A Balaton legjobb éttermei egy helyen: gasztrotérképen a magyar tenger!

A Balaton már jó ideje sokkal többet tud a béna, lehúzós, csak szezonra kinyitó hekkezőknél és lángosozóknál. A Balatoni Gasztrotérkép 2018 az aktuálisan legjobb balatoni éttermeket listázza, én most közülük négy remek éttermet, egy cukrászdát és egy borbárt mutatok.

Megjelent a Balatoni Gasztrotérkép 2018-as kiadása: idén 64 jó balatoni - és Balaton-közeli - helyet találsz rajta. Idén újdonság, hogy a papíralapú és a pdf verzió mellett mobil app is készült: Androidra itt, iOs-re pedig itt tudod letölteni. A kiadvány célja, hogy bemutassa a tó környékének legjobb vendéglátóhelyeit, amik egyrészt megbízható, jó minőségűek, másrészt garantáltan nem csak a főszezonban tartanak nyitva, hanem például télen is.

Balatoni Gasztrotérkép
Balatoni Gasztrotérkép

De akárcsak tavaly, idén is igaz, hogy attól még, hogy valaki nincs rajta a térképen, még lehet jó hely: van ahová egyszerűen még nem jutottak el a készítők. És az sem titok, hogy a résztvevők idén is hozzájárulási díj formájában együtt dobták össze a kiadvány költségeit, így aki nem szállt be, azt is hiába keresnénk a térképen. A térkép ötletgazdájával, Szauer Judittal, és segítőjével, Budavári Dórával néztem meg néhányat a kiadványban szereplő helyek közül, ha a környéken nyaralsz, mindenképp nézz be hozzájuk, egyik helyen sem csalódtam.

Lavender Terasz

Hol? Balatonvilágos, Dózsa György utca 75.

Mi? Panzió és étterem. A belső tér finoman szólva is eklektikus, a kert viszont nagyon kellemes, az itt lakó papagájokkal és a kis dísztóval. A pultból te magad választhatod ki a húst, ami majd a tányérodra kerül (még magyar wagyu marhájuk is van!), helyben sül a pizza, a kenyér. Én a Lavender ízelítőtálat kóstoltam amin érlelt sonkák, szalámik, zöldségek, nemesvámosi sajtok voltak, mellé fűszeres pizzakenyér érkezett. Mennyei!

Honlap, menü: itt .

Lavender ízelítőtál
Lavender ízelítőtálmimi / Dívány

Blaha Lujza utca  – Kredenc, Morzsa, Kedves

Hol? Balatonfüreden, a parti sétánytól kicsit feljebb, Jókai egykori villájától pár lépésnyire található a mediterrán hangulatú Blaha Lujza utca. Itt, a 7. és 9. szám alatt sorakozik egymás mellett a Morzsa és a Kredenc bisztró, valamint a Kedves cukrászda.

Mi? Nyáron az egész utca egy egybefüggő terasz, amit a három hely együtt üzemeltet. A Kredenc többek között reggelivel, pulled pork szendviccsel, pezsgővel, helyi kézműves sörrel és olykor jazzkoncertekkel vár. A Kedves épületében 1917 óta cukrászda üzemel, békebeli sütijeiket mindenképp próbáld ki! Sacher tortájuk komolyan jobb, mint az eredeti - írom ezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok édesszájú. A Morzsa bisztróban pedig az azonos nevű, saját, védett szendvicsüket és a fish and chipsüket érdemes megkóstolni. Mindhárom helyet a környékbeli alapanyagok használata és a lelkes tulajdonosok jelenléte jellemzi.

Honlap, menü: Morzsa bisztró itt, Kredenc bisztró itt, Kedves cukrászda itt.

Terülj-terülj asztalkám a Blaha utcában
Terülj-terülj asztalkám a Blaha utcában

Pláne Badacsony borterasz

Hol? Badacsonytomaj, Park utca 18.

Mi? Egy ikonikus badacsonyi épület újjáéledése borbárként. Télen-nyáron nyitva tart. Cuki hely, főleg szezonon kívül, amikor még nem húzzák fel a tőszomszédságában a vurstlit. A belső tér egészen aprócska, a terasz viszont tágas, dizájnos, hangulatos. Ha mélyebben meg akarod ismerni a borvidék tételeit, mindenképp itt a helyed.

Honlap, borlap: itt.

Napágyak, badacsonyi borok, mi kell még?
Napágyak, badacsonyi borok, mi kell még?

Csóka Fészek Étterem és Kávézó

Hol? Balatongyörök, Eötvös Károly utca 153.

Mi? Gyönyörű panorámájú étterem a Szépkilátó szomszédságában, benti és kinti asztalokkal, grillterasszal, legelésző cuki kecskékkel. A kínálatot hagyományos ízek (van az étlapon például tökfőzelék és töltött paprika is) jellemzik, de modern, kifinomult formában tálalják őket. Engem meglepett a hely, ugyanis kívülről egy egyszerű, út menti étteremnek tűnik, de annál sokkal többet ad.

Honlap, menü:  itt.

Pohárdesszert a panorámában
Pohárdesszert a panorámábanmimi / Dívány
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek