levelezni kezd a férfival, akinek vonzereje és kedvessége egy-kettőre elvarázsolja. Hátrahagyva régi életét Floridába költözik, hozzámegy Dennishez és kampányolni kezd férje szabadon bocsátásáért. Ám miután Dennis kiszabadul és beköltöznek a szülői házba (közvetlenül apja halála után), Sam furcsa dolgokra jön rá. Előkerül Dennis egy gyerekkori jó barátja, Lindsey is, akivel mintha rejtegetnének valamit Sam elől...

Nagy hype övezi a regényt, sokan letehetetlennek tartják a könyvet az események sodrása miatt, aminek a végén aztán mindenkinek szembesülnie kell a brutális valósággal. Tény, hogy ügyesen hömpölyögteti a szerző a cselekményt és tartja fenn a feszültséget a múlt, a jelen és a jövő keverésével, engem viszont leginkább a főszereplők kapcsolatának alakulása ragadott meg; az, ahogy egy érzelmileg sérült, alacsony önbecsüléssel bíró nőt egy profi módon manipuláló, ragadozó típus az irányítása alatt tart. Az, hogy nem tudom eldönteni, szimpatikusnak találom-e főszereplőket vagy sem. És az, amilyen hitelesen és hatásosan ábrázolja a szerző egy hosszas bebörtönzés után szabadlábra helyezett ember mindennapjait és belső vívódásait. Nem mondom, hogy többször is elolvasnám, de arra tökéletes volt, hogy utazás közben belemerüljek egy izgalmas történetbe - ami akár igaz is lehetne.

(Alexandra Kiadó, 3999 Ft)

Marc Elsberg: Zero - Tudják, mit teszel  

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt a népszerű közösségi oldalhoz, a Freemehez, ami jobb, sikeresebb életet ígér a felhasználóknak - cserébe a személyes adataikért. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik...

Zero - Tudják, mit teszel / Lissy
Zero - Tudják, mit teszel / Lissy

Valószínűleg kitaláltad már, mi a regény központi üzenete. Igen, az, hogy ebben a kamerákkal és okoseszközökkel teli világban mennyire ki vagyunk szolgáltatva az olyan nagyvállalatoknak, mint a Google, a Facebook vagy a Twitter - mert hagyjuk, hogy beférkőzzenek a nappalinkba, a hálószobánkba, az intim szféránkba. Ezáltal pedig hagyjuk, hogy nonstop ellenőrizzenek és irányítsák a döntéseinket. Vajon vannak még egyáltalán titkaink vagy saját, szabad gondolataink? Orwell és társai már rég megmondták, és tessék. Ez a regény már a jelent tükrözi. A nagy sikerű Blackout szerzőjétől egy újabb megdöbbentő, tanulságos és félelmetes történetet kapunk realisztikus karakterábrázolásokkal és fordulatos nyomozással, amitől lehet, hogy egy kicsit paranoiás lesz az olvasó, de pont az a célja, hogy felnyissa a szemünket.

(Animus, 3980 Ft)

+ 1, amit várunk: Luca D'Andrea: Lissy

A Lissy a harmincöt nyelvre lefordított A gonosz maga szerzőjének új pszichothrillere. Ugyanúgy egy szörnyű balesettel kezdődik, mint Luca D'Andrea nemzetközi sikerű, első regénye, ám ezúttal nem a hegyimentő szolgálat helikopterét sodorja el a lavina, hanem egy menekülő fiatal nő kocsija csúszik meg a jeges úton és zuhan le a szakadékba.

A történet 1974-ben játszódik. Főszereplője Marlene, aki mielőtt megszökik a férjétől, Dél-Tirol legrettegettebb bűnözőjétől, ellop tőle egy zafírokat tartalmazó bársonyzacskót. A férj azonnal a felesége után küldi legkegyetlenebb bérgyilkosát.

A súlyos balesetet szenvedett asszonyt megtalálja és meggyógyítja egy elszigetelt hegyi tanyán élő férfi, aki jól ismeri a gyógyfüvek titkait. Aztán kezdetét veszi a bizarr fordulatok sora... A regény, mely 2017-ben elnyerte az év legjobb olasz nyelvű krimijének járó díjat, augusztusban jelenik meg magyar fordításban. Addig pedig itt tudsz beleolvasni. 

(21. Század Kiadó, 3790 Ft)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.