Limonádézz és napozz a Duna partján!

Nyaralj a városban! 3. rész

Ahhoz, hogy feltöltődj, élményekre tegyél szert és időt tölts a barátaiddal nem kell messze menned. Nyaralj a városban című sorozatunk következő részében olyan Duna-parti helyeket ajánlunk, ahol napozhatsz, limonádézhatsz és ehetsz egy jót.

Egy nehéz hét vagy egy hosszú nap után mind szeretünk kimozdulni a városból, vagy legalább magunk mögött hagyni a nyüzsgést és a forró aszfaltot. A Duna-part, a minket körülvevő zöld és egy hideg limonádé könnyen elfeledtetheti velünk a fülledt mindennapokat. Nyaralj a városban sorozatunk következő részében mutatjuk, hogy hol napozz és lazíts Budapesten, a Kopaszi gát környékén.

Valyo Kikötő

A Kopaszi-gáttal pont szemben, a pesti oldalon, a Rákóczi híd lábánál vert tanyát a Valyo Kikötő színes nyugágyaival, padjaival és szabadtéri színpadával, kilátással a Kopaszi-gátra és a fölé tornyosuló budai hegyekre. A Kikötőben szinte bármilyen programon részt vehetsz, rendeznek gyerek foglalkozásokat, koncerteket és egyéb kulturális esteket, sőt jóga órára is benevezhetsz a homokos placcon. A foci világbajnokság idején két tévé került a bárpult melletti fedett teraszra, ami esős időben is töretlenül nyitva tart. Nemrég a Capa Központ is kitelepült a Kikötőbe egy sátorral, ahol cserélődő, mini kiállítások láthatók.

Ha egyszerűen csak iszogatni jönnél: az üdítőket 150, limonádét 750, borokat és fröccsöket 350 és söröket 350 forinttól, a szódát pedig szívjóságból adják. Ha elkötelezett környezetbarát vagy, a Valyo Kikötőben megtalálhatod a kedvenc folyóparti helyed. Több szelektív kukát is kihelyeztek és újrapohárban kapod az italod, természetesen szívószál nélkül. Kedvencedet is magaddal viheted, rá is odafigyelnek, a négylábúaknak vizes tálat készítettek ki.

A Kikötő könnyen elérhető a városból akár gyalog vagy biciklivel is. Ha tömegközlekedéssel érkezel a Pesti oldalról, a 2-es villamosról és a HÉV-ről a MüPánál, az 1-es villamosról pedig a Közvágóhídnál kell leszállnod. Autóval pedig a híd alatt tudsz leparkolni.

I Gát U

Ha még távolabb szeretnél kerülni a város zajától, próbáld ki a Valyo Kikötővel szemben, a Kopaszi-gáton áprilisban nyitott I Gát U-t. Az éttermet a gát végének nyugalma veszi körül. Kinti terasza a budai partra néz, árnyas nyárfák hajolnak az asztalok fölé.

A klasszikus bisztró kínálatba minőségi alapanyagokból készült, egyszerű ételek kerültek egy kis csavarral. A menünk legnépszerűbb ételei a szezonális gyümölcsleves (990 forint), a paradicsomos-tárkonyos halleves (1390 forint), a retro „vasutas” burger (1990 forint), a rántott marhanyak (2990 forint) és a harcsafilé (3290 forint). A gyerekekre kis adag paradicsomos spagettivel és burgonya pürével tálalt rántott csirkével gondoltak (1099 forint). A szezonális alapanyagoktól és Karcsi, a séf kreativitásától függően heti vagy napi ajánlatot is kérhetsz.

Az itallap összeállításánál nagy szerepe volt a különlegességnek, olyan italok kaptak rajta helyet, mint Kiss Gábor Enigmának keresztelt bora, Chrurchill kedvenc whiskyje, a Hankey Bannister vagy a fröccskokélok, de különböző ízesítésű limonádék (990 forint) és házi szörpök (790 forint) közül is válogathatsz. Válassz egy klasszikus vagy formabontó hűsítőt, és kövesd nyomon a világbajnokságot a terasz tévéjén!

Mi van még a Kopaszin?

A Kopaszi-gát Buda déli Római-partja. Kisebb ugyan, de zöld és folyóparti, és lássuk be, hogy ezekért a tényezőkért, minden elvágyódó fővárosi hálás. Mindkét partról könnyen megközelíthető, Pestről az 1-es villamossal az Infoparkig, Budáról pedig BKV hajóval is, ami közvetlenül a Kopaszi-gátnál tesz ki.

Kutyasétáltatásra sajnos nem alkalmas a gát, a négylábúakat nem engedik be, ellenben abszolút gyerekbarát. A kis földnyelven a legkisebbek több játszóteret is megostromolhatnak, van nyilvános mosdó, sőt, játszóház is, ami 650 forint az első fél órára, minden további megkezdett tíz perc további 220 forint, a testvéreket pedig 20 százalék kedvezménnyel várják. Ha inkább kültéri programot terveznétek a gyerkőcökkel, mindenképpen vigyetek kenyeret a kacsáknak és egy pokrócot, hogy letáborozhassatok a parton.

Az I Gát U-n kívül választhatjátok a Fruska magyaros bisztrókonyháját, többek között gyümölcslevessel (990 forint), szarvas gulyással (1580 forint), sült debrecenivel (1790 forint) vagy rántott csirkefalatokat tartalmazó gyerekmenüvel (990 forint). Limonádét, ahogyan a gáton szinte mindenütt 980 forinttért ihatsz.

Ha édesszájú vagy a Verandában az olaszos ételek és desszertek mellett fagyizhatsz (300 forint egy gombóc) és limonádézhatsz (990 forint). A Vak Varjúban választhatsz kettő (1250 forint) vagy három fogásos (1650 forint) menü közül, de népszerű itt a hekk is csónakburgonyával (2290 forint). A legolcsóbban itt limonádézhatsz 790 forintért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek