Kihirdették a világ legjobb éttermeit: 6 európai hely a top10-ben!

A Bilbaóban megrendezett díjátadón másodszor választották a világ legjobbjának Massimo Bottura modenai éttermét.

A világ ötven legjobb étteremének listáját összeállításában résztvevő több mint 1000 zsűritag ismét a Massimo Bottura által vezetett olasz Osteria Francescana-t választotta a világ legjobb éttermének. A Bilbaóban kihirdetett lista élén végző, három Michelin csillaggal rendelkező modenai étterem másodszor lett a világ legjobbja - adta hírül a CNN.

A világ legjobb étterme: Osteria Francescana, Modena
A világ legjobb étterme: Osteria Francescana, ModenaFotó: osteriafrancescana.it

Sok meglepetéssel nem szolgált az esemény

A 10 legjobb étterem között három spanyol, két francia és két perui étterem is megtalálható, a dobogón pedig a tavaly a 3. és 4. helyen végző spanyol El Celler de Can Rocca, és a francia Mirazur végzett. A tavalyi győztes, a 2017 egy részét renoválási munkálatok miatt zárva töltő New York-i Eleven Madison Park idén negyedik lett.

Nem fogok csalódást okozni, megmutatom a világnak, hogy ha össze is tartanak, 2018-ban sokkal többet jelentenek majd a séfek, mint a receptjeik összességét - fogalmazott (kissé homályosan) a büszke séf.

Újoncok, legendák

A lista újoncai közül a rögtön a 18. helyen nyitó barcelonai Disfrutar végzett egyébként a legelőkelőbb helyen. Szokás szerint most is a férfiak domináltak, amire a legjobb női séf, a londoni Core éttermet vezető Clare Smyth is kitért:

Sokan kérdezik, miért ilyen kevés a női séf, miért nincsenek többen a nők… Nem tudom a választ. Mindenesetre a mi felelősségünk, hogy elsöpörjük a jövő generációi előtt álló akadályokat, és megteremtsük az esélyegyenlőséget, ami végre a vita végét jelentheti majd.

A tavaly elhunyt legendákról, azaz a „gasztropápáról”, Paul Bocuseról és az első háromcsillagos olasz séfről, Gualtiero Marchesiről is megemlékeztek idén a séfek, és természetesen a nemrég elhunyt és a fine dining éttermeket amúgy gyakran élesen kritizáló Anthony Bourdainnek is köszönetet mondtak az egybegyűltek.

A világ 10 legjobb étterme:

  1. Osteria Francescana (Modena, Olaszország) *Európa legjobbja*
  2. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
  3. Mirazur (Menton, Franciaország)
  4. Eleven Madison Park (New York) *Észak-Amerika legjobbja*
  5. Gaggan (Bangkok, Thaiföld) *Ázsia legjobbja*
  6. Central (Lima, Peru) *Dél-Amerika legjobbja*
  7. Maido (Lima, Peru)
  8. Arpege (Paris, Franciaország)
  9. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
  10. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)

A teljes lista itt tekinthető meg.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.