A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk!

Otthon sem nagy macera összedobni a tofus tésztát, a fűszeres csirkét vagy egy kókusztejes desszertet. Receptek.

Talán már túl vagyunk a szottyos kínai-korszakon, sőt Wang mesternek köszönhetően már a belváros kellős közepén is ehetünk ázsiai finomságokat. Eheti ajánlónkban a vega kínai, a tortillába tölthető, másnaposságra kiváló fűszeres csirke és a kókusztejes tápiópuding receptjét találjátok!

Tofus-zöldséges tészta nemcsak vegáknak

A receptért felelős Katuci szerint ez a fogás alkalmas lehet világnézeti váltás előidézésére is, hiszen tofut sokan azért nem szeretik, mert ízetlen. Pedig csak akkor, ha nem jól csinálják. Itt a szójaszósz, a szezámmag és a zöldségek megadják azt a pluszt, amivel mindenkinek élvezhetővé válik.

Ami pedig különösen jó ebben az ételben, hogy 15 perc alatt tényleg elkészül, és a piacra sem kell mászkálni a hozzávalók után. A hipermarketekben széles választék van már a különböző ázsiai zöldségkeverékekből, érdemes feltankolni olykor belőlük, jó ha lapul otthon néhány csomag.

Hozzávalók:

30 dkg natúr tofu

40 dkg mirelit ázsiai zöldség (ezúttal thai)

egy kis darab friss gyömbér

1 csokor újhagyma

chili ízlés szerint

2 evőkanál szezámmag

2-3 evőkanál szójaszósz

10 dkg kínai tészta

2 evőkanál kókuszzsír vagy olaj

katuci kinai
Fotó: Dívány.hu /Katuci

Elkészítés:

  1. A tofut felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk. A zöldséget elővesszük a fagyasztóból.
  2. Egy nagy serpenyőt vagy wokot alaposan felhevítünk, majd beletesszük a zsiradékot. Rádobjuk a tofukockákat, és minden oldalukat szépen körbepirítjuk. Rászórjuk az újhagymát, majd jöhet a szezámmag is. Közben egy másik lábasban vizet forralunk a tésztának.
  3. A zöldséget is a tofuhoz adjuk, átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt gyömbérrel és chilivel ízlés szerint ízesítjük. Meglocsoljuk a szójaszósszal, még kb. 4 percig sütögetjük, párolgatjuk, néha megkeverjük.
  4. A tésztát elkészítjük a leírása szerint. (Általában csak pár percre be kell áztatni a forró vízbe.) A kész tésztát a zöldséges tofuhoz keverjük, és már tálalhatunk is.

Kínai ötfűszeres csirkemell tortillába tekerve

"Azt szeretem a csirkemellben, hogy nagyon jól fűszerezhető, és nem kell órákon át pepecselni vele. Ezúttal az egyik kedvenc fűszerem, a kínai ötfűszer keverék került rá, jó sok hagymával. A keverék kiváló húsok fűszerezésére (marha, csirke, kacsa), de akár a mézeskalács tésztájába is tehetsz belőle" – állítja Katuci.

A boltokban a fűszerkeverék ezen a néven készen kapható, de akár magunk is előállíthatjuk, ezek kellenek bele: 1 rész fahéj, 1 rész csillagánizs, fél rész szecsuáni bors, fél rész édeskömény, negyed rész szegfűszeg.

katuci kinaie3
Fotó: Dívány.hu /Katuci

Hozzávalók

50 dkg csirkemellfilé

2 fej vöröshagyma

1 nagy evőkanál kínai ötfűszer

1 evőkanál zsiradék (pl. kókuszzsír)

víz vagy fehérbor

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, majd felcsíkozzuk.
  2. A hagymákat vékony szeletekre vágjuk.
  3. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymát, nagyjából fél perc múlva mehet utána a hús is. Megsózzuk, és átsütögetjük a külsejét. Ha már kifehéredett, és kezd pirulni, megszórjuk a fűszerkeverékkel. (Ha szereted, adj még hozzá egy kevés friss reszelt gyömbért és csilit is!)
  4. Amikor elfő a hús a leve, mindig egy kevés vízzel vagy borral pótolgatjuk.
  5. Kb. 20-25 perc párolás és sütögetés után tálalhatjuk is. 

Kókusztejes tápiókapuding gyümölcsökkel

Hozzávalók 6-8 személyre:

8 dkg apró szemű tápiókagyöngy

5dl víz

4 szelet friss gyömbér

1 zöldcitrom héja, egy-két darabban

2+1 dl kókusztej

5 dkg nyírfacukor

Csipet só

Tetejére: gyümölcsök, zöldcitromlével és mézzel összekeverve

szecsi istvankinai
Fotó: Dívány.hu / Szécsi István

Elkészítés:

1. A tápiókagyöngyöt 5 dl forrásban lévő vízbe tesszük.

2. Hozzáadjuk a friss gyömbérszeleteket, a zöldcitrom héját és egy csipet sót. Állandó keverés mellett körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg megduzzad és teljesen áttetszővé válik.

3. Ekkor hozzáöntjük a 2 dl kókusztejet és még néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik.

4. A gyömbért és a zöldcitrom héját eltávolítjuk.

5. A pudingot lehűtjük.

6. Tálalás előtt fellazítjuk a maradék kókusztejjel. Gyümölcsökkel kínáljuk.

Köszönjük a receptet Mautner Zsófinak, akivel tavaly nyáron készíthettük el ezt a nagyszerű desszertet.

Mustra